Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Lihavuuslääkkeiden toimintamekanismi yhä hämärän peitossa — tätä emme tiedä

TähtijuttuLihavuuslääkkeet markkinoitiin keinona aktivoida suolistohormonin luonnollinen vaikutus. Todellisuus on kuitenkin toinen: GLP-1-lääkkeet toimivat eri tavalla, ja niiden vaikutuksista, hyödyistä ja haitoista tiedämme yllättävän vähän.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

4/28/2025

Lukijoiden tuella

Kun uudet lihavuuslääkkeet tulivat markkinoille, niiden mukana tuli myös nätisti pakattu selitys siitä miten ne toimivat. Sen mukaan aina kun syömme, suolistohormoni GLP-1:n määrä suolistossa nousee. Kun GLP-1:n määrä saavuttaa määrätyn tason, sitä erittyy verenkiertoon ja verenkierron kautta aivoihin. Aivoissa GLP-1 sitoutuu ruokahalua sääteleviin reseptoreihin, mikä tuottaa kylläisyyden tunteen. Koska uudet lihavuuslääkkeet jäljittelivät suolistohormoneja, ne aiheuttivat saman kylläisyyden tunteen. Kyse oli siis luonnollisen prosessin jäljittelystä.


Tämä selitys löytyy monina versioina erilaisista lehtijutuista, mutta GLP-1 -lääkkeiden myöhempi tutkimus on osoittanut, että selityksessä on paljon aukkoja ja kysymysmerkkejä. Jos jotain lääkkeiden toimintamekanismista nyt ymmärrämme, niin sen, miten vähän ymmärrämme.

Koska olen itsekin uskonut yllämainittuun selitykseen, parempi aloittaa omakohtaisesta kokemuksesta. Kun edellisen kerran kirjoitin lihavuuslääkkeistä, tavoitteenani oli ymmärtää, miten GLP-1 voisi selittää lihomista. Virallinen selitys antoi aiheen olettaa, että kenties lihominen johtuu ongelmista GLP-1:n tuotannossa. Jos syömme, mutta GLP-1:ä ei erity riittävästi, emme tule kylläiseksi ja tulemme syöneeksi liikaa. Jos taas vaste oli kunnossa, pysyisimme hoikempina.
Ongelmanani oli tuolloin löytää tutkimus, joka vahvistaisi havainnon. Tutkimuksia kyllä oli, mutta tulokset olivat yhtä sekasotkua. Luonnollisella GLP-1:n erityksellä ei vaikuttanut olevan kovin suoraviivaista yhteyttä siihen olivatko ihmiset hoikkia vai ylipainoisia. Onneksi oli kuitenkin yksi tanskalaistutkimus, joka tuki yllämainittua teoriaa, joten tein niin kuin kaikki muutkin – eli siteerasin sitä.

Jutun asiasanat:

lihavuuslääkkeet
glp-1
glukagonin kaltainen peptidi
Toimittajan kuva

Jani Kaaro

4/28/2025

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Haluatko jatkaa lukemista?

Tilaajana saat Jani Kaaron uusimmat jutut ja lukuoikeuden kymmeniin aiempiin artikkeleihin.

Tilaajana myös tuet Kaaroa — Rapportin tilausmaksuista enemmistö menee aina suoraan tekijälle.

Voit peruuttaa tilauksesi milloin tahansa

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!