Rapport

Onko koronavirus Suuri Tasoittaja?

Optimisti näkee uuden uljaan maailman, jossa maailma siirtyy vähemmän tuhoisaan talousjärjestelmään.

Avatar

Jani Kaaro

3/31/2020

Onko koronavirus Suuri Tasoittaja?

Lukijoiden tuella

Ensin piti hieraista silmiä. Sitten luin jutun toisen kerran. Sitten kolmannen. Lähde oli Politico, siihen voi luottaa, mutta tsekkasin vielä New York Timesin ja Guardianin. Sitten oli pakko vähän kävellä. Sitten alkoi naurattaa. Voiko maailma muuttua yhdessä yössä näin absurdiilla tavalla?
Mutta totta se on, vielä tätä kirjoittaessakin. Piti oikein tehdä facebook-postaus: Yhdysvaltain republikaanihallinto ottaa ensimmäisenä maana maailmassa käyttöön perustulon.
Hyvä on, ei se tietenkään ole perustulo niin kuin perustulon kannattajat sitä ajattelevat, koska maksu on kertaluonteinen. Silti, perustulon kannattajalle hetki tuntuu varmasti historialliselta. Yhdysvaltain hallinto aikoo lähettää jokaiselle amerikkalaiselle 1200 dollarin shekin. Perheet saavat 2400 dollarin shekin ja 500 lisädollaria jokaisesta lapsesta.
Ei huono runko perustulolle, jos sellaiseen joskus siirrytään.
Kun luin tuon uutisen, se tuntui hetken jopa henkilökohtaiselta revanssilta. Ei ole montaa kuukautta siitä, kun kirjoitin Ylen sivuille kolumnin, jossa tuskailin freelancerin toimeentulon ongelmia. Tuossa kolumnissa kirjoitin helikopterirahasta ja kirjoitin siitä näin:
”Olen lukenut lehdistä useita juttuja ”helikopterirahasta”;  että Euroopan Keskuspankki vain yhtenä päivänä lähettäisi jokaisen suomalaisen tilille esimerkiksi tuhat euroa. Se, mitä en ymmärrä, on näissä jutuissa haastateltujen taloustieteilijöiden mielipiteet. Heidän mielestään se on huono idea. Miten niin huono idea? Olen täysin toista mieltä. Olenkohan koskaan kuullut parempaa ideaa?”
Yhdysvaltain hallinnon lähettämät shekit ovat tavallaan helikopterirahaa (tai helikopterishekkejä). Kun helikopteriraha kerran on otettu käyttöön, ei kai se sitten niin huono idea ollutkaan?
Lopetin samaisen kolumnin painokkaaseen imperatiiviin: ”Painakaa lisää rahaa!” Se oli vitsi, mutta kaikki eivät sitä sellaisena ottaneet. Facebookin besserwisserit ottivat lauseen henkilökohtaisena loukkauksena, pitivät minua umpi-idioottina ja julkaisivat varoittavia analyysejä Weimarin tasavallan hyperinflaatiosta ja muista katastrofaalisista seurauksista.
Joopa joo, ymmärrän yskän, mutta mitä saankaan lukea Guardianista 24.3.2020: ”Pörssit elpyvät kun Yhdysvaltain pankki alkaa painamaan rahaa!”
Pitäisi näköjään olla varovainen siinä mitä toivoo. Ymmärrän tietenkin miten tärkeitä nämä toimenpiteet ovat kansantalouden kannalta nyt kun virukselta suojautuminen uhkaa syöstä maailman talouslamaan.
Siltikin, mitä te ajattelette siitä, että sinnittelisimme vaikeiden aikojen ylitse erilaisten fiskaalisten toimenpiteiden avulla ja sitten palaisimme vanhaan järjestelmään niin kuin mitään ei olisi tapahtunut? Siis siihen vanhaan, jossa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät ja jossa metsät kaadetaan selluksi, meret kalastetaan tyhjiksi ja vuoret louhitaan ontoiksi. Eikö nyt olisi tuhannen taalan mahdollisuus muuttaa järjestelmä oikeudenmukaisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi? SIksi valtiot voisivat nyt opiskella mitä tapahtui Itävallan Wörglissä suuren laman aikana.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.