Rapport

Mitä mennä katsomaan? Arviossa kahdeksan elokuvaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilta

Torstaina 20.9. alkanut Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa saapui pääkaupunkiseudun elokuvateattereihin jo 31. kerran. Yhdentoista festivaalipäivän aikana esitetään noin 160 pitkää ja 190 lyhyttä elokuvaa, yhteensä noin 470 näytöksessä.

Mitä mennä katsomaan? Arviossa kahdeksan elokuvaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilta
Katsoin etukäteen pressinäytöksissä ja festivaalin tiedottajalta tilattavien screener-linkkien kautta kahdeksan erityisen kiinnostavaksi arvioimaani elokuvaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistosta. Tässä arvioni elokuvista. 


THE APPARITION

Nykyaikaan sijoittuvassa draamassa luostarissa asuva teinityttö Anna näkee ilmestyksessä Neitsyt Marian. Pienestä ranskalaisesta kylästä tulee suosittu pyhiinvaelluspaikka ja myös Annasta palvonnan kohde.
Vatikaani lähettää sotakentiltä palanneen keski-ikäisen ja ateistin journalistin Jacquesin selvittämään, onko ihme kanonisoitava vai onko kyseessä huijaus. Elokuva pohtii uskonnollista kokemusta, pyhyyttä, tutkivaa journalismia, vapaaehtoistyötä ja sitä, kuinka yksityisestä kokemuksesta kasvaa massahurmos, joka nielee ilmestyksen kokeneen elämän kokonaan. 
The Apparation on kuvattu lähes dokumenttimaisen karheasti ja realistisesti. Elokuvassa on silti myös visuaalisesti hiottuja kuvia kuten jylhä luostari, jossa pöllyävät nunnien myytäväksi tarkoitettuihin tyynyihin laittamat höyhenet. Monimerkityksinen ja syvällinen tarina ei tarjoa valmiita vastauksia uskonnollisiin pohdintoihin.
Kaikki hahmot ovat kärsineet kovia, ja elokuvaa rasittaakin paikoittainen raskasmielisyys ja totisuus. Tarinan arvoitus ja uskonnollisen hurmoksen maagisuus pitävät kuitenkin mielenkiinnon yllä lähes koko yli kaksituntisen elokuvan ajan, mutta vähän elokuvan pituudesta olisi voinut nipistää. Galatéa Bellugi, 21, tekee erinomaisen roolityön hauraana ja sisäänpäin kääntyneenä Annana. 


BOMBSHELL: THE HEDY LAMARR STORY

Itävaltalaisen Hedy Lamarrin (1914–2000) niin elämä kuin persoona ovat hyvin kiehtovia. Hänen nimensä on painunut valitettavan unholaan, vaikka häntä kutsuttiin aikoinaan maailman kauneimmaksi naiseksi ja vaikka tänä päivänä hänen keksinnöistään hyödytään ympäri maailman. Alexandra Deanin ohjaus on kattava dokumentti Lamarrin uskomattomasta elämästä.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.