Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Lestadiolaiset modernilla noitaroviolla

Lestadiolaiset ovat olleet viime vuosina paljon esillä lasten seksuaalisen hyväksikäytön kohussa. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä se mediassa on näyttänyt.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

11/2/2016

Lukijoiden tuella

Ensimmäinen luku


Sinä päivänä elettiin heinäkuun loppua. Kuumuus oli niin tukalaa, etteivät edes hyttyset jaksaneet liikkeelle. Eeron oli kuitenkin ollut pakko lähteä mustikkaan. Hän oli jäänyt eläkkeelle pari vuotta aiemmin ja totutteli edelleen elämään vailla sitä touhukkuutta, joka aiemmin oli täyttänyt hänen päivänsä.
Ämpärinpohja ei ollut vielä edes täyttynyt, kun puhelin soi. Se oli hänen vaimonsa Hanna. Ja se, mitä Hannalla oli sanottavana, ylitti täysin Eeron käsityskyvyn. ”Eero, poliisi on täällä, meillä kotona. He vievät sinun metsästyskiväärisi. He kysyvät, onko sinulla jotain aseita jemmassa, niin ne vievät nekin", hän muistelee puhelua.
Eero sanoo, ettei hän edes ymmärtänyt mitä Hanna sanoi. Hän sanoo kuulleensa sanat, mutta ne tuntuivat niin käsittämättömiltä, että ne vain putoilivat mustikkakankaalle. Mutta sitten Hanna oli sanonut jotain vielä pahempaa. ”Tule äkkiä kotiin. He vievät myös Sonjan ja Iriksen.”
Sonja ja Iris. He olivat heidän nuorimmat tyttärensä, jotka vielä elivät kotona. "Miten niin viedään? Minne viedään? Miten maailma voi nyrjähtää näin raiteiltaan, kun mies menee mustikkaan?"

Eero haki Hannan kotoa ja he menivät suoraan poliisilaitokselle. Poliisi oli ollut niukkasanainen, mutta kertoi, että Eerosta oli tehty tutkintapyyntö. Sonja ja Iris oli viety, koska poliisi halusi kuulla heitä, ja sosiaaliviranomainen oli paikalla. Menkää kotiin, poliisi oli sanonut. Enempää he eivät saisi tietää.
Sonja ja Iris pääsivät illalla järkyttyneinä kotiin. He sanoivat, etteivät he olleet täysin ymmärtäneet, miksi heitä kuulusteltiin. Mutta kysymykset koskivat Eeroa. Oliko isä tehnyt sellaista tai tällaista? Oliko isä koskaan kosketellut heitä? Eero sanoo, että poliisi oli kysynyt tytöiltä haluavatko he mennä yöksi jonnekin muualle kuin kotiinsa. Sosiaaliviranomaiset olivat luvanneet järjestää tilapäismajoituksen jonkin toisen perheen luona. Tytöt olivat sanoneet, että he haluavat kotiin.

Eero sanoo odottaneensa lisätietoa tutkintapyynnöstä kuin tulisilla hiilillä. Jonkin ajan kuluttua hän sai kutsun kuulusteluun, tietämättä, miten uskomaton tilanne siellä odottaa.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.