Nokkela Palm Springs vie aikasilmukan vangiksi useamman ihmisen
Elisa Helenius
11/12/2020
Jälleen markkinoille on saapunut aikasilmukkaelokuva. Genrenhän aloitti Bill Murrayn tähdittämä kulttielokuva Päiväni murmelina (Groundhog Day, USA 1993).
Henkilökohtaisesti pidän tästä lajityypistä, koska leikkiminen ajan rakenteella ja yhä uusilla mahdollisilla skenaarioilla kutkuttaa mielikuvitusta. Ja tästä syystähän lajityyppi on niin pidetty. Jokainen on joskus pallotellut ajatuksella, että mitä jos voisi elää jonkun epäonnistuneen päivän uusiksi ja tehdäkin erilaiset ratkaisut. Lisäksi tämän lajityypin elokuvat sisältävät niin huumoria kuin elämänfilosofiaa.
Toki uusilla aikasilmukkatarinoilla on ongelmana voittaa Päiväni murmelina -elokuvan suosio ja keksiä genreen tarpeeksi tuoreita näkökulmia, ettei elokuva tunnu kopioimiselta. Yksi onnistuneimmista on viime vuoden alussa Netflixiin tullut minisarja Juhlat (Russian Doll, 2019). Tässä mustassa komediassa kyyninen newyorkilainen Nadia (Natasha Lyonne) joutuu yhä uudestaan keskelle yllätyssyntymäpäiväjuhliaan. Suosittuun minisarjaan on muuten tekeillä toinen kausi. Genreä on hyödynnetty myös muun muassa Tom Cruisen tähdittämässä mainiossa tieteisräiskinnässä Edge of Tomorrow (USA 2014) ja ihan viihdyttävässä teinikauhuelokuvassa Happy Death Day (USA 2017).
Oleellista genressä on se, minkälaisen päivän päähenkilö joutuu elämään yhä uudestaan. Yleensä kyseessä on sosiaalinen juhlapäivä tai muu tärkeä päivä, johon päähenkilö on alunperin suhtautunut nihkeästi. Hän käy läpi erilaiset suhtautumiset outoon aikalooppiin. Lopulta hän oppii toistojen kautta näkemään kyseisen vuorokauden — ja yleensä samalla koko elämänsä — rakentavammalla tavalla ja korjaamaan tekemänsä virheet, ja kenties samalla pelastamaan oman henkensä tai jopa koko ihmiskunnan.
Palm Springs on Päiväni murmelina tapaan romanttinen komedia, mutta nyt ei olla hyisen lumimyrskyn keskellä, vaan Kalifornian helteisellä aavikolla. Uusi twisti on se, että samaan aikalooppiin joutuu useampi ihminen.
Elokuvassa juhlitaan nuorenparin hulppeita häitä. Elokuvan päähenkilöt eivät kuitenkaan ole juhlan keskipisteinä. Nyles (Andy Samberg) on kaason komea poikakaveri, jota kukaan muu häävieraista ei tunne. Nyles on ollut aikasilmukassa jo pidempään, ja on alkanut suhtautua kohtaloonsa huolettoman nihilistisesti. Morsiusneito Sarah (Cristin Milioti) on morsiamen ahdistunut isosisko, joka toivoo juhlien vain olevan pian ohi. Sarah iskee silmänsä suorasukaisen flirttiin Nylesiin, joka pelastaa hänet pulasta, mutta pian myös Sarah on aikasilmukan vanki. Yhtäkkiä millään ei olekaan mitään väliä, koska sama päivä vain alkaa aina alusta.
Palm Springs on Max Barbakowin ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaus. Komedia on aidosti hauska — ja aika räävitön. Henkilöistä ja heidän taustoistaan paljastuu uusia, käänteentekeviä puolia sopivasti pitkin matkaa. Pihojen uima-altaat, cocktailit ja hääkoristelut luovat sopivan kohottuneen miljöön romanttista komediaa varten. Elokuva onnistuu myös keksimään uudenlaisen ratkaisun aikasilmukasta vapautumiseen.
Psykologinen ihmiskuvaus on myös uskottavaa. Rakkaus näytetään aluksi katkerassa valossa ja hahmot muiden keskellä yksinäisinä, mutta loppujen lopuksi kyseessä on lähes oppikirjamainen romanttinen komedia à la Hollywood. Sanomaltaan Palm Springs on perinteinen rakastavan parisuhteen ja henkisen kasvun ylistys, mikä on toki kaunis viesti. Raikasta on se, että naishahmo on kekseliäs sankari ja mieshahmo saa epätietoisena räytyä ja odottaa sitkeän mimmin selvittävän mahdottoman homman.
Ei muuten kannata nostaa peffaa tuolista heti elokuvan loputtua, koska pian lopputekstien alettua nähdään vielä yksi kohtaus.
Ensi-ilta: 27. marraskuuta
Ikäraja: 12
Pituus: 90 min.
Ohjaus: Max Barbakow
Käsikirjoitus: Andy Siara
Näyttelijät: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons, Peter Gallagher
Elisa Helenius
11/12/2020
Kommentit
Joker: Folie à Deux yrittää hieman kompuroiden täyttää Joker-elokuvan jättämät isot saappaat
Elisa Helenius
Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali saapuu jo 37. kerran piristämään Helsingin alkusyksyä
Elisa Helenius
Inside Out - mielen sopukoissa 2 käsittelee hienosti murrosikää ja minäkuvan muodostumista
Elisa Helenius