Amos Rexin tämän syksyn näyttely sukeltaa syvälle Lähi-idän monimutkaisen historian kerrostumiin. Palestiinalais-tanskalaisen taiteilijan Larissa Sansourin (s. 1973) teokset avaavat voimakkaita näkökulmia konfliktin, identiteetin ja kollektiivisen muistin kysymyksiin.
Näyttelyn keskiössä on Sansourin teos Nation Estate (2012), jossa tulevaisuuden Palestiina on suljettu yhteen pilvenpiirtäjään. Nainen, jonka roolissa nähdään itse Sansour, matkustaa matkalaukkunsa kanssa asemalta 21. kerroksen ”Betlehemiin”. Keinotekoinen maisema ja kerroksiin tiivistetyt kaupungit symboloivat rauhan ja vapauden paradoksia: Palestiinan kansa on vihdoin yhdessä, mutta yhä muurien sisällä.
Sansourin taide heijastelee palestiinalaisten kollektiivisia traumoja ja nostaa esiin kysymyksiä historian kirjoittajista ja sen äänistä.
– Sansourin elokuvat eivät tarjoa yksinkertaisia vastauksia. Ne kutsuvat meidät kuvittelemaan tulevaisuuksia, joissa menetykset ja traumat eivät katoa, vaan muokkaavat sitä, mitä olemme, kertoo Amos Rexin museonjohtaja Kieran Long.
Runoilijan katse tulevaisuuteen
NäyttEILLÄ ON viisi videoteosta ja kaksi installaatiota, jotka liikkuvat dystopian, satiirin ja runollisen symboliikan rajapinnoilla. Yksi vaikuttavimmista teoksista on mustavalkoinen In Vitro (2019), joka sijoittuu ympäristökatastrofin jälkeiseen Betlehemiin. Ydinreaktorin sisään rakennettu suojapaikka toimii metaforana uudelle alulle, jossa menneisyyden haavat ja toiveet kietoutuvat yhteen.