Fleabag ja neljä muuta sarjaa, joihin kannattaa käyttää vappu 2017
Anton Vanha-Majamaa
4/29/2017
Katson työkseni paljon televisiota ja paljon elokuvia. Rapportissa tulen jatkossa joka lauantai suosittelemaan elokuvia ja tv-sarjoja sieltä, mistä niitä itse etupäässä katson: Netflixistä, HBO Nordicista ja muista internetin suoratoistopalveluista.
Satojen uusien sarjojen ja tuhansien elokuvien joukosta on yllättävän vaikea löytää katsottavaa, ja kun muun muassa Netflix panostaa yhä enemmän omien tuotantojensa promoamiseen, jää niiden alle valtava määrä laadukasta sisältöä. Tällä palstalla nostan esiin ennen kaikkea asioita, jotka moni on missannut.
Jos haluat vappurientojen sijaan jäädä kotiin bingettämään, näistä viidestä sarjasta kannattaa aloittaa.
FLEABAG (AMAZON PRIME)
Phoebe Waller-Bridgen Fleabag ei ole onnellinen.
Viime kesän brittisensaatio syntyi Phoebe Waller-Bridgen monologista, joka sai ensiesityksensä Edinburghin teatterifestivaaleilla vuonna 2013. BBC:n tuottama kuusiosainen Fleabag on sadcom-genren ytimessä: älykkäästi kirjoitettu, tyylilajeilta tietoisesti lainaava teos, joka naurattaa, liikuttaa ja vähän myös ahdistaa. Sen tunnuslause voisi hyvin olla "ei v*ttu naurata". Päähenkilö on nainen, jollaisille Lena Dunhamin Girls on raivannut modernista televisiosta tilaa: huonosti käyttäytyvä, epäkohtelias, yksinäinen, kiimainen. Waller-Bridge on surkeaa kahvilaa sikahinnoilla pyörittävän Fleabagin roolissa mieletön tour-de-force, ja koska päähenkilö House of Cardsin tapaan puhuu jatkuvasti suoraan kameralle, ei katsojaa koskaan jätetä tilanteiden ulkopuolelle.
Fleabagin ensimmäinen kausi löytyy Amazon Primesta, joka laajeni vuodenvaihteessa myös Suomeen. Ensimmäiset puoli vuotta kuukausimaksu on 2,99 euroa, eli palveluun kannattaa tutustua jo tämän sarjan vuoksi (ihan hirveästi muuta siellä ei kyllä olekaan). Kakkoskausi on luvassa vuodelle 2018.
CRASHING (HBO NORDIC)
Pete Holmes ja T.J. Miller Judd Apatow'n tuottamassa Crashingissa.
Pete Holmesin You Made It Weird -podcastia on kutsuttu kiltiksi versioksi Marc Maronin WTF:stä, joten ehkä Holmesin ensimmäistä omaa sarjaa Crashing voisi puolestaan sanoa Louien pehmytversioksi. Sarjassa itseään kovasti muistuttava Holmes eroaa vaimostaan ja lähtee rahattomana New Yorkin kaduille toteuttamaan unelmaansa stand up -koomikon urasta. Hän päätyy Artie Langen, Sarah Silvermanin ja T.J. Millerin kaltaisten suosikkikoomikoiden sohville (ensimmäinen viittaus sarjan nimeen) ja romuttaa itseään kälyisten komediaklubien lavoilla (toinen viittaus). Holmes on skenessä outolintu – maidossa ja hunajassa kylvetetty kristitty – ja hänen lysyolkaisessa olemuksessaan on jotain todella viehättävää. Yksi klubinpitäjä ohjeistaa tätä laihduttamaan 10 paunaa tai lihomaan 50.
Crashingista on ehkä vähän yllättäenkin tilattu 2. kausi – ainakaan omassa lähipiirissäni sarjaa ei ole juuri kukaan löytänyt.
BOJACK HORSEMAN (NETFLIX)
BoJack Horseman (Will Arnett) ja Diane Nguyen (Alison Brie).
Älä anna animaatioformaatin hämätä: BoJack Horseman on tämän hetken älykkäimpiä, hauskimpia ja koskettavimpia komediasarjoja. 1980-luvun sitcomia tähdittäneestä has-beenistä (äänenä Will Arnett) kertova sarja käsittelee yksinäisyyttä kaupungissa, jossa et koskaan ole yksin. Samalla se on hirveän hauska parodia 2010-luvun Hollywoodista ja tähtikulttuurin lieveilmiöistä. BoJack Horsemanin maailmassa ihmiset ja eläimet elävät rinta rinnan. Päähenkilö on tietenkin hevonen, hänen agenttinsa Princess Carolyn (Amy Sedaris) kissa, naapurin Mr. Peanutbutter (Paul F. Tompkins) kultainen noutaja, ja kustannuspäällikkö Pinky puolestaan pingviini (Patton Oswalt). Kaupungilla saattaa tulla vastaan Maggot Gyllenhaal (toukka) tai konstaapeli Meow Meow Fuzzyface (kissa).
Sarjasta on Netflixissä kolme tuotantokautta. Neljäs tulee tänä kesänä. Nyt on siis hyvä hetki hypätä mukaan.
MASTER OF NONE (NETFLIX)
Aziz Ansari ja Noël Wells Master of Nonen 1. kaudella.
Aziz Ansarin ja Alan Yangin sarja käsittelee rasismin, siirtolaisuuden ja tasa-arvon kaltaisia isoja aiheita poikkeuksellisella lämmöllä ja positiivisuudella. Master of None on älykäs, hauska ja sydämellinen. Jokainen jakso käsittelee yhtä teemaa, johon pureudutaan arjen kohtaamisten ja sattumien kautta. Päähenkilö Dev (Ansari) on intialaistaustainen näyttelijänalku, joka kärsii rakenteellisesta rasismista arjessaan – yksi jaksoista käsittelee intialaisille tarjottuja rooleja televisiossa – mutta elää tästä huolimatta etuoikeutettua kaupunkilaishipsterin elämää. Ansari ja Yang eivät kiistä päähenkilönsä asemaa, mutta kyseenalaistavat, kuinka pitkälle siitä tulee potea huonoa omaatuntoa. Master of Nonen viesti tuntuu olevan: tiedosta etuoikeutettu asemasi, ota muut huomioon, käyttäydy viisaasti, ja pyri nauttimaan elämästä. Kymmenen jakson mittainen kausi ei ole sankaritarina, mutta isoja oivalluksia siihen mahtuu.
Master of Nonen 2. kausi ilmestyy Netflixiin 12. toukokuuta!
Anton Vanha-Majamaa
4/29/2017