Rapport

Sideways tarjosi mimmienergiaa ja queer-voimaa upeilla keikoilla

Kolmen vuoden tauon jälkeen pidetty Sideways teki viime viikolla yleisöennätyksensä. Lue arviot festivaalin monipuolisesta tarjonnasta poimituista esityksistä.

Sideways tarjosi mimmienergiaa ja queer-voimaa upeilla keikoilla
Pääkuvassa on Róisín Murphy. Kuva: Elisa Helenius  Helsingin festarikesän avasi kolmen vuoden tauon jälkeen Sideways. Viime viikon torstaista lauantaihin kestänyt festivaali pidettiin jälleen Jäähallin sokkeloisissa sisätiloissa ja sen koristellulla parkkipaikalla. Festivaali teki tänä vuonna yleisöennätyksensä. Siitä huolimatta kompaktilla festarilla ei ollut pahoja ryysiksiä eikä jonoja.
Kolmen päivän aikana Sidewaysissa esiintyi useita kymmeniä artisteja, joiden lisäksi koettavaa tarjosi laaja alueohjelmakokonaisuus. Sidewaysissa pääsi pelaamaan japanilaisia arcade-pelejä, laulamaan karaokea, vierailemaan ruotsinlaivasimulaattorissa, kuuntelemaan puheohjelmaa ja osallistumaan työpajoihin. Ruokakojuilla tarjottiin tänä vuonna vain kasvisruokaa, niin kuin elokuussa pidettävä Flow:kin on ekologisesti päättänyt. 
Torstaina ja perjantaina aurinko paistoi, mutta lauantai alkoi hyvin sateisissä merkeissä. Kuitenkin illan aikana sade loppui ja ulkokeikat saatiin pidetty koleahkon pilvisessä mutta sateettomassa säässä. 
Alla olevissa arvioissa on keskitytty Sidewaysin musiikkiesityksiin, joissa on intersektionaalisen feminismin sävyjä.  
Teksti ja kuvat: Elisa Helenius 


ROISIN MURPHY 

Irlantilainen laulaja-lauluntekijä Róisín Murphy, 48, oli tämän vuoden Sidewaysin ehkä kuuluisin artisti. Hän esiintyi bändin kanssa heti avajaispäivänä torstaina klo 21:45 alkaen, tosin aavistuksen myöhässä, ja veti vähän yli tunnin pituisen keikan. Murphy lumosi yleisön veikeällä, villillä ja hulluttelevalla discotyylillään.
Lähes jokaisen kappeleen lopuksi hän vetäytyi kulisseihin laulamaan biisin loppuun ja vaihtamaan päälleen uuden näyttävän ja eksentrisen asun. Hänet nähtiin esimerkiksi sinisessä tötteröhatussa, muhkeassa liilassa viitassa ja aniliininpunaisissa pitkissä käsineissä; neonvihreässä housupuvussa ja pallomaisessa mustassa peruukissa; leijonanharjamaisessa pinkissä pääkoristeessa ja pinkissä housupuvussa; sekä pitkässä keltaisessa peruukissa ja isossa sinisessä paljettimekossa. Taustakankaalla pyöri tyyliin sopivasti söpöjä ja värikkäitä animaatioita. 
Kenties iästä johtuen Murphy veti keikan aika rauhalliselle rytmillä, vaikkakin hauskoilla ilmeillä ja tanssimooveilla. Hän heittäytyi jopa lavan lattialle selälleen jalat ilmassa harottaen. Hän veti tanssikappaleistaan yllättävän hidastempoiset versiot, ja ainakin allