Rapport

Mahdollista journalismi.

Tutustu kiinnostaviin poimintoihin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistosta

Suomen suurin elokuvafestivaali juhlii 35. vuottaan.

Tutustu kiinnostaviin poimintoihin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistosta
Syksyn suuri elokuvatapahtuma on taas täällä. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistoon kuuluu elokuvien lisäksi tapahtumia ja juhlia.
Yhdentoista päivän aikana esitetään yhteensä 141 pitkää ja reilut 160 lyhytelokuvaa. Runsasta elokuvajuhlaa vietetään 15.–25. syyskuuta.
Tähän juttuun on valittu mielenkiintoisia poimintoja ohjelmistosta.

Lue myös Voima-lehden juttuni pyhä-teemaisista elokuvista tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla ja samalla Small Body (Italia, Ranska, Slovenia 2021) elokuvan ohjaajan ja yhden käsikirjoittajista Laura Samanin haastattelu.



As in Heaven

(Tanska 2021)
Epookkidraama vaikuttaa vahvatunnelmaiselta ja visuaalisesti kauniilta. Tapahtumat sijoittuvat Tanskan maaseudulle 1800-luvun lopulla. Päähenkilö on 14-vuotias Lise, jonka elämä mullistuu, kun hänen äitinsä kuolee lapsivuoteeseen. Lise on haaveillut pääsystä kouluun ja pois kodin ahdistavasta ilmapiiristä, mutta nyt hän joutuu ottamaan vastuulleen ison sisaruskatraan. Elokuvan tarina perustuu Marie Bregendahlin Kuolemanyö-romaaniin vuodelta 1912.



Brainwashed: Sex-Camera-Power

(Yhdysvallat 2022)
Tämä on pakollista katsottavaa elokuvien rakastajille ja feministeille! Dokumentin aiheena on miehinen katse elokuvissa. Yhdysvaltalainen ohjaaja Nina Menkes on luennoinut paljon aiheesta, ja nyt hän on koonnut ajatuksensa dokumentiksi. Hän esittelee keinoja, joita pääosin heteroseksuaaliset, miespuoliset ohjaajat ovat käyttäneet kuvatessaan naisia.


Loving Highsmith

(Saksa, Sveitsi 2022)

Dokumentin kiehtovana aiheena on kuuluisa amerikkalainen kirjailija ja queer-kulttuurin merkkihenkilö Patricia Highsmith (1921–1995). Monista hänen teoksistaan on tehty menestyneitä elokuvia kuten Alfred Hitchcockin ohjaama Strangers on a Train (1951), Lahjakas herra Ripley (1999) ja Carol (2015). Highsmithin salanimellä vuonna 1952 julkaisema teos The Price of Salt, joka julkaistiin myöhemmin uudelleen nimellä Carol, oli Yhdysvalloissa aikanaan ensimmäinen onnelliseen loppuun päättyvä kuvaus kahden naisen välisestä rakkaudesta. Kirjailijan nuoruutta raskauttivat rikkinäinen äitisuhde ja paine mukautua heteronormatiiviseen muottiin. Hänellä oli aikuisenakin vaikea yksityiselämä, jota leimasivat sairaudet, alkoholismi ja lyhyiksi jääneet naissuhteet.


My Emptiness and I

(Espanja 2022)
Espanjalaisen draaman tunnelmaa on kuvailtu rohkaisevaksi ja kevyeksi. Elokuva kertoo trans-identiteettinsä löytävästä Raphista (roolissa on cis-sukupuolinen, mutta avoimesti queer Raphaëlle Pérez). Raphi on juuri muuttanut Ranskasta Barcelonaan, ja elää nuoren aikuisen kepeää elämää hanttitöissä, treffeillä, shoppaillen ja kaupungilla pyörien. Raphi päättää uhmata yhteiskuntaa löytääkseen todellisen minänsä ja elääkseen omana itsenään. My Emptiness and I R&A-festivaalin verkkosivuilla


Neon Spring

(Latvia 2022)

Latvialaista elokuvaa tulee harvemmin nähtyä, ja tällä elokuvalla on kiinnostavia teemoja: reivimaailma, kahden nuoren naisen välinen ihastuminen ja perhekonflikti. Pääosassa on yliopistossa opiskeleva parikymppinen Laine (Marija Luīze Meļķe), joka on saanut nimensä suomen ja viron kielen laine-sanasta. Hänen eronneet vanhempansa eivät tule toimeen keskenään, ja Laine joutuu yhä enemmän ottamaan vastuulleen pikkuveljensä hoitamisen. Hän saa elämäänsä iloa klubi-iloista, ja samalla hän löytää seksuaalisuudestaan uusia puolia, kun hän tutustuu ihanaan Gundaan (Greta Trusina). Matīss Kažan elokuvaa on inspiroinut Riikan todellinen EDM-skene, ja elokuvaa on kuvattu autenttiseksi.


