Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
UUSI JUTTUSARJA — LUE JANI KAARON PERJANTAITÄRPIT >

Naurettavaa menoa: kekseliäs musiikkikomedia ja söpö lemmikkianimaatio viihdyttävät ensi-illassa

Molemmissa tämän viikon ensi-iltakomedioissa lähtökohtana on ajatusleikki. Yesterday-elokuva huvittelee ajatuksella, jos vain yksi ihminen muistaisi The Beatlesit. Lemmikkien salainen elämä 2 -animaatiossa pohditaan jälleen sitä, millaisiin seikkailuihin lemmikit joutuvat omistajien ollessa muualla.




LEMMIKKIEN SALAINEN ELÄMÄ 2

Secret Life of Pets 2  |  Husdjurens hemliga liv 2
 
Söpöyttä söpöyden perään! Lemmikkien salainen elämä 2 lunastaa odotukset suloisten karvaturrukoiden osalta. Illumination-studion animaatio sisältää paljon hupaisaa kohellusta ja hassuja hahmoja. 
Lemmikkien salainen elämä 2 on jatko-osa kesän 2016 menestyselokuvalle, ja se kertoo samassa kerrostalossa New Yorkissa asuvista lemmikeistä ja heidän puuhistaan. Pääosassa eniten olevan terrieri Maxin elämässä tapahtuu muutoksia: hänen omistajansa löytää puolison ja pian perheeseen syntyy vauva. Max havahtuu maailman vaaroihin suojellessaan pikkulasta, ja hauvan hermot alkavat olla riekaleina. Perhe lähtee lepäämään maaseuturetkelle, ja Max ja perheen toinen koira Duke pääsevät tutustumaan ensimmäistä kertaa maaseudun eläimiin.
Kotipuolessa taas pomeranian Gidget yrittää pelastaa Maxin lempilelun, joka on vahingossa pudonnut kymmeniä kissoja omistavan mummon asuntoon. Mukaansa pelastusopetaatioon koira saa muun muassa Lumipallo-pupun, joka kuvittelee olevansa oikea supersankari omistajansa antaman supersankariasun takia. Vielä suurempi tehtävä ystävyksillä on pelastaa pahamaineiseen sirkushuvipuistoon joutunut tiikeri. Kaikki eläinhahmot joutuvat eri tavoin kohtaamaan pelkonsa ja löytämään sisältään tarpeeksi rohkeutta. 
Idea animaatioille on syntynyt lemmikkien omistajien yleisestä ajatusleikistä ja mietinnästä siitä, mitä heidän lemmikkinsä todella tekevät, kun omistajat ovat poissa. Elokuvan ovat tuottaneet Illuminationin perustaja ja johtaja Chris Meledandri ja hänen yhteistyökumppaninsa Janet Healy, joiden kädenjälkeä ovat mm. Grinch, Itse ilkimys ja Kätyrit –elokuvat.
On hienoa, että elokuva ottaa kantaa villieläinten vangitsemiseen ihmisten huvitusta varten. Muuten elokuva on kliseinen siinä, että pahikset ovat luihunnäköisiä hahmoja, joissa ei ole mitään hyviä puolia. Tuntuu myös rasistiselta, että pahikset ovat venäläisiä. Miinusta rapisee lisäksi siitä, että eri eläinhahmojen tarinat tuntuvat aika irrallisilta eikä elokuvassa synny yhtä eheää juonta. Lisäksi elokuvan sukupuoliroolit ovat aika vanhanaikaiset, paitsi Lumipallon loppukohtauksen osalta. Esimerkiksi maatalossa äijämäinen Rooster-koira opettaa Maxin olemaan karskimpi, oikea "cowboy". 
Elokuvan pääpaino on kuitenkin lutuisissa ja moniulotteisissa eläinhahmoissa ja niiden suhteissa omistajiinsa. Vaikka animaatio ei onnistu naurattamaan alusta loppuun, niin se tarjoaa monia hauskoja ja lemmikinomistajille samaistuttavia hetkiä. Kannattaa katsoa myös lopputekstit. 
 
