Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Ammattina nomadi - unelmatyö paikallaan pysymättömälle

Nomadit ovat ihmisiä vailla vakinaista asuinpaikkaa. He liikkuvat elantonsa eli vanhastaan karjan perässä sinne, missä kulloinkin on otollisimmat olosuhteet. Maarit Ritvasen, 52, karjana ovat turistit.

Maarit Ritvanen on tehnyt lempiasiastaan matkustelusta itselleen ammatin. Otsikon nomadivertaus hyväksyttäköön, sillä kovin liikkuvaista myös freelance-kohdeoppaana työskentelevän Ritvasen työ on.
”En haluaisi työskennellä muulla tavoin. On tässä omat huonot puolensa, mutta ainakin olen vapaa.”
Lontoossa asuva filosofian maisteri, englannin kääntäjä Maarit Ritvanen tekee töitä matkatoimistoille. Hän työskentelee kohdeoppaana tai matkanjohtajana vaihtuvissa kohteissa. Lisäksi hän tekee freelancerina käännöstöitä ja kirjoittaa matkajuttuja lehtiin. Matkaoppaanakin hänen statuksensa on käytännössä kuin freelancerin. Työpestit ovat keikkaluontoisia.
“Ennen kuin aloitan kohteessa, pitää siihen tutustua. Toisinaan se tarkoittaa sitä, että haen kohteesta mahdollisimman paljon tietoa itsenäisesti. Tämä on palkatonta työtä. Jos kohde on ennalta vieras, tutustuminen vie aikaa. Joskus pääsen etukäteen tekemään niin sanotun shadow-kierroksen. Eli olen mukana opastetulla kierroksella kuunteluoppilaana kohteessa, jossa myöhemmin olen itse matkanjohtajana.”
Matkatoimisto lähettää freelance-matkanjohtajan kohteeseen yleensä vain päivää ennen matkailijoiden tuloa.  
Maarit Ritvanen asuu Lontoossa, ja sijaintinsa vuoksi hän tekee oppaan töitä mieluusti Lontoossa tai sen lähiseudulla. Tuorein työkomennus suuntautui kuitenkin Norjaan.
“Lontoossa olen vetänyt teemakävelyitä, esimerkiksi Harry Potter -teemaisia. Britannian kiertomatkojakin olen johtanut.”
Ritvanen on työskennellyt liikkuvana matkaoppaana useamman vuoden. Sitä ennen hän työskenteli pitkään  British Councilissa kansainvälisen henkilövaihdon parissa. Kun Britannian valtionhallinnossa tehtiin mittavia leikkauksia, 40 prosenttia  väestä sai lähteä.
“Päätin lopulta lähteä vapaaehtoisesti, koska siitä tarjottiin aika hyvät korvaukset. Niiden ja säästöjen turvin tein kaksi pitkää maailmanmatkaa, jolloin kiertelin Aasiassa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja latinalaisessa Amerikassa. Noiden reissujen aikana minulle vahvistui, että tätä haluan tehdä. Matkustella. Lisäksi kun kävi niin, että käännöspalveluitani tilannut Cimo kilpailutti kaikki kääntäjäsopimuksensa, enkä enää saanutkaan niin paljon käännöksiä. Oli pakko miettiä muunlaisia elannon lähteitä.”
 
**** 
Maarit Ritvanen tekee unelmatyötään, mutta hintana on epävarmuus. Tulevasta ei koskaan tiedä. Isot matkatoimistot ja matka-agentuurit myyvät reissut kuukausia etukäteen, joten ne Ritvanen tietää  yleensä hyvissä ajoin.
“Tosin joskus voi käydä niin, että matka ei myykään. Silloin en saa keikkaa, enkä rahaa.”
 Työmatkat ovat Ritvaselle työtä, eivät hupia, vaikka moni saattaa ihastella matkustavaisen vaihtelevaa arkea.
“Vaikka nautin työstäni, olen koko ajan vastuussa ryhmästäni ja olen heidän palveluksessaan. Kyse ei ole lomasta. Siksi kaipaan matkailua myös ihan lomailuna.”
 Matkapäiviä työkseen matkustavalle Maarit Ritvaselle kertyy viitisenkymmentä vuodessa.
“Saman verran kertynee omista matkoista, joista moni on vierailuja ystävien ja sukulaisten luona.”
Luontaisetuja freelance-oppailla on niukasti. Eräs Ritvasen asiakasmatkatoimistoista on sallinut oppailleen yhden ilmaisen matkan vuodessa, yrityksen omaan kohteeseen. Mutta vain silloin, jos kohteessa sattuu olemaan tilaa.
“Tätäkin etua ollaan nyt ilmeisesti poistamassa.”
Matkaoppaan työ on Maarit Ritvaselle osaelanto. Hän tekee käännöstöitä ja lehtijuttuja. Lontoossa hän on asunut vuodesta 2001, ja Lontoossa tai sen lähellä hän haluaa asua jatkossakin.
“Asun erään ihanan vanhemman rouvan alivuokralaisena. Lontoossa on todella kallista asua, ja olenkin harkinnut muuttoa jonnekin kauemmas kaupungista, vaikka viihdynkin hyvin pienessä asunnossani. Lontoossa suosittua kimppa-asumista en enää tässä iässä halua yrittää. Suomeen en ole näillä näkymin palaamassa, vaikka tykkäänkin lomailla täällä.”
Freelance-oppaan työ on melko yksinäistä, vaikka freelanceoppaiden käyttäminen kansainvälisesti on tosi yleistä.
“Yksi toimeksiantajani järjestää kerran vuodessa täällä Lontoossa konferenssin matkanjohtajilleen. Siellä tapaa muita. Muutoin en oikeastaan juuri koskaan tapaa kollegoitani.”
*** Työmatkojen ja muiden freelancetöiden sekä lomamatkojen täyttämä elämä sopii Maarit Ritvaselle, vaikka tulot vaihtelevatkin.  
“Minulla ei ole lapsia eikä velkaa. Taloudellinen tulevaisuus ei tietenkään ole turvattu, enkä kerrytä varmaankaan riittävästi eläkettä, mutta haluan elää näin. Uskon tekemiseeni. Ja enhän edes mainosta! Nettisivut ovat vasta työn alla. Haluaisin myös kehittää palveluitani niin, että voisin tarjota erilaisia kävelykierroksia Lontoossa ja sen ympärillä. Nythän keikkani tulevat isojen toimistojen kautta, enkä ole vielä itse suunnitellut tai myynyt matkoja tai kierroksia.”
Ritvanen sanoo olevansa onnekas saadessaan tehdä työkseen asioita, joista pitää. Vapauden tunne on elämäntavan suola:
“Aikatauluni ovat hyvin vapaat. Olen vapaa lähtemään kaverin kanssa ex tempore -reissuun. Pidän myös siitä, että saan tehdä monenlaista. Oppaan hommat tuovat tällä hetkellä noin puolet tuloistani. Matkakirjoittaminen ja kääntäminen tuovat loput. Jonkin parin viikon matkanjohtamisreissun jälkeen on ihana tulla kotiin ja olla yksin läppärin kanssa.” Maarit Ritvanen pitää matkablogiaan osoitteessa pepwalks.wordpress.com 

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.