Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Sydney Sweeney kirkuu pääosassa hurmeisessa nunnakauhuelokuvassa Immaculate — Tahraton

Psykologisen kauhuelokuvan ajankohtainen aihe on naisen itsemääräämisoikeus omaan vartaloonsa. Katolinen kirkko saa osakseen runsaasti kritiikkiä.

Immaculate — Tahraton (USA, Italia 2024) kuuluu nunnakauhun ja psykologisen kauhun alalajeihin. Se on raikkaasti toteutettu, vaikka ei toisaalta mitenkään erityisen mieleen jäävä tai kunnolla pelottava. Elokuvassa on kuitenkin toimivia pöö-kohtauksia ja brutaalia body horroria.
Tällä kertaa myös kärsimyksen ihailusta ammentava kirkko ja sen rikollisille poluille lähteneet jäsenet saavat osakseen paljon kritiikkiä. Pahasta ei selvitä rukouksilla ja krusifikseillä.

Täkynä on se, että pääosassa on kovassa nosteessa oleva yhdysvaltalainen näyttelijä Sydney Sweeney, 26, joka tuntuu näkyvän nyt kaikkialla. Sweeney muistetaan suosituista sarjoista Euphoria ja The White Lotus, ja lisäksi hän on esiintynyt pääroolissa elokuvissa Anyone But You ja Reality. Näyttelijä on toiminut myös Immaculaten tuottajana.
Karismaattisen Sweeneyn roolisuoritus elokuvassa onkin, no, taivaallinen. Alkuperäisessä käsikirjoituksessa pääosassa oli joukko lukiolaistyttöjä, mutta Sweeneyn tultua mukaan käsikirjoitusta muokattiin uusiksi.

Elokuvan nimi viittaa perisynnittömään eli "tahrattomaan" sikiämiseen. Katolisen kirkon opinkappaleen mukaan Neitsyt Maria oli sikiämisestään lähtien vapaa perisynnin vaikutuksesta.
Nuori amerikkalainen nunna Cecilia (Sweeney) saapuu asumaan maalaukselliseen luostariin Italian maaseudulla. Cecilia on viaton ja herttainen, mutta tarvittaessa nopea oppimaan ja vahva selviytyjä.
Kynttilöin valaistussa luostarissa tunnutaan elävän yhä kuin 1900-luvun alussa, ja vain muutaman kerran vilahtavat älypuhelimet ja muut modernit vempeleet paikantavat ajankohdan nykyaikaan. Hartaan uskonnollinen Cecilia on innoissaan uudesta kodistaan, kunnes luostarin synkät salaisuudet alkavat hiljalleen paljastua.



Immaculate — Tahraton on ottanut tyylillisiä vaikutteita 1970-luvun eurooppalaisista kauhuelokuvista ja saman aikakauden nunsploitation-filmeistä, mutta nykypäivän arvoilla. Nyt papit eivät ole sankareita, mikä on ymmärrettävääkin, kun katolinen kirkko on 2000-luvulla ryvettynyt hyväksikäyttöskandaaleissa.
Elokuva on visuaalisesti ilo silmälle, niin kauniiden miljööiden ja näyttävien kohtausten kuin kauhuelementtien osalta. Juoni onnistuu myös yllättämään. Puolentoista tunnin pituus on juuri sopivan napakka.
Elokuvan heikkouksia ovat tarinan geneerisyys ja se, ettei se enimmäkseen onnistu olemaan tarpeeksi pelottava. Loppukohtaus on tosin lähes shokeeraava.
Tarina käsittelee geenitekniikkaa, aborttia ja kärsimyksen glorifioimista. Elokuvan tärkein aihe on ajankohtaisesti naisen itsemääräämisoikeus omaan vartaloonsa.
Sweeney oli pääosassa myös Michael Mohanin edellisessä kauhuelokuvassa The Voyeurs (2021), joka ei tullut Suomessa teatterilevitykseen. Mohan on sanonut monien Immaculaten kohtausten saaneen inspiraationsa hänen omasta katolilaisesta taustastaan, mikä tuokin tarinaan autenttisuutta. Käsikirjoittaja Andrew Lobelille kyseessä on ensimmäinen pitkän elokuvan käsikirjoitus.

Ensi-ilta: perjantai 3.5.2024
Ikäraja: 16
Pituus: 89 min.
Ohjaus: Michael Mohan
Käsikirjoitus: Andrew Lobel
Näyttelijät: Sydney Sweeney, Simona Tabasco, Alvaro Morte, Benedetta Porcaroli, Dora Romano

Jutun asiasanat:

elokuvat
arviot

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.