Rapport

Eliitti on ongelma

Historioitsija Peter Turchin ennusti poliittisesti kaoottiset ajat vuonna 2010. Nyt hän on esillä kaikkialla ja toimittajat kuuntelevat.

Avatar

Jani Kaaro

6/21/2023

Eliitti on ongelma

Kuva: Dinielle De Veyr

Lukijoiden tuella

Kun tulevaisuuden arkeologit joskus kaivavat amerikkalaisia hautausmaita auki ja mittaavat luurankojen strategisia mittoja, mitä he voivatkaan päätellä amerikkalaisten elämästä 1900-luvun alusta tähän päivään. Amerikkalaisten keskimääräinen pituus nousi melko tasaisesti 1900-luvun alusta aina 1970-luvulle asti, mutta hidastui sitten, jäi paikoilleen ja on joidenkin ryhmien osalta – etenkin mustien naisten kohdalla – kääntynyt selvään laskuun.
Samoin jos arkeologit voisivat määrittää luurankojen tarkan iän, he saattaisivat huomata, että väestön eliniässä tapahtui muutos 2000-luvulla. Amerikkalaisten elinajanodote oli vuosikymmenet nousujohteinen, mutta pysähtyi vuonna 2010. Viime vuonna terveysviranomaiset vahvistivat, että väestön elinajanodote oli laskenut kahtena vuotena peräkkäin ja se on nyt alempi kuin Kuubassa. Samoin vuonna 2021 Yhdysvaltain äitikuolleisuus nousi kaikkien aikojen ennätykseen, ja myös lapsikuolleisuus – joka tähän asti on ollut aina laskusuuntainen – on kääntynyt nousuun

Historioitsija Peter Turchin käyttää näistä muutoksista nimitystä immiseration, joka suomeksi kääntynee kurjistumiseksi. Yhdysvalloissa  kurjistuminen on edennyt niin pitkälle, että se vaikuttaa jo biologisiin parametreihin, kuten pituuteen ja elinajanodotteeseen. Historioitsijana Turchin kuitenkin näkee kurjistumisen takana kaavan, joka on toistunut historiassa monta kertaa – ja tämänkaltaista kurjistumista on hänen mukaansa totuttu näkemään ennen vallankumouksia, sisällissotia tai muita poliittisia mullistuksia. Turchinin mukaan sama kurjistumisen kaava toistuu Ranskan vallankumouksesta Amerikan sisällissotaan ja Taiping-kapinasta Stuartin Englannin levottomuuksiin. 
Turchinin ehdottama kurjistumisen kaava ei kuitenkaan ole sellainen kuin voisi kuvitella. Siis sellainen, jossa kurjuuteen kyllästynyt köyhälistö saa tarpeekseen ja ottaa vallan omiin käsiinsä. Ei, Turchinin aineisto kertoo, että vallankumouksissa keskeisessä roolissa on eliitti, jolla ei enää ole etenemismahdollisuuksia, ja tämä eliitti käyttää kansaa päästäkseen omiin tavoitteisiinsa. Turchinin mukaan Yhdysvallat on nyt hyvin lähellä tätä pistettä, ja siitä pian enemmän. 

Ensin on syytä tarkastella kuka Peter Turchin oikein on? Onko hän uskottava ja miksi useat arvostetut sanoma- ja aikakauslehdet Guardianista The Atlanticiin ovat antaneet hänelle palstatilaa. Turchin on nimittäin outolintu. Hän on alunperin Venäjältä, mutta muutti vanhempiensa mukana Yhdysvaltoihin vuonna 1977. Turchinista tuli hyönteistieteilijä ja ekologi, joka työskenteli populaatioita kuvaavien matemaattisten mallien parissa. 
Myöhemmin Turchin vaihtoi alan historiaan, mutta otti matemaattiset mallit mukanaan. Hän edustaa ”datahistoriaa”, jossa kerätään valtava määrä historiallista aineistoa ja syötetään ne matemaattisiin malleihin. Malleissa voidaan testata erilaisia historiallisia teorioita ja ennustaa erilaisten skenaarioiden todennäköisyyksiä. Turchin kutsuu tätä lähestymistapaa cliodynamiikaksi, ja se on saanut historioitsijoilta varautuneen vastaanoton. Suuri osa historiantutkijoista kun ajattelee, ettei historiaa voi typistää matemaattisiin malleihin. 

Miksi Turchinia sitten kuunnellaan? Palatkaamme suunnilleen vuoteen 2010. Voi olla vaikea kuvitella, mutta maailma oli tuolloin melko rauhallinen paikka. Barack Obama oli juuri valittu Yhdysvaltain presidentiksi eikä Suomessakaan ollut vielä tullut jytkyä. Steven Pinker julkaisi vuonna 2011 kirjan Better Angels of Our Nature, jossa osoitettiin, että väkivalta väheni maailmassa ja olimme matkalla kohti rauhallisempaa maailmaa. Samana vuonna Turchin kuitenkin julkaisi tiedelehti Naturessa artikkelin, jonka mukaan myrskypilvet lähestyvät ja lähivuodet tulevat näkemään poliittista levottomuutta, mielenosoituksia, ehkä jopa väkivaltaa. Tämän hän perusteli historiallisella aineistolla. Eikä mennyt kuin muutama vuosi niin Donald Trump oli Yhdysvaltain 45. presidentti ja läntinen maailma enemmän tai vähemmän poliittisessa kaaoksessa oikeistopolitiikan vahvistuessa. 
Teoksessa Secular Cycles Turchin ja hänen kollegansa Sergei Nefadov tarkastelevat, miten yhteiskunnat nousivat ja kaatuivat Euroopassa keskiajalla, ja havaitsivat sen pohjalta toistuvan syklin. Sykli alkaa kun ihmisiä on vähän ja resursseja paljon. Talonpojille riittää maata, maa tuottaa ruokaa ja ihmiset lisääntyvät. Kun lapsia syntyy, maa on jaettava yhä pienempiin osiin, kunnes siitä ei enää ole jaettavaa. Osa ihmisistä päätyy kaupunkeihin, jossa he etsivät työtä. Kun työnhakijoita tulee yhä enemmän, työnantajat voivat vetää palkat niin alas, ettei sillä elä, ja ihmisten elämä kurjistuu. 

Jutun asiasanat:

eliitti
tulevaisuus

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.