The Farewell

(Ruotsi, Suomi 1982)
Festivaalilla on esillä myös joitakin vanhoja elokuvia. Tästä kiinnostavasta elokuvasta on harva nykykatsoja edes kuullut, vaikka kyseessä on ensimmäinen suomalainen lesboelokuva. Se sai ulkomaalaisilla elokuvafestivaaleilla enemmän huomiota kuin kotimaassa. Tuija-Maija Niskasen The Farewell perustuu väljästi teatteriohjaaja ja seurapiirihahmo Vivica Bandlerin (1917–2004) elämään. Hienovireiseksi luonnehdittu elokuva seuraa Vivicaa lapsesta nuoreksi aikuiseksi. Itävaltalaisen pakolaisen diplomiekonomi Kurt Bandlerin kanssa naimisissa ollut Vivica tuli myöhemmin tunnetuksi Tove Janssonin ensimmäisenä naispuolisena heilana. Hahmot Tiuhti ja Viuhti viittaavat tähän suhteeseen Janssonin Muumi-kirjoissa.


Three Tidy Tigers Tied a Tie Tighter

(Brasilia 2022)
Gustavo Vinagren ohjaama Three Tidy Tigers Tied a Tie Tighter palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla parhaan queer-elokuvan Teddy-palkinnolla. Riemastuttavaksi kuvatussa elokuvassa keskiössä on kolme queer-ystävystä Isabella, Pedro ja Jonata. Tutun kuuloisesti Brasilian on vallannut pandemia, mutta tämä virus vaikuttaa aivoihin ja muistiin. Kasvomaskeilla varustautunut kolmikko ajelehtii ympäri São Pauloa kohdaten uusia ja vanhoja tuttavuuksia ja käyden kiinnostavia keskusteluja. He pyrkivät säilyttämään tärkeät muistonsa jakamalla ne muille ihmisille.



Triangle of Sadness

(Ruotsi 2022)

Festivaalin avaa Ruben Östlundin estoton satiiri Triangle of Sadness, jonka pääsin näkemään etukäteen pressinäytöksessä. Englanninkielinen elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Ruotsalainen Östlund muistetaan myös viimeisimmistä satiireistaan Turisti (2014) ja The Square (2017). Hänellä on taito käsikirjoittaa ja ohjata tarkkanäköisiä ja piinallisen hauskoja yhteiskuntakritiikkejä ja syväsukelluksia ihmismielen pimeisiin syövereihin.
Elokuvan erikoinen nimi tulee tuimalla ilmeellä otsaan muodostuvasta rypystä. Tämän rypyn markkinointiväki pyytää malli Carlia poistamaan kasvoiltaan koekuvauksissa. Rypyn voisi siloittaa botox-pistolla 15 minuutissa.

Carl ja hänen vaikuttajatyttöystävänsä Yaya ovat päähenkilöt kolmeen osaan jaetussa elokuvassa, jossa tapahtumat sijoittuvat ensiksi muotimaailmaan sekä Carlin ja Yayan ravintolatreffien jälkipyykkiin, seuraavaksi superrikkaiden luksusristeilylle ja kolmanneksi autiolle saarelle. Nuoripari yrittää luovia malli- ja vaikuttajamaailmassa samalla kun he tutkivat suhteensa rajoja.
Triangle of Sadness on mestarillinen komedia fyysisen kauneuden taloudellisesta arvosta, luokkayhteiskunnasta ja kapitalismista. Varoituksen sana siitä, että myrskyyn joutuva laiva aiheuttaa niin aidonnäköistä meripahoinvointia matkustajissa, että katsomossakin alkaa kiertää vatsassa.
Elokuva jäi eteläafrikkalaisen Charlbi Deanin viimeiseksi rooliksi, koska Yayan roolin tehnyt näyttelijä ja malli kuoli 29. elokuuta 2022, vain 32-vuotiaana. Lopullinen kuolinsyy odottaa vielä ruumiinavaustuloksia, mutta sairaalassa havaittiin, että hänellä oli virusinfektio keuhkoissaan. Deanin perna oli poistettu vuoden 2008 auto-onnettomuuden jälkeen, mikä lisää vakavien infektioiden riskiä.
Elokuva tulee Suomessa teatterilevitykseen 23.9.2022.

Tämä juttu on kirjoitettu Suomen arvostelijain liiton myöntämällä Kopiosto-apurahalla.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport on journalistinen alusta, jossa lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.