Rapport

Yhdet vielä -elokuva skoolaa elämänilolle

Yhdet vielä voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuoden 2021 gaalassa. Tanskalainen draamakomedia juomisesta, onnellisuudesta ja ystävyydestä on kekseliäs ja elämänmakuinen. Valitettavasti tosin sen maailmankuva on jopa ummehtuneen mieskeskeinen.

Yhdet vielä -elokuva skoolaa elämänilolle
Thomas Vinterbergin ohjaama Yhdet vielä on kuin raikas tuulahdus näin koronaerityksen aikana: ai niin, noinhan sitä tavattiin juhlia, halailla ja skoolata yhdessä!
Ohjaaja tosin koki itse valtavan menetyksen elokuvan kuvauksissa. Neljäntenä kuvauspäivänä Vinterbergin 17-vuotias tytär Ida kuoli auto-onnettomuudessa Belgiassa. Tyttären oli ollut tarkoitus esiintyä elokuvassakin. Tauon jälkeen Vinterberg palasi kuitenkin kuvaamaan elokuvan loppuun. Hän halusi tehdä elokuvasta juhlistuksen elämänilolle. 
Tarina sisältää tanskalaista kepeyttä ja huolettomuutta, unohtamatta pinnan alla lymyäviä suruja ja tragedioita. Juominen nähdään elokuvassa niin hilpeänä elämästä nautiskeluna kuin tuhoavana ongelmakäyttäytymisenä. Tanskalaisen hyvinvoinnin sivujuonteena on syntynyt jatkuva kostea juhliminen.
Yhdet vielä kertoo neljästä keskiluokkaisesta ystävyksestä, joilla sinällään menee ihan hyvin, mutta jotka ovat hieman jämähtäneet uomiinsa ja vakavoituneet. He haluavat saada lisää itsevarmuutta ja iloa elämäänsä.
Tässä heitä auttaa teoria, jonka mukaan ihminen on parhaimmillaan ripaus alkoholia veressään. Kaikki neljä ovat opettajia samassa lukiossa, ja he päättävät juoda aamuisin aina sen verran, että heillä on alkoholia veressään 0,5 promillea. Silloin heistä tulee rennompia ja vähemmän urautuneita kansankynttilöitä, jotka nauttivat myös elämästä työn ulkopuolella. Miesten ihmiskokeella on kuitenkin myös kohtalokkaat seuraukset.
Magnus Millang on 39-vuotias ja muut näyttelijät — Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen ja Lars Ranthe — ovat viisi- ja kuusikymppisiä. Mikkelsenin (Rogue One, Hannibal, Häiden jälkeen) esittämä historianopettaja Martin on keskeisin henkilöhahmoista. Karismaattinen Mikkelsen on näyttelijöistä tunnetuin, ja hänet on nähty edellisen kerran ohjaaja Vinterbergin elokuvassa Jahti (2012). 
Elokuvassa onkin piristävää se, että juomista käsitellään keski-ikäisestä näkökulmasta niin, että hiprakka ei kerrankin johda rakkausseikkailuihin, vaan työelämän ja ystävien yhteisen vapaa-ajan vieton laadun parantamiseen. Opettajien odotetaan myös yleensä olevan esikuvallisia ja kunniallisia, joten on hauskaa nähdä pedagogien irrottelevan näin. Alkoholin juomisesta kertovaa elokuva olisi kenties vastuuton, jos siinä ei ilonpidon lisäksi näytettäisi myös krapuloita ja ongelmajuomista.  

Ihmettelen elokuvassa vain sen vanhanaikaisen mieskeskeistä maailmankuvaa. Erityisesti sen jälkeen kun olen lukenut Anu Silfverbergin loistavan tietokirjan Sinut on nähty (Teos 2020), en voi olla huomaamatta sitä, jos elokuvan hahmogalleriasta vain pieni osa on varattu naishahmoille ja jos naishahmojen rooli vielä liittyy vain mieshahmoihin (tyttöystävä, vaimo, äiti). Kahdella ystävyksistä on vaimot (rooleissa Maria Bonnevie ja Helene Reingaard Neumann), ja ne ovat isoimmat naisroolit. Vaimojen rooli on olla kauniita ja kunnollisia puurtajia ja sivusta ihmetellä miestensä meininkiä. Elokuvan koko työryhmä on miehinen, ja silloin käy helposti näin, että naiset vain unohtuvat käsikirjoitusvaiheessa. 
Yhdet vielä olisi raikkaampi ja epäsovinnaisempi elokuva, jos sen pääosassa olisikin alkoholia kittaava naisjoukko, tai jos pari kaveriporukan jäsentä olisikin naisia. Päähenkilöt ovat nyt ylivoimaisesti eniten elokuvissa esiintyvät hahmot: valkoisia ja vammattomia heteromiehiä. Hahmojen variaatio liittyy nyt vain siihen, että kahdella miehistä on vaimo ja lapsia, ja kahdella taas ei ole.
Toki voidaan ajatella, että tämän(kin) elokuvan aiheena on nimenomaan miesten välinen ystävyys, joten neljä mieshahmoa ovat paikallaan. Mutta miten voi olla, että heidän kaikki lapsensakin ovat poikia? Ystävykset auttavat koululla paria reppanaa oppilasta, ja nämäkin ovat tietysti poikia. Eniten luokassa Mikkelsenin hahmon opetusta aina kommentoiva oppilas on myös poika. Kaikki historianopettajan luokalleen antamat esimerkit käsittelevät suurmiehiä.  

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.