Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Kolesterolioikut keskuudessamme

Hoikka, hyväkuntoinen ja hurjat kolesterolitasot – mistä oikein on kyse?

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

9/22/2023

Kuva: Unsplash / Kuvanmuokkaus: Rapport

Lukijoiden tuella

Nelikymppinen mies menee lääkärintarkastukseen. Hän on hoikka, urheilullinen ja hyvässä kunnossa. Ei mitään hätää, paitsi kun lääkäri vilkaisee hänen laboratorioarvojaan, hän on tippua tuolilta. Miehen kolesteroli hipoo taivaita, lähes 500 mg/dL, kun normaali olisi alle 200 mg/dL. Hänen kolesteroliarvonsa ovat itse asiassa samaa luokkaa kuin perinnöllisessä hyperkolesterolemiassa, sairaudessa, jossa ihmiset voivat kuolla korkean kolesterolin aiheuttamaan sydäntautiin jo ennen 10 vuoden ikää. Hänellä ei kuitenkaan ole geenivirheitä, jotka selittäisivät korkeaa kolesterolia.
Tällaisia kolesterolitasoja on nähty eri puolilla läntistä maailmaa viime aikoina paljon ja niistä on tullut uusi kuuma keskustelunaihe päättymättömässä kolesterolisaagassa. Bensaa liekkeihin heittää tällä kerralla erityisesti se, että huikeat kolesterolitasot liittyvät lähes aina ketogeeniseen tai vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Vaikka ei ole tavatonta, että kolesterolitasot voivat nousta kun ruokavalioon lisätään tyydytettyä rasvaa, näissä tapauksissa kolesterolin nousu on niin voimakasta, ettei sitä voi selittää ruokavaliolla. Ilmiö ei suinkaan koske kaikkia, jotka aloittavat vähähiilihydraattisen ruokavalion, vaan vain pientä osaa ihmisistä. 
Se, miten ilmiö on tullut esiin, on myös oma tarinansa. Se ei noussut lääketieteellisestä tutkimuksesta, vaan ohjelmistoinsinööri Dave Feldmanin itselleen tekemistä kokeista. Hänen kolesteroliarvonsa nousivat erittäin korkeiksi tämän aloitettua vähähiilihydraattisen ruokavalion. Feldman lähti etsimään kohtalotovereita ja löysi niitä. Näin alkoi kansalaistiedeprojekti, johon on liittynyt myös oikeita tutkijoita mysteeriä selvittämään. 
Kansalaistieteen kautta on muodostettu teoria, jonka mukaan osa ihmisistä kuuluu kolesteroliaineenvaihdunnaltaan poikkeavaan fenotyyppiin, jolle on annettu nimi LMHR, eli lean mass hyper responder. Heitä yhdistää se, että he ovat voittopuolisesti hoikkia, triglyseridit ovat matalat ja sekä hyvä (HDL) että paha (LDL) kolesteroli ovat erittäin korkeat. Tämä poikkeaa metabolisen oireyhtymän profiilista, jossa LDL-kolesteroli ja triglyseridit ovat koholla, mutta HDL-kolesteroli usein matala. Mainittakoon, että metabolisessa oireyhtymässäkään harvoin nähdään niin korkeita kolesterolitasoja kuin LMHR-tyypillä.
Kansalaistiede tuotti ensimmäisen merkittävän julkaisunsa vuonna 2021 Current Developments in Nutrition -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa. Haettiin vastausta siihen, mikä yhdisti LMHR-tyyppejä. Tutkimus perustui kyselyaineistoon, jossa oli tietoja vapaaehtoisten veriarvoista ennen, kuin he aloittivat vähähiilihydraattisen ruokavalion sekä sen jälkeen. Lisäksi vapaaehtoisista kerättiin muita tietoja kuten pituus, paino, lääkitys ja ravitsemus. Statiinien käyttö oli poissulkukriteeri. 
Aineisto koostui lopulta yli 500:stä vapaaehtoisesta, joista 112 täytti LMHR:n kriteerit, eli LDL yli 200 mg/dL, HDL yli 80 mg/dL ja triglyseridit alle 70 mg/dL. Mielenkiintoisesti ennen kuin aineiston ihmiset olivat aloittaneet vähähiilihydraattisen ruokavalion, heidän kolesterolitasonsa olivat enemmän tai vähemmän samankaltaisia. Ruokavalion aloittamisen jälkeen osalla ihmistä – eli 112 ihmisellä – kolesterolitasot nousivat pilviin. Mutta tässäkin aineistossa nämä ihmiset olivat porukan hoikimpia ja metabolisesti muutoin terveitä. 
Tämä on toistaiseksi mysteeri: miksi kolesterolitasot nousevat näin korkeiksi vain tietyillä ihmisillä, jotka muutoin ovat metabolisesti terveitä? Tutkijoiden vastaus on, että kyseessä on erityinen LMHR-fenotyyppi, jonka kolesteroliaineenvaihdunta poikkeaa muista ihmisistä. 
Itselleni tutkimuksen mielenkiintoisin löytö oli kuitenkin viidellä LMHR-tyyppiä edustavalla ihmisellä tehty koe, jossa he palauttivat pienen määrän hiilihydraattia jokapäiväiseen ruokavalioonsa. Kaikki kuuluivat LMHR-tyyppiin ja yhdellä LDL-kolesterolitasot olivat nousseet vähähiilihydraattisen ruokavalion aloittamisen jälkeen huikeaan 665 mg/dL lukemiin. Kun he lisäsivät päivittäiseen ruokavalioonsa 50–100 grammaa hiilihydraattia, joka vastaa 2–3 perunaa, heidän LDL-kolesterolinsa laski dramaattisesti. Henkilöllä, jonka LDL-taso oli 665 mg/dL, se laski lukemaan 185 mg/dL, eli pudotus oli hurja 480 mg/dL. Myös muilla pudotus oli 100–220 mg/dL:n luokkaa.
Kysymys tietenkin kuuluu, miten pienellä määrällä hiilihydraattia voi olla näin dramaattinen vaikutus LDL-kolesteroliin LMHR-tyypillä. 
Ilmiö on niin mielenkiintoinen, että sen soisi saavan enemmän huomiota lääketieteen puolella. Tarvittaisiin uusia riippumattomia tutkimuksia osoittamaan, pitävätkö kaikki LMHR:ää koskevat väitteet paikkansa, vai katoaako koko ilmiö laajemmissa tutkimuksissa. Tutkimuksesta on esitetty ainakin tämä yksi kritiikki. Lisäksi tarvittaisiin tietoa siitä, kuinka suuri riskitekijä korkea LDL-kolesteroli on niille, joilla se kohoaa näin voimakkaasti vähähiilihydraattisen ruokavalion aikana. Lääkärin vastaanotolla heille suositellaan heti statiineja, mutta monet kieltäytyvät niistä. 
Jos edes puolet näistä havainnoista säilyttävät paikkansa tarkemmissa tutkimuksissa, se tarkoittaa, että on paljon mitä emme vielä tiedä kolesteroliaineenvaihdunnasta. 

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.