Tarina ei ole ainutlaatuinen. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana karhun on raportoitu hyökänneen Suomessa ihmisen kimppuun 19 kertaa. Näistä vain yksi kerta on johtanut ihmisen kuolemaan, mutta kaksitoista kertaa karhun kuolemaan. Näiden lukujen valossa ihmisen päälle hyökkääminen saattaa olla vaarallisinta, mitä karhu voi Suomen luonnossa tehdä.
Miksi ihminen tappaa karhun, joka on hyökännyt ihmistä vastaan? Onko karhu vastuussa teoistaan? Jos karhu tappaa ihmisen, onko karhu syyllinen surmaan?
Filosofi sanoisi, että karhu ei tietenkään ole vastuussa teoistaan. Se ei elä ihmisten moraalisessa yhteisössä, joten sitä eivät sido ihmisten moraalisäännöt. Kun se hyökkää ihmisen päälle, se tekee sitä, mitä karhut ovat evoluutionsa aikana kehittyneet tekemään. Sille on luonnollista hyökätä kilpailijan tai saaliseläimen kimppuun tai puolustautua, jos se kokee olevansa uhattuna.
Jos tämä pitää paikkansa, miksi me sitten tapamme karhun? Emmekä pelkästään karhua, vaan missä tahansa jokin eläin – leijona, krokotiili, puuma – hyökkää ihmisen kimppuun, siellä kerätään tapporyhmä päästämään eläin päiviltä. Yksi ilmeinen selitys on, että ihmiset haluavat lopettaa eläimen, ettei se hyökkää ihmisen kimppuun toiste. Toinen selitys on, että kun tappajaeläin saadaan poistettua, ihmiset rauhoittuvat ja yleinen viha lajia vastaan laantuu. Olisiko taustalla kuitenkin syvempiä motivaatiota?
KYSYN KOLMELTA IHMISTEN JA ELÄINTEN SUHTEEESEN ERIKOISTUNEELTA TUTKIJALTA SAMAN KYSYMYKSEN: KUN KARHU TAPPAA IHMISEN, MIKSI ME AINA HALUAMME TAPPAA KARHUN?