Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Ammattina nomadi - unelmatyö paikallaan pysymättömälle

Nomadit ovat ihmisiä vailla vakinaista asuinpaikkaa. He liikkuvat elantonsa eli vanhastaan karjan perässä sinne, missä kulloinkin on otollisimmat olosuhteet. Maarit Ritvasen, 52, karjana ovat turistit.

Maarit Ritvanen on tehnyt lempiasiastaan matkustelusta itselleen ammatin. Otsikon nomadivertaus hyväksyttäköön, sillä kovin liikkuvaista myös freelance-kohdeoppaana työskentelevän Ritvasen työ on.
”En haluaisi työskennellä muulla tavoin. On tässä omat huonot puolensa, mutta ainakin olen vapaa.”
Lontoossa asuva filosofian maisteri, englannin kääntäjä Maarit Ritvanen tekee töitä matkatoimistoille. Hän työskentelee kohdeoppaana tai matkanjohtajana vaihtuvissa kohteissa. Lisäksi hän tekee freelancerina käännöstöitä ja kirjoittaa matkajuttuja lehtiin. Matkaoppaanakin hänen statuksensa on käytännössä kuin freelancerin. Työpestit ovat keikkaluontoisia.
“Ennen kuin aloitan kohteessa, pitää siihen tutustua. Toisinaan se tarkoittaa sitä, että haen kohteesta mahdollisimman paljon tietoa itsenäisesti. Tämä on palkatonta työtä. Jos kohde on ennalta vieras, tutustuminen vie aikaa. Joskus pääsen etukäteen tekemään niin sanotun shadow-kierroksen. Eli olen mukana opastetulla kierroksella kuunteluoppilaana kohteessa, jossa myöhemmin olen itse matkanjohtajana.”
Matkatoimisto lähettää freelance-matkanjohtajan kohteeseen yleensä vain päivää ennen matkailijoiden tuloa.  
Maarit Ritvanen asuu Lontoossa, ja sijaintinsa vuoksi hän tekee oppaan töitä mieluusti Lontoossa tai sen lähiseudulla. Tuorein työkomennus suuntautui kuitenkin Norjaan.
“Lontoossa olen vetänyt teemakävelyitä, esimerkiksi Harry Potter -teemaisia. Britannian kiertomatkojakin olen johtanut.”
Ritvanen on työskennellyt liikkuvana matkaoppaana useamman vuoden. Sitä ennen hän työskenteli pitkään  British Councilissa kansainvälisen henkilövaihdon parissa. Kun Britannian valtionhallinnossa tehtiin mittavia leikkauksia, 40 prosenttia  väestä sai lähteä.
“Päätin lopulta lähteä vapaaehtoisesti, koska siitä tarjottiin aika hyvät korvaukset. Niiden ja säästöjen turvin tein kaksi pitkää maailmanmatkaa, jolloin kiertelin Aasiassa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja latinalaisessa Amerikassa. Noiden reissujen aikana minulle vahvistui, että tätä haluan tehdä. Matkustella. Lisäksi kun kävi niin, että käännöspalveluitani tilannut Cimo kilpailutti kaikki kääntäjäsopimuksensa, enkä enää saanutkaan niin paljon käännöksiä. Oli pakko miettiä muunlaisia elannon lähteitä.”
 
**** 

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.