Rapport

Huurteinen seikkailu täynnä tyttöenergiaa, Schjerfbeck potemassa sydänsuruja, Kultaisen palmun voittanut korealainen trilleri...

Vuoden vaihteeseen näyttää pakkautuneen joukko erinomaisia elokuvia. Lue arviot viidestä tulevasta ensi-iltaelokuvasta!

Avatar

Elisa Helenius

12/19/2019

Huurteinen seikkailu täynnä tyttöenergiaa, Schjerfbeck potemassa sydänsuruja, Kultaisen palmun voittanut korealainen trilleri...

FROZEN 2 


Frozen – huurteinen seikkailu (2013) oli valtava menestys ympäri maailmaa, joten jatko-osalla on suuret saappaat täytettävänään. Frozen 2 ei tunnu tuovan tarinaan tarpeeksi uutta, mutta se kyllä kuulostaa ja näyttää hienolta. Jatko-osassa parasta on jälleen tyttöenergia ja harvinainen naispuolinen supersankari, jääkuningatar Elsa. Tyttölapset ympäri maailman varmasti hurahtavat kakkososaan kuten ykkösosaankin. 
Koossa on jälleen koko mainio porukka: prinsessasisarukset Elsa ja Anna, Annan poikaystävä Kristoff, Olaf-lumiukko ja Sven-poro. He lähtevät nyt selvittämään Elsan ja Annan haakserikossa kuolleiden vanhempien tarinaa ja Elsan taikavoimien alkuperää. Kankaalla nähdään niin kauniita ruskamaisemia kuin lumisia kuvia. 
Disney on välttänyt syytteet kulttuurisesta omimisesta konsultoimalla animaation tiimoilta saamelaisia. Frozen 2:ssa ei tosin suoranaisesti olla Lapissa eikä siinä esiinny saamelaisia, vaan Lumotussa metsässä asustelee Pohjan kansa. 
Ensimmäinen osa muistetaan hitistään Let it Go (Taakse jää), ja myös jatko-osa sisältää Elsan esittämänä kylmiä väreitä aiheuttavan upean voimaballadin, Idina Menzelin laulaman Into the Unknown (suomenkielisessä versiossa Katja Sirkiän esittämä Tuntemattomaan). 
Ykkösosassa Elsa nousu queer-naisten idoliksi ja Let it Go -biisi tulkittiin kaapista ulostulo -balladina. Ennen kaikkea Yhdysvalloissa onkin viime vuosina kampanjoitu netissä sen puolesta, että Elsa olisi saanut tyttöystävän jatko-osassa. Disney näytti aluksi vihreää valoa, mutta ei kuitenkaan lopulta ollut tähän vielä valmis. Uskonnolliset tahot eivät nimittäin silloin tulisi katsomaan animaatiota sekä sitä ei voisi levittää Kiinassa ja muissa homouteen yleisesti negatiivisesti suhtautuvissa maissa.
Tuntuukin vähän masentavalta seurata sitä, kuinka animaatiossa on keskeisessä osassa Annan ja Kristofferin heterosuhde, mutta elokuvan tärkein hahmo Elsa saa olla yksin. Toki on raikasta, että prinsessa (tai oikeammin jo kuningatar) voi animaatiossa myös pysyä sinkkuna, mutta ehkä se sinkku olisi voinut mieluummin olla Anna. Onneksi myös jatko-osassa on tarkkanäköisille katsojille tarjolla lesbinen subteksti. Ja voihan Pohjan kansan Hunajavarpun ja Elsan välillä nähdä orastavaa kiintymystä... 
 
Ensi-ilta: 25.12.2019 Ikäraja: 7 Pituus: 104 min.

HELENE 

Avatar

Elisa Helenius

12/19/2019

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.