Mikä on ensimmäinen kysymys, jonka sähköauton ostaja haluaa autosta tietää? Vastaus: Kuinka pitkälle täydellä akulla pääsee? Vaikka ostaja käyttäisi autoa lähinnä kaupunkiajossa ja tarvitsisi pitkäkestoista akkua pari kertaa vuodessa, kaikki haluavat auton, jolla voi ajaa satoja kilometrejä pysähtymättä lataamaan akkua.
Tämä kuluttajien vaatimus akun suorituskykyä kohtaan muodostaa hienoisen ongelman – niin autojen valmistajille kuin ilmastotavoitteillekin. Mitä tehokkaampi akku on, sitä isompi se on. Mitä isompi akku on, sitä enemmän se tarvitsee materiaalia, eli juuri niitä harvinaisia metalleja, joista koko maailma tällä hetkellä kilpailee. Ja mitä enemmän materiaaleja akussa on, sitä kalliimpia autot ovat, ja se taas hidastaa autojen myyntiä. Mitä vähemmän sähköautoja teillä, sitä kauemmas jäädään ilmastotavoitteista.
Tai sitten ei.
Toyota on saanut ympäristöjärjestöiltä negatiivista palautetta, koska se on suhtautunut niin vastentahtoisesti sähköautoihin ja niiden sijaan koettanut löytää markkinoita omille hybrideilleen. Miksi näin on, siitä saatiin tietää kesäkuussa, kun Wall Street Journal sai käsiinsä muistion, jossa Toyota selvensi kantaansa sähköautoihin autonmyyjille. Muistion perusteella Toyotalla on pointtinsa – myös ympäristö- ja ilmastonäkökulmasta. Seuraavat kolme näkökohtaa voivat selittää Toyotan asennoitumista.
Sähköautojen lataus. ”Useimmilla julkisilla latauspisteillä akun lataus kestää 8–30 tuntia. Myyntitavoitteiden saavuttaminen vaatisi 1,2 miljoonan latauspisteen rakentamista vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa noin 400 latauspistettä päivässä. Yhdysvallat ei ole edes lähellä tätä tavoitetta.”