Eriogonum tiehmii on pieni ja vaatimaton tatarkasvi, jonka ainoa kasvupaikka maailmassa on suppealla alueella Nevadassa. Yhdysvalloissa siitä on tullut vihreän siirtymän epävirallinen symboli, sillä sen tulevaisuus näyttää traagiselta. Kasvin elinympäristön alla on nimittäin valtava määrä litiumia – sähköautojen kipeästi vaatimaa mineraalia. Kasvia ei voi siirtoistuttaa toisaalle, sillä se on sopeutunut nimenomaisesti kasvupaikkansa maaperän kemialliseen koostumukseen. Jos kaivos siis jonakin päivänä perustetaan, kasvi on vaarassa kuolla sukupuuttoon.
Australialainen kaivosyhtiö on kärkkynyt kaivoslupaa jo vuosia. Syy siihen, miksi lupaa ei ole tullut on se, että Bidenin hallinto on vuonna 2021 ehdottanut, että kasvi suojellaan uhanalaisia lajeja koskevan lain mukaisesti. Vieläkö projekti etenee, ja mihin suuntaan, se jää nähtäväksi.
Kun ensimmäisen kerran kuulin, että pieni kasvi oli pysäyttänyt kaivoksen, teki mieli lähettää lentosuukkoja Bidenin hallinnolle. Litiumin tarve maailmassa on kova, joten se tuntui lähes ihmeeltä. Mutta jos ajattelee hieman tarkemmin, eikö tämä ole länsimaista ylellisyyttä? Yhdysvallat voivat pysäyttää kaivosprosessin Nevadassa uhananalaisen kasvin takia, koska litiumkaivoksia avataan jossain muualla. YLE uutisoi hiljattain alkuperäiskansojen ahdingosta Atacaman autiomaassa Chilessä, jossa sijaitsevat maailman suurimmat litiumvarat. Australialaiset kaivosyhtiöt ovat avaamassa litiumkaivoksen Ghanaan ja kiinalaiset sijoittavat litiumkaivokseen Zimbabwessa.