Rapport

Mahdollista journalismi.

Sähköautojen ekologisuus pelkkä myytti? — Hybridi vähentää päästöjä moninkertaisesti enemmän

Yhden sähköauton materiaaleista rakentaisi 90 hybridiä, joiden päästövähennys olisi 37 kertaa suurempi kuin sähköauton.

Avatar

Jani Kaaro

8/4/2023

Sähköautojen ekologisuus pelkkä myytti? — Hybridi vähentää päästöjä moninkertaisesti enemmän

Kuva: Aleem Ul Hassan / Pexels

Lukijoiden tuella

Mikä on ensimmäinen kysymys, jonka sähköauton ostaja haluaa autosta tietää? Vastaus: Kuinka pitkälle täydellä akulla pääsee? Vaikka ostaja käyttäisi autoa lähinnä kaupunkiajossa ja tarvitsisi pitkäkestoista akkua pari kertaa vuodessa, kaikki haluavat auton, jolla voi ajaa satoja kilometrejä pysähtymättä lataamaan akkua. 
Tämä kuluttajien vaatimus akun suorituskykyä kohtaan muodostaa hienoisen ongelman – niin autojen valmistajille kuin ilmastotavoitteillekin. Mitä tehokkaampi akku on, sitä isompi se on. Mitä isompi akku on, sitä enemmän se tarvitsee materiaalia, eli juuri niitä harvinaisia metalleja, joista koko maailma tällä hetkellä kilpailee. Ja mitä enemmän materiaaleja akussa on, sitä kalliimpia autot ovat, ja se taas hidastaa autojen myyntiä. Mitä vähemmän sähköautoja teillä, sitä kauemmas jäädään ilmastotavoitteista.
Tai sitten ei. 
Toyota on saanut ympäristöjärjestöiltä negatiivista palautetta, koska se on suhtautunut niin vastentahtoisesti sähköautoihin ja niiden sijaan koettanut löytää markkinoita omille hybrideilleen. Miksi näin on, siitä saatiin tietää kesäkuussa, kun Wall Street Journal sai käsiinsä muistion, jossa Toyota selvensi kantaansa sähköautoihin autonmyyjille. Muistion perusteella Toyotalla on pointtinsa – myös ympäristö- ja ilmastonäkökulmasta. 
Seuraavat kolme näkökohtaa voivat selittää Toyotan asennoitumista. 
Sähköautojen lataus. ”Useimmilla julkisilla latauspisteillä akun lataus kestää 8–30 tuntia. Myyntitavoitteiden saavuttaminen vaatisi 1,2 miljoonan latauspisteen rakentamista vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa noin 400 latauspistettä päivässä. Yhdysvallat ei ole edes lähellä tätä tavoitetta.” 
Materiaalit. ”Vuonna 2035 tarvittavien akkujen rakentamiseksi on avattava 300 uutta litium-, kobaltti-, nikkeli- ja grafiittikaivosta” ja siihen voi mennä vuosikymmeniä. Yhteen pitkän matkan sähköautoon tarvittavilla raaka-aineilla voi rakentaa kuusi ladattavaa hybridiä tai 90 tavallista hybridiä (joka lataa autoa moottorin ja jarrutusten kautta). 
Päästöt. Tämä on muistion hätkähdyttävin osa: ”90 hybridin tuottama päästövähennys autojen elinkaaren aikana on 37 kertaa suurempi kuin yhdellä sähköautolla.”
Siis samalla materiaalilla, jolla rakennat yhden sähköauton, voit rakentaa 90 hybridiä, ja niiden tuottama päästövähennys on 37 kertaa suurempi kuin sähköautolla? Jos kyseessä vain olisikin Toyotan propaganda, mutta ilmeisesti ei ole. New York Timesin kolumnisti, Peter Coy, nimittäin tarkisti laskelmat Harvardin yliopiston tutkijalla, Ashley Nunesilla, ja ne pitävät paikkansa. 
Voisiko tässä olla ympäristöväelle hyvä paikka aloittaa keskustelu sähköautojen vs. hybridien hyvistä ja huonoista puolista? Niin kauan kuin sähköautojen akut ovat näin materiaali-intensiivisiä, niitä on vaikea nähdä ympäristöystävällisenä ratkaisuna. Coyn mukaan sähköautojen valmistus tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin polttomoottoriautojen valmistus, ja sähköautolla on ajettava noin 50 000–100 000 kilometriä ennen kuin sen valmistuksessa syntyneet päästöt on kompensoitu. 
Avatar

Jani Kaaro

8/4/2023

Lue Jani Kaaron jutut ennen muita

Jani Kaaro on palkittu tiedetoimittaja, jonka oivaltavat artikkelit herättävät ajatuksia ja laajaa huomiota.

Tue Kaaron journalistista työtä tilaamalla hänen tiedekolumninsa. Pääset lukemaan ne ennen muita ja mahdollistat juttusarjan jatkumisen.
Suoraan — ilman välikäsiä.

2,90 €
5,90 €
25,00 €

Päätä kuukausimaksusi summa itse. Voit keskeyttää tilauksesi milloin tahansa.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport on journalistinen alusta, jossa lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.