Rapport

Sidewaysissa kuultiin ja nähtiin monia upeita keikkoja — Jehnny Beth oli yksi yllättäjistä

Sideways-festivaali toi jälleen väriä ja säpinää Helsingin Jäähalliin ja sen edustalle 8.–10. kesäkuuta. Lue arviot Isaac Senen, Fever Rayn, Knife Girlin ja Jehnny Bethin keikoista.

Sidewaysissa kuultiin ja nähtiin monia upeita keikkoja — Jehnny Beth oli yksi yllättäjistä

Sidewaysin portti. Kuva: Rami Ranta / Sideways
Isaac Sene

Isaac Senen, 26, keikka viime vuonna Sidewaysin Basement-lavalla oli ikimuistoinen kokemus. Sene oli silloin rynnistänyt alkuvuodesta suuren yleisön tietoisuuteen UMK:ssa esittämällään hitillä Kuuma jäbä, joka kertoi naistenmiehen ensimmäisestä ihastuksesta toiseen mieheen. Myöhemmin samana iltana Sidewaysissa Tulva-lehden paneelissa näyttelijä ja rap-artisti Kuopus totesi, että Isaac Senen upeaa keikkaa tullaan muistelemaan vielä 20 vuoden päästä suomalaisen queer-musiikin virstaanpylväänä.
Tänä vuonna Isaac Sene pääsi Sidewaysissa esiintymään isommalle Aurora-lavalle. Mustat rastat olivat muuttuneet punaisiksi. Hänellä oli keikan alussa päällään Sex-tekstillä koristeltu musta pipo ja punasankaiset aurinkolasit. Liilat hapsuhousut roikkuivat takaa niin alhaalla, että keikan ajan sai jännittää, valahtavatko ne alas. Alkukesän aurinko lämmitti kuitenkin sen verran, että keikan aikana Sene riisui pois valkoisen takin ja pipon.
Yleisössä oli aluksi väljää, ja keikka alkoi hieman vaisuissa tunnelmissa, vaikka Sene on karismaattinen esiintyjä. Keikkaa vain alkupuolen ajan seurannut seuralaiseni sanoi, että nyt koettu esitys oli niin rauhallinen verrattuna viime vuoden Sidewaysin keikkaan, että tuntui kuin kyseessä olisi ollut eri artisti.
Minulla oli mielessäni myös viime kesän Helsinki Prideilla näkemäni esitys, jonka aikana yleisö oli todella messissä, ja Isaac Sene pomppi lavalla ja yleisön seassa ja nousi jopa Kuudennen Linjan baaritiskille villitsemään yleisöä. Toisaalta tänä vuonna Sidewaysin torstaipäivänä oikeastaan kaikilla keikoilla oli väljää ja yleisö hillittyä, ja muillakin artisteilla oli vaikeuksia innostaa yleisöä laulamaan pyydettäessä ja taputtamaan käsiä rytmikkäästi.
Kun Sene esitti uuden, Rosan kanssa vetämänsä duon La Perla, Rosa ei ollut paikalla, vaan hänen osuutensa kuultiin nauhalta. Rummuissa kuitenkin taituroi jo viisi vuotta Senen kanssa keikkaillut Armando Mokulu, ja kitaraa ja syntetisaattoria soitti Aleksi Harjunpää.
Keikan loppua kohden yleisöä oli jo kohtuullisen paljon, ja ihmiset tanssivat, lauloivat mukana ja heiluttivat ilmassa käsiään. Sene myös hyppäsi lavalta alas aidalle lähemmäksi yleisöä laulamaan yhden kappaleen ajaksi.
Keikan aikana kuultiin pari uutta, herkkää kappaletta pian julkaistavalta levyltä. Eniten yleisöä villitsivät silti Isaacin jo viime vuoden keikalta tutut menevät ja koskettavat kappaleet Iisii, Jukka, Kukaan ei tanssi niin kuin sä, N-sana ja tietysti Kuuma jäbä. Kaikki olivat hienoja esityksiä. Siilinjärven murre kuuluu mukavasti hänen sanoituksissaan.
Musikaalisesti lahjakkaan perheen nuorempi poika Sexmane nähtiin taas Sidewaysin perjantaissa päälavalla.

Jutun asiasanat:

festivaali
musiikki
keikka-arvio

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.