Rapport

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin elokuvista 51 prosenttia on ohjannut nainen tai muunsukupuolinen

Rakkautta & anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään jälleen 17.–27. syyskuuta. Lue arviot kolmesta huomionarvoisesta elokuvasta ohjelmistosta: avajaiselokuvasta Never Rarely Sometimes Always, kotimaisesta mustasta komediasta Nimby ja gaalasarjaan kuuluvasta Peter Pan -versiosta Wendy.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin elokuvista 51 prosenttia on ohjannut nainen tai muunsukupuolinen
Koronaviruksesta huolimatta Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali onnistutaan järjestämään Helsingissä 33. kerran 17.–27. syyskuuta. Festivaalilla esitetään yhdentoista päivän aikana noin 140 pitkää elokuvaa ja yli 170 lyhytelokuvaa yhteensä noin 560 näytöksessä. Festivaali on hienosti saavuttanut elokuva-alan tasa-arvotavoitteen, sillä tämän vuoden elokuvista 51 prosenttia on ohjannut nainen tai muunsukupuolinen henkilö.
Koronavirus on huomioitu festivaalilla monin tavoin, ja voit lukea täältä lisää R&A:n turvallisuusohjeista kävijöille. 
Alla on arviot kolmesta huomionarvoisesta elokuvasta festivaalilla. 


NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS

Avajaiselokuvana nähdään amerikkalais-brittiläinen draama Never Rarely Sometimes Always (2020). Elokuva kuvaa teini-iän kipuilua ja ihmissuhteita sekä aborttioikeutta.
Autumn (Sidney Flanigan) on sisäänpäinkääntynyt mutta itsenäinen 17-vuotias, joka huomaa olevansa raskaana. Kuitenkin hän asuu pikkupaikkakunnalla Pennsylvaniassa, jossa hoitohenkilökunta suhtautuu nihkeästi aborttiin. Autumn ei ole läheinen äitinsä ja isäpuolensa kanssa, joten hän salaa heiltä raskautensa. Sen sijaan hän lähtee läheisen ja huolehtivan 17-vuotiaan serkkunsa Skylarin (Talia Ryder) kanssa ensimmäistä kertaa New Yorkiin saadakseen abortin. Heillä on mukanaan vain kourallinen dollareita, jotka Skylar on pihistänyt heidän työpaikaltaan ruokakaupasta. 
Elokuva on arkisen elämänmakuinen ja vähäsanainen, ja kuvaa hyvin uskottavasti nuorten mielenliikkeitä ja toimia. Elokuvassa jätetään paljon myös kertomatta ja keskitytään vain muutamaan päivään Autumin elämässä. Lapsen isää ei mainita, ja tarina keskittyy tyttöjen väliseen lojaaliin ystävyyteen ja kaltoinkohdeltuun nuoreen vaikeiden valintojen polttopisteessä.
Elokuvan nimi Never Rarely Sometimes Always tulee aborttiklinikan kyselykaavakkeen vaihtoehdoista. Kyselykaavakkeen täyttäminen on elokuvan avainhetkiä, joka tuo esiin sen, kuinka vääristynyt suhde nuorilla naisilla voi olla seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteensa. Elokuvan ainoat nuorille turvalliset aikuiset löytyvät New Yorkin aborttiklinikalta. Draama kuvaa muutenkin nuorten naisten kohtaamaa joka päiväistä seksuaalista ahdistelua, johon he suhtautuvat hieman alistuneesti. 
Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Eliza Hittman, joka tunnetaan aiemmista elokuvistaan Beach Rats (2017) ja It Felt Like Love (2013). Myös nämä draamat käsittelevät teinejä, joiden seksuaaliset kokeilut eivät mene ihan niin kuin pitäisi. 
Elokuva R&A:n verkkosivuilla Pituus: 1 t 41 m Elokuva ei ole tulossa teatterilevitykseen Suomessa. 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.