Miksi närpiöläinen tomaatti on niin halpaa? Tätä monet ihmettelivät kunnes tieto ihmiskauppaepäilystä ja törkeästä kiskonnasta viime vuonna tulivat julki. Kaikella on hintansa, ja jos hinta ei ole tuotteessa, silloin se maksetaan jotenkin muuten – esimerkiksi inhimillisenä kärsimyksenä.
Ei kuitenkaan taida olla sattumaa, että kun tällainen kiskontaskandaali tulee ilmi Suomessa, se koskee nimenomaisesti tomaattia. Tomaatti on globalisaation täydellinen hedelmä. Maailman vuosittainen tomaattisato on yli 189 miljoonaa tonnia. Tästä 40 miljoonaa tonnia prosessoidaan tomaattitiivisteeksi. Tomaatti kelpaa niin välimerelliseen ruokavalioon kuin roskaruokaan eikä siihen liity mitään tabuja missään kulttuurissa. Tomaattibisnes on kuitenkin äärimmäisen kilpailtua ja siinä kilpailussa Närpiön kiskontaskandaali näyttäytyy vain tomaattiteollisuuden tavanomaisena toimintatapana.
Tomaattitiiviste on tomaattiteollisuuden raakaöljyä, josta jatkojalostetaan lukuisia elintarvikkeita kuten ketsuppia, tomaattisosetta tai vaikkapa tacokastiketta. Kun näinä päivinä ostaa elintarvikkeen, jonka valmistukseen on käytetty tomaattitiivistettä, on erittäin vaikea selvittää, mistä tiiviste on peräisin. Vaikka spagettikastike valmistettaisiin Hollannissa, Ruotsissa tai Italiassa, tiiviste voi silti olla Kiinasta. Ja näinä päivinä se yhä useammin onkin Kiinasta.
Kiinasta on nimittäin kolmessa vuosikymmenessä tullut tomaatintuotannon suurvalta. Tämä on paradoksaalista, sillä Kiina on yksi niitä harvoja maita, jossa ei juurikaan käytetä tomaattia. Kiinan tomaattimahdille on kuitenkin selityksensä.