Rapport

Vastaa Rapport-kyselyyn – Voita museokortti! >

Nuoren yksinäisyys voi tukahduttaa koko loppuelämän

Yksinäisyydestä kärsivän nuoren saaminen mukaan porukkaan vaatii herkkyyttä ja pitkää pinnaa.

Nuoren yksinäisyys voi tukahduttaa koko loppuelämän

Valokuva: Daria Nepriakhina / Unsplash


Tämä juttu on Aiherahoitettu artikkeli.
Joka neljäs 12–22-vuotias suomalaisnuori on yksinäinen. Näin kertoo sekä vuotuinen Kouluterveyskysely* että nuorisoalan osaamiskeskus Kentaurin ja Humanistisen Ammattikorkeakoulun Nuorten tulevaisuusraportin** aineistoon perustuva tutkimusjulkaisu. Eeva Sinisalo-Juhan toimittamassa julkaisussa todetaan, että harrastus- ja järjestötoimintaan osallistuminen vähentää yksinäisyyden kokemuksia. Porukkaan siis kannattaisi mennä. Samaan aikaan juuri yksinäiset nuoret ovat harrastusseuroille se vaikeimmin tavoitettava ryhmä.
– Yksinäinen nuori on ylivirittynyt tulkitsemaan ympäristöään. Hän hakee jatkuvasti vahvistusta sille, että hän on outo kummajainen, jota ei oikeasti haluta mukaan. Asetelma on vaikea, jos nuoren pitäisi uskaltaa liittyä valmiiseen porukkaan, harrastusryhmään tai joukkueeseen, nuorisotutkija Eeva Sinisalo-Juha sanoo.
Tekoreippaus tai rehellinenkään reipasteleva kannustus ei auta, jos nuoren identiteetti on rakentunut mielikuvalle omasta huonoudesta. Yksinäisyydestä kärsivä nuori ajattelee, ettei kelpaa, ettei hänestä pidetä, eikä hänen seuraansa kaivata. Aikuisen hyvää tarkoittava tsemppaus aiheuttaa vain pakokauhun. Nytkö minun odotetaan astuvan silmätikuksi keskenään hauskaa pitävän porukan eteen? Kaikki pääsevät oikein aitiopaikalta toteamaan, miten vääränlainen olen.

Nuori saattaa aloittaa keskustelun kertomalla diagnoosistaan. Hän on tottunut siihen, että vain siitä ollaan kiinnostuneita, ei hänestä itsestään.

Helppoa näiden ajatusten murtaminen ei ole, sillä käsitykset omasta omituisuudesta eivät välttämättä ole vain nuoren pään sisällä.
– Yksinäinen välttelee tilanteita, joissa oma yksinäisyys näkyy. Eli hän vetäytyy yksin kotiin. Näin hänen sosiaaliset taitonsa eivät pääse kehittymään. Hän ei osaa toimia muiden kanssa. Ei ole ihme, että hän kokee olevansa muiden joukossa kuin norsu posliinikaupassa, Sinisalo-Juha vertaa.
Tärkeät, läheiset ihmissuhteet ja verkostot luodaan usein nuoruusiässä. Täysin syrjään joutuneella nuorella kaverit ovat voineet korvautua nuorisotyön ammattilaisilla tai lääkäreillä. Tästä syystä normaali, arkinen jutustelukin on vieras konsepti.

Mainos

Mainoskuva

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Mainos

Mainoskuva
Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.