Näin elokuvasta suomeksi dubatun version pressinäytöksessä. 
 
Ensi-ilta: 26.6.2019 Ikäraja: 7 Pituus: 86 min. Ohjaus: Chris Renaud Käsikirjoitus: Brian Lynch


YESTERDAY 

Moni meistä on varmasti leikkinyt joskus ajatuksella, jos voisi esimerkiksi matkustaa ajassa taaksepäin ja esittää keksineensä itse jonkin kuuluisan keksinnön. Käsikirjoittaja Richard Curtis (Neljät häät ja yhdet hautajaiset, Rakkautta vain, Notting Hill) on tarttunut tähän yleiseen päivähaaveiluun ja keksinyt tehdä siitä elokuvan. 
Englantilaisessa pikkukaupungissa asuvan muusikon Jack Malikin (Himesh Patel) ura ei tunnu saavan tuulta alleen. Lapsuudenystävä Ellie (Lily James) jaksaa tosin uskoa häneen ja toimia managerina ala-asteen opettajan työnsä ohessa. Yhtenä iltana salaperäinen, maailmanlaajuinen sähkökatko pimentää koko planeetan, ja Jack törmää polkupyörällä bussiin. Herättyään sairaalassa Jackille selviää, että maailma on muuttunut niin, ettei The Beatles -yhtyettä ole koskaan ollutkaan ja vain hän muistaa legendaarisen bändin olemassaolon. 
Kuvittelin komedian lähtöajatuksen perusteella etukäteen, että kyseessä olisi todella kevyt kreisikomedia, mutta Yesterday onnistuu olemaan sekä raikkaalla tavalla hauska että syvällinen. Elokuva kertoo klassisesti unelmista, maineesta, ystävyydestä ja rakkaudesta, mutta tuoreella tavalla. Elokuvan tekijätiimi on toki kova, kuten ohjaaja, Oscar-voittaja Danny Boyle (Slummien miljonääri, Trainspotting, 28 päivää myöhemmin). Pääosassa oleva näyttelijä Himesh Patel tekee ensimmäisen pääroolinsa pitkässä elokuvassa, ja suoriutuu siitä hyvin. Mukavaa, että pääosaan on valittu vaihteeksi ruskea näyttelijä. 
Yesterday onnistuu olemaan uskottava omassa universumissaan, koska Malik esimerkiksi joutuu pähkäilemään sen kanssa, miten The Beatlesien laulujen sanat oikein menivätkään. Entä alkaako omatunto kolkuttaa, kun esittää toisten teoksia ominaan? Ja entä jos joku muukin muistaa yhtä The Beatlesit? Vanhemmat eivät myöskään ymmärrä, millaisia pop-musiikin helmiä heidän aikuinen poikansa soittaa olohuoneen pianon ääressä.
Elokuva kuvaa myös kiinnostavasti ja purevastikin musiikkibisnestä, ja Malikin avuksi tuleva laulaja-lauluntekijä Ed Sheeran esittää elokuvassa itseään. Lisähauskuutta elokuvaan tuovat maailmasta sähkökatkon aikana kadonneet muut yllättävät asiat. 
Hieman ummehtunutta elokuvassa on vain sen vahvasti miehinen näkökulma, kun kaikki artistit ovat miehiä, ja Ellien pääasiallinen tehtävä on tukea Jackia tämän uralla. Kyseessä on kuitenkin omassa lajityypissään toimiva hyvänmielenelokuva, joka on yhtä sympaattinen kuin The Beatlesien hitit. Elokuvassa on toki mainio soundtrack, jolla kuullaan uudet sovitukset The Beatlesien kappaleista. 
 
Näin elokuvan pressinäytöksessä. 
 
Ensi-ilta: 28.6.2019 Ikäraja: 7 Pituus: 116 min. Ohjaus: Danny Boyle Käsikirjoitus: Richard Curtis Näyttelijät: Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, Ed Sheeran Genret: komedia, musiikki

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.