Rapport

Hauska ja elämänmakuinen Pihalla-elokuva kertoo suomalaisen homopojan kasvutarinan

Vihdoinkin aika on Suomessa kypsä siihen, että valkokankaalle voi tulla draamakomedia tavallisesta homopojasta.

Hauska ja elämänmakuinen Pihalla-elokuva kertoo suomalaisen homopojan kasvutarinan
Pihalla Suomi 2017 Ohjaaja, käsikirjoittaja: Nils-Erik Ekblom Vastaava tuottaja, käsikirjoittaja: Tom Norrgrann Tuotanto: Ten Thousand Hearts Ay
Suomi alkaa vihdoin olla valmis homoaiheisille pitkille elokuville! Helmikuussa sai näyttävän ensi-iltansa taiteilijaelämäkerta Tom of Finland. Sitten tuli huhtikuussa uutinen siitä, että Sofi Oksasen lesbo- ja masennusteemaisesta romaanista Baby Jane (2005) kuvataan elokuvaa. Suomessahan ei ole aikaisemmin nähty kokopitkää elokuvaa, jonka pääosassa olisi seksuaalivähemmistöön kuuluva nainen. Neljä vuotta sitten tosin ilmestyi transsukupuolisesta naisesta kertova elokuva Kerron sinulle kaiken, pääosassa Leea Klemola. Klemola tekee hienon roolityön, mutta voi kysyä, miksei rooliin valittu transsukupuolista näyttelijää.
Ja nyt on valmistunut fiktiivinen Pihalla-elokuva (englanniksi Screwed), joka kertoo nuoren homopojan kasvutarinan. 
Sain ilon osallistua heinäkuun alussa Pihalla-draamakomedian Suomen ensi-iltaan. Näytös oli elokuvateatteri Andorrassa Helsinki Pride -viikon sunnuntaipäivänä. Pohjoismaiden suurin homolehti QX järjesti elokuvasta ilmaisnäytöksen, ja sen jälkeen keskustelutilaisuuden tekijöiden kanssa. Paikalla oli aurinkoisesta kesäsäästä huolimatta yli sata katsojaa.
Elokuva oli saanut ensi-iltansa viikkoa aikaisemmin maailman suurimmilla ja vanhimmilla sateenkaarileffafestareilla, San Franciscon Framelinessa. Ohjaaja Nils-Erik Ekblominin mukaan vastaanotto oli ollut paras mahdollinen: yleisö oli nauranut läpi koko elokuvan ja tullut myöhemmin kertomaan, että heihin oli tehnyt vaikutuksen niin elokuvan kaunis juoni kuin miljöönä toiminut suomalainen kesämökkimaisema ja pohjoisen valoisat kesäyöt. Ulkomailla eksoottista suomalaista mökkimaisemaa voisi muuten enemmänkin hyödyntää kotimaisissa elokuvissa.
Jostain syystä elokuvan nimeksi on valikoitunut Pihalla, joka on myös Toni Laineen vuonna 2009 ohjaaman ihmissuhde-elokuvan nimi. Kaikki tämän uuden Pihalla-elokuvan hahmot ovat tosin hämillään ja eksyksissä, joten nimi toki kuvaa elokuvaa. 

Eliaksen roolissa on Valtteri Lehtinen.
Suomalaisten elokuvien dialogia tuntuu usein vaivaavan teennäisyys, mutta Pihalla-elokuva yllättää luontevalla keskustelullaan. Pääosissa näyttelevät Valtteri Lehtinen ja Mikko Kauppila kertoivat myös ihmetelleensä vuorosanojensa aidonoloisuutta.
Söpöt näyttelijät istuvat rooleihinsa täydellisesti. Valtteri Lehtinen (elokuvassa Elias), 20, on tuttu radiojuontajana ja Uusi päivä -televisiosarjasta. Mikko Kauppila (elokuvassa Miku) opiskelee teatterityötä Tampereen yliopistossa ja on tehnyt muun muassa pienen homoroolin Salatuissa elämissä.
Ehkä yksi syy niin kielen kuin juonen uskottavuuteen on se, että elokuva perustuu suurimmaksi osaksi oikeisiin tapahtumiin. Käsikirjoituksen takana ovat ohjaaja Nils-Erik Ekblom ja käsikirjoittaja, kulttuurituottaja Tom Norrgrann. Molemmat ovat vasta 30-vuotiaita.  Ekblom tosin mainitsi keskustelutilaisuudessa olevansa itse hetero, mutta pystyneensä silti ammentamaan elokuvaan paljon omia ja ystäviensä nuoruuskokemuksia. Ekblom kertoi myös kuvanneensa elokuvaa vain viikonloppuisin, koska hänellä on päivätyö muualla. 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.