Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Elemental-elokuva lumoaa kekseliäisyydellään ja visuaalisuudellaan

Pixarin ja Disneyn animaatio Elemental käsittelee ennakkoluuloja, toimeentuloa ja oman tiensä löytämistä.

Animaatioelokuva Elementalilla (suom. elementaali) on surullinen kunnia olla Pixarin historian huonoimman avauksen saanut elokuva. Elemental onnistui keräämään avausviikonloppunaan tuottoa Yhdysvalloissa 29,5 miljoonaa dollaria. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että elokuva olisi huono. Elemental on saanut vain kehuvia arvioita, muttei toisaalta ylistäviä. Se ei ole taianomainen katselukokemus, mutta oikein viihdyttävä ja fiksu animaatio.
Voi olla, että Elemental saa muualla maailmassa paremmat lipputulot kuin kotimaassaan. Syitä huonolle menestykselle voi vain arvailla: ihmiset eivät käy kesäisin niin paljon elokuvissa, Elemental ei ole hittielokuvan jatko-osa tai perustu tuttuun satuun, siinä on aika perinteinen rakkausjuoni sekä moni ehkä odottaa sen saapuvan pian DisneyPlussaan.
Disneyn ja Pixarin Elementalin tapahtumat sijoittuvat Element Cityyn, missä eri elementtejä edustavat tuli-, vesi-, maa- ja ilmahahmot asustavat rinnakkain. Takaumassa nähdään, kuinka tulipariskunta jättää vanhan kotimaansa taakseen luonnonmullistuksen tuhottua heidän kotinsa ja puotinsa. Aviomies ja raskaana oleva vaimo matkaavat ensimmäisinä tulihahmoina Element Cityyn, mutta he eivät sopeudu kaupunkiin, jota ei ole rakennettu tulihahmoja varten.
Nuori pari ostaa talon kaupungin ulkopuolelta, ja perheen isä perustaa sinne uuden kaupan, jossa myy vanhan kotimaan tuotteita. Äiti taas on savunlukija, joka haistaa rakkauden, kun se osuu nenän alle. Perheen tyttärestä Virvasta kasvaa nokkela ja sisukas nuori nainen.
Sattuman kautta Virva tutustuu hauskaan ja hieman hömelöön vesiheppuun Valluun. Vallu vielä etsii paikkaansa maailmassa, ja hänellä on taustallaan kipeä suhde jo edesmenneeseen isäänsä. Virva ja Vallu aikovat yhdessä pelastaa niin Virvan perheyrityksen kuin koko kaupungin sitä uhkaavalta tulvalta.



Elemental on täynnä nautittavia ja vitsikkäitä pieniä yksityiskohtia ja repliikkejä. Element City taas on huikaisevan upean näköinen futuristinen kaupunki. Tulihahmojen kaupunginosa tuo mieleen china townit tai Meksikon kaupungit tulisine ruokineen.
Elementalin teemat ovat ajankohtaisia, ja onkin hienoa, että animaatio pureutuu symbolisen tarinan kautta rasismiin ja ennakkoluuloihin. Tuliperhe rinnastuu mielikuvissa maahanmuuttajiin, jotka kohtaavat ongelmia integroitumisessa yhteiskuntaan. Muut pitävät tulijoita vaarallisina ja outoina. Maahanmuuttajat taas loukkaantuvat nuivasta vastaanotosta, ja eristäytyvät omaan ghettoonsa inhoamaan muita ryhmiä.
Virva joutuu kohtaamaan myös omat ennakkoluulonsa, kun hän yllättäen tuntee vetoa vesipoikaan, ja ympäristölläkin on asian kanssa sulattelemista. Toisaalta Vallun perhe ottaa Virvan avosylin vastaan. Virvan ja Vallun perheiden kautta käsitellään myös luokkayhteiskuntaa, koska Vallu tulee varakkaasta kultttuuriperheestä, jossa jokainen saa tukea itsensä toteuttamiseen, ja Virva taas työläistaustaisesta yrittäjäperheestä. Taiteellinen Virva löytää helposti yhteisen sävelen Vallun luovan perheen kanssa.
Tärkeitä teemoja elokuvassa ovat myös toimeentulo, oman elämänsä eläminen ja unelmien toteuttaminen. Virva ei tiedä, miksi hän on usein niin vihainen, kunnes hän alkaa kaivaa syvemmältä turhautumisensa syitä. Hänellä on valtavat paineet, koska hänen vanhempansa ovat uhranneet kaiken kaupan vuoksi, jopa vanhan kotimaansa ja juurensa siellä. Isä on lapsesta asti valmentanut Virvasta kauppansa jatkajaa, kysymättä, mitä Virva haluaisi itse tehdä. Loppujen lopuksi tosin isän toiveet eivät ole olleet niin yksioikoisia kuin Virva on tulkinnut.
Vallu on raikkaan erilainen mieshahmo: herkästi kyynelehtivä pehmo. Lisäksi hänen ammattinsa on elokuvamaailmassa hupaisan arkinen: terveystarkastaja. On myös piristävää, että kerrankin vihanhallintaongelmista kärsii nuori nainen eikä nuori vihainen mies. Animaatiossa on mukavasti moninaisuutta ohivilahtavissa sivuhahmoissa, joissa näkyy useampi samaa sukupuolta oleva pariskunta sekä pyörätuolilla liikkuvia hahmoja.
Alkuperäisääninä Virvan ja Vallun rooleissa kuullaan nuoret näyttelijät Leah Lewis ja Mamoudou Athie. Elokuvaa ennen nähdään nähdään Bob Petersonin ohjaama sympaattinen lyhytelokuva Karlin treffit, jossa Up-animaatiosta (2009) tuttu vanha leskiherra Karl saa kaulapantansa avulla puhuvalta koiraltaan tukea treffeille menemiseen.

Ensi-ilta 7.7.2023
Ikäraja: Sallittu
Kesto: 1 t 49 min
Ohjaus: Peter Sohn
Käsikirjoitus: John Hoberg, Kat Likkel ja Brenda Hsueh

Jutun asiasanat:

elokuva
arvio
animaatio

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.