Onko mielessänne käynyt etäinen epäilys siitä, että puheissa vihreästä siirtymästä on jotain mätää, mutta ette pysty sanomaan mitä? Ranskalainen ympäristöhistorioitsija Jean-Baptiste Fressoz antaa argumentit käteen.
Fressoz tuntee historian energiasiirtymät kuin omat taskunsa. Hänen pääargumenttinsa on, että mitään energiasiirtymiä ei koskaan ole ollut. Vaikka historiankirjoissa esitetään, että kivihiili syrjäytti puun ja öljy syrjäytti kivihiilen, mitään syrjäyttämistä ei tapahtunut, vaan kukin uusi energiajärjestelmä syntyi lisäyksenä vanhan päälle ja usein sen myötävaikutuksella.
Tämän toteamiseksi ei toki tarvitse tehdä paljon muuta kuin katsoa ympärilleen – huolimatta kaikista investoinneista uusiutuviin energialähteisiin, poltamme tänä päivänä enemmän puuta ja kivihiiltä kuin koskaan aiemmin.
Fressoz’n tarkastelu poikkeaa aiemmista siinä, että hän ottaa huomioon kaiken materiaalivirran, mitä tietty energiamuoto vaatii. Tämä näkökulma paljastaa miten kietoutuneita energiajärjestelmät ovat toisiinsa ja miten ne itse asiassa tarvitsevat toisiaan.
Kiehtovan esimerkin tarjoaa puun ja kivihiilen symbioosi. Usein kuultu väite on, että kivihiili pelasti metsät, koska puuta ei enää tarvittu energian tuottamiseen. Totta toinen puoli, eli energiapuoli, mutta kun katsotaan kaikkia kivihiilen tuottamiseen tarvittuja materiaalivirtoja, kivihiilen myötä puun käyttö lisääntyi. Tämä johtui siitä, että puita tarvittiin hiilikaivosten käytävien tukipuiksi.