Rapport

Paluu dinosaurusten jahdattavaksi entistä komeammassa seikkailuelokuvassa

Jurassic World: Dominion on jo sarjan kuudes – ja ainakin toistaiseksi viimeinen – osa. Pandemia siirsi elokuvan ensi-iltaa vuodella.

Paluu dinosaurusten jahdattavaksi entistä komeammassa seikkailuelokuvassa
Jurassic World: Domination avaa kesän elokuvakauden komeasti ja on aika varma kassamagneetti. Seikkailuelokuvan piti ilmestyä jo viime kesäkuussa, mutta pandemia siirsi ensi-iltaa vuodella. 
Erikoistehosteet ovat upeita, ja kankaalla nähdään vipeltämässä mitä erilaisempia dinosauruksia. Imax-sali tekee oikeutta elokuvan tehosteille. Yleisöä hemmotellaan jopa kymmenellä uudella dinosauruslajilla, joita ei ole ollut aikaisemmissa elokuvissa. Mukana on myös lähes parikymmentä tuttua dinoa. Yleisö saa lumoutua ja kauhistua dinosauruksista henkilöhahmojen mukana.
Tämän tyyppinen elokuva ei tarjoa raikasta ihmiskuvausta tai kovinkaan henkevää sanomaa, vaan keskiössä on räjähtävä toiminta ja huippuunsa hiottu visuaalisuus. Domination tuo huimilla takaa-ajoillaan mieleen James Bond -elokuvat.
Jälleen kerran rahanahneus on kaiken epäonnen lähtökohta. Tosin Domination puhuu hienosti ihmisten ja eläinten kunnioittavan yhteiselon tärkeydestä: planeetta ei ole vain ihmisten. Elokuva käsittelee ajankohtaisesti myös ilmastonmuutoksen ja luontokadon uhkaa. 

Siitä on jo 29 vuotta, kun Steven Spielbergin ohjaama Jurassic Park -elokuva sai ensi-iltansa. Jurassic Park on yhdysvaltalainen elokuvasarja, joka koostuu tähän mennessä kuudesta elokuvasta: Jurassic Park (1993), Kadonnut maailma – Jurassic Park (1997), Jurassic Park III (2001), Jurassic World (2015), Jurassic World: Kaatunut valtakunta (2018) ja Jurassic World: Dominion (2022).
Elokuva yhdistää eri sukupolvia myös valkokankaalla. Juuri neljänkympin rajan ylittänyt pariskunta Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard saavat seurakseen alkuperäisessä Jurassic Park -elokuvassa esiintyneet, nyt viisikymppisen Laura Dernin, kuusikymppisen Jeff Goldblumin ja seitsemänkymppisen Sam Neillin. Isabella Sermon esittää 14-vuotiasta Maisieta, jonka äiti, edesmennyt tutkija, on kloonannut omasta DNA:staan. Elokuva käsitteleekin myös nykytieteessä usein kohahduttanutta elävien olentojen kloonaamista. 
Edellisen elokuvan Jurassic World: Kaatunut valtakunta ohjasi espanjalainen Juan Antonio Bayona (Orpokoti, 2007), ja elokuva sai lähes murskakritiikit. Nyt puikkoihin on astunut jälleen menestyneen Jurassic Worldin (2015) pääarkkitehti Colin Trevorrow. Dominion tapahtuu neljä vuotta Isla Nublarin tuhon jälkeen. Dinosaurukset elävät – ja saalistavat – nyt ihmisten rinnalla kaikkialla maailmassa. Uutena vitsauksena ovat myös laboratoriossa kasvatetut jättimäiset heinäsirkat, jotka syövät pellot. 

Elokuvasaagan 90-luvun juuret näkyvät siinä, että ensimmäisessä elokuvassa heteropääparilla oli ikäeroa 20 vuotta ja kaikki päähenkilöt olivat valkoisia. Dinosaurukset popsivat suihinsa ensiksi lihavat ja mustat. Nyt mukana on kiinnostava uusi hahmo, entinen sotilaslentäjä Kayla Watts (DeWanda Wise). Jurassic-saaga on saanut feministisempiä sävyjä kun eri sukupuolten edustavuutta elokuvassa on tasa-arvoistettu. Toki jo vuoden 1993 elokuva esitteli naispuolisen paleontologin ja toimintasankarin.
Yhdessä repliikissään Kayla myös vihjaa olevansa kiinnostunut naisista, vaikkei hänen seksuaalista suuntautumistaan käsitellä sen enempää. Elokuvaan on kuitenkin selvästi haluttu tuoda vähän enemmän monimuotoisuutta, ennen kaikkea positiivisilla mustilla ja aasialaisilla sivuhahmoilla sekä mustan kovis-Kaylan queer-viboilla. Toimintakohtauksissa ovat myös keskiössä kaksi muuta aktiivista naista, Dern ja Sermon. 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.