Rapport

Nitraatin tarina

Eli miksi antiseptisten suuvesien liiallinen käyttö on huono juttu.

Avatar

Jani Kaaro

6/2/2023

Nitraatin tarina

Kuva: Towfiqu Barbhuiya

Lukijoiden tuella

Kaikki vastuulliset vanhemmat tietävät, että pienille lapsille ei pidä antaa liikaa nakkeja, koska ne sisältävät nitriittiä. Nitraatti ja nitriitti ovatkin monille tuttuja vain yhdisteinä, joille on asetettu turvarajat ja joita pitää välttää. Viime vuosina ymmärrys nitraatin (ja samalla nitriitin) vaikutuksista ihmisen terveyteen on kuitenkin kääntynyt lähes päinvastaiseksi. Monen vihanneksen, kuten punajuuren, sellerin, salaattien ja pinaatin, terveysvaikutukset tulevat nimenomaisesti nitraatin kautta.

Punajuuresta on viime vuosina sukeutunut ”supervihannes”, jota etenkin urheilijat käyttävät – joko mehuna tai ravintolisätabletteina – lisäämään voimaa ja kestävyyttä suoritukseensa. Tämä vaikutus tulee pääosin nitraatista, jota punajuuressa on erittäin paljon. 
Kun syömme punajuurta, suun bakteerit muuntavat nitraatin ensin nitriitiksi. Kun nielaisemme punajuuren alas, nitriitti hajoaa vatsassa ja suolistossa edelleen typpioksidiksi. Nitraatin terveysvaikutukset liittyvät nimenomaisesti typpioksidiin. Typpioksidi rentouttaa verisuonia, lisää lihasvoimaa ja auttaa säätelemään immuunijärjestelmää. Kaikkia sen terveysvaikutuksia ei vielä edes tiedetä. 
Ihmisen elimistö tuottaa typpioksidia itsekin ja se säätelee terveyttämme monilla tärkeillä tavoilla. Eri syistä johtuen typpioksidin tuotanto voi kuitenkin häiriintyä, mikä tietää lähes aina terveysongelmia. Monissa kroonisissa sairauksissa, kuten diabeteksessa ja sydänsairauksissa, typpioksidin tuotanto jumittaa eikä sitä synny tarpeeksi. Tällöin ravinnon mukana tuleva nitraatti voi kompensoida elimistön heikentynyttä typpioksidin tuotantoa. 

Lääkkeeksi punajuurta

Nitraatti-nitriitti-typpioksidin terveysvaikutuksia on tutkittu viime vuosina erittäin paljon. Koska typpioksidin parhaiten tunnettu vaikutus tapahtuu verisuonten seinämissä, suuri osa varhaisista tutkimuksista liittyy verenpaineeseen.  
Näissä tutkimuksissa vapaaehtoisille on annettu ”lääkkeenä” nitraattia sisältävää punajuurimehua tai plasebomehua, jossa ei ole nitraattia. Systemaattisissa katsauksissa, joissa vedetään yhteen useiden tutkimusten tuloksia, johdonmukainen tulos on ollut, että punajuuri alentaa verenpainetta. Hyvät uutiset ovat, että verenpainetta alentava vaikutus on saatu näkymään myös korkeasta verenpaineesta kärsivillä eikä vain terveillä vapaaehtoisilla. 

Punajuuri kiinnostaa luonnollisesti myös urheilumaailmassa, jossa siltä on julkaistu kymmeniä tutkimuksia. Nostan esimerkiksi Exeterin yliopiston tutkimuksen vuodelta 2011. Siinä kilpapyöräilijöiden oli ajettava omalla maksiminopeudellaan 4 km reitti ja 16 km reitti – kumpikin kahteen kertaan. Yhdellä kerralla pyöräilijät joivat ennen suoritusta punajuurimehua, toisella plaseboa. 
Tämän tutkimuksen tulokset osoittivat, että punajuurimehu antoi pyöräilijöille pienen edun. Punajuurimehun buustaamana 4 km reitti meni keskimäärin 11 sekuntia nopeammin, 16 km reitti keskimäärin 45 sekuntia nopeammin. Ero voi tuntua pieneltä, mutta olisi voinut olla ratkaiseva Tour de Francella. 

Jutun asiasanat:

nitraatti
suuvesi
terveys

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.