Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Kahdessa tositarinassa kilvoitellaan vallan huipulla

Toisessa ensi-iltaelokuvassa kamppaillaan 1500-luvun kuningatarhuoneissa, toisessa juonitellaan Valkoisessa talossa 2000-luvulla.


VICE – VALLAN OIKEAT KASVOT
 
Vice – Vallan oikeat kasvot paljastaa, kuin pökerryttävillä tavoilla institutionaalista valtaa voi käyttää väärin. Kosolti mustaa huumoria sisältävä tositarina on kuvattu kokeellisella tavalla, joka varmasti jakaa katsojia. Musiikkivideomaisen vauhdikas leikkaus lisää elokuvaan välillä oikeita dokumenttipätkiä sekä toisaalta leikitteleviä mielikuvituskohtauksia. Minuun tämä räväkkä tyyli upposi ja teki vakavasta aiheesta helpommin lähestyttävän. 
Käsikirjoittaja-ohjaaja Adam McKay on ottanut käsittelyynsä juonikkaan ja salavihkaisen Richard Bruce (Dick) Cheneyn, joka piteli käsissään poikkeuksellisella tavalla valtaa ollessaan poliittisesti kokemattoman George W. Bushin varapresidentti vuosina 2001-2009. Elokuva kuvaa terävän mutta arvomaailmaltaan häilyväisen Cheneyn (s. 1941) muutoksen rälläävästä hunsvotista poliittiseksi pyrkyriksi ja lopulta politiikan ammattilaiseksi.
Ohjaaja McKay tuo esiin Cheneyn kaksijakoisen luonteen toisaalta rakastavana perheenisänä ja toisaalta poliitikkona, jota ei kiinnosta ympäristönsuojelu eikä pienituloisten ahdinko, eikä toisaalta edes hidastaminen reistailevan sydämen takia. Cheneyn oppi-isänä toimii häikäilemätön poliitikko ja vitsikäs liikemies Donald Rumsfeld (komediarooleista tuttu Steve Carell).
Batmaninkin roolista muistettu Christian Bale, 44, on saatu hyvin maskeerattua niin parikymppiseksi kuin kuusikymppiseksi Cheneyksi. Hämmästyttävän muuntautumiskykyinen Bale palkittiin roolityöstään Golden Globe -palkinnolla. Cheneyn uskollisena ja vallanhaluisena vaimona Lynnenä nähdään Amy Adams. Lynne joutuu nuorena naisena toteuttamaan kunnianhimoaan aviomiehensä kautta, kunnes ajat muuttuvat ja johtopaikat avautuvat paremmin myös naisille.
Pariskunta tuo mieleen Shakespearen Macbeth-näytelmän ahneet päähenkilöt, ja perheessä on muutenkin ainesta värikkääseen esitykseen. Alison Pill esittää pariskunnan lesbotytärtä Marya, jonka ansiosta Cheney kannattaa homojen oikeuksia, toisin kuin suurin osa muista republikaanipoliitikoista. Lily Rabe näyttelee poliitikkaan ilman omaatuntoa pyrkivää tytärtä Liziä
 
Ensi-ilta: 25.1.2019 Ikäraja: 12 Pituus: 2 t 13 min Ohjaus: Adam McKay Käsikirjoitus: Adam McKay Näyttelijät: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill, Jesse Plemons Genret: draama, komedia


KAKSI KUNINGATARTA (MARY QUEEN OF SCOTS)

Kaksi kuningatarta on raadollinen elokuva naisvihasta. Kaksi nuorta naista joutuu siinä sinnittelemään miesten hallitsemassa maailmassa. Vallanhimoisten miesten on vaikea ottaa käskyjä vastaan valtaistuimella istuvilta naisilta, joita he pitävät sukupuolensa vuoksi itseään alempiarvoisina. 
Tapahtumat sijoittuvat pääasiassa 1560-luvulle. Maria Stuart on noussut 16-vuotiaana Ranskan hallitsijaksi ja jäänyt leskeksi jo 18-vuotiaana. Nyt hän palaa hallitsemaan kotimaahansa Skotlantiin, missä hänen isoveljensä on toiminut sijaishallitsijana. Mariaa painostetaan menemään pikaisesti uudestaan naimisiin. Eletään uskonsotien aikaa, ja Maria on katolinen, vaikka maasta on ehtinyt tullut protestanttinen.
Katoliset joukot tukevat Mariasta myös Englannin kuningatarta, vaikka Englannissa valtaa pitää jo kuusi kertaa naimisissa olleen Henrik VIII:n tytär, 27-vuotias Elisabet I. Marian serkku Elisabet on päättänyt pysyä naimattomana, jotta kukaan mies ei veisi häneltä valtaa. Maria taas joutuu kestämään aviomiestensä nöyryyttävän kohtelun. Nämä kaksi kuningatarta seuraavat toisiaan välimatkan päästä vuoroin ihaillen ja vuoroin peläten toisiaan. Näkökulma on piristävän naiskeskeinen. 
Ohjaajana on brittiläinen Josie Rourke, jolle kyseessä on ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaus. Maria Stuartin roolissa nähdään 24-vuotias irlantilainen Saoirse Ronan, joka on aiemmin tehnyt vaikutuksen pääosissa elokuvissa Lady Bird ja Rannalla. Elisabet I:n osan esittää 28-vuotias australialainen Margot Robbie (I, Tonya; Suicide Squad).
Puvustus on näyttävä, ja eksentrisen näköinen Elisabet I on kuin Liisa Ihmemaassa -sadun Herttakuningatar. On tosin koomista, ettei Ronania ja Robbieta eikä muitakaan näyttelijöitä ole maskeerattu vanhenemaan, vaikka elokuva kattaa 25 vuoden ajanjakson. Kuitenkin esimerkiksi Elisabetin sairastama isorokko ja sen aiheuttamat arvet on maskeerattu uskottavasti. 
Kaksi kuningtarta näyttää taitavasti, kuinka naisvihan mekanismit toimivat. Elokuva kuvaa myös, kuinka ahtaalle hovin homoseksuaalit joutuivat, niin kuin toki vähemmistöt joutuvat nykyäänkin monissa kulttuureissa.
Elokuvan toteutustapaa tosin vaivaa liiallinen synkkyys ja raakuus. Kaksi kuningatarta on myös paikoittain puuduttavan kliseinen epookkielokuva, ja katsoessa tulee olo, että tämän on nähnyt aiemminkin ja uskottavammin tehtynä. Roolitus on tosin virkistävän monimuotoinen. Lavasteet ja maisemat ovat myös häikäisevän upeita. 
 
Ensi-ilta: 1.2.2019 Ikäraja: 12 Pituus: 2 t 4 min Ohjaus: Josie Rourke Käsikirjoitus: Beau Willimon Näyttelijät: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan, Martin Compston, Ismael Cordova, Brendan Coyle, Ian Hart, Adrian Lester, James McArdle sekä David Tennant ja Guy Pearce Genre: draama

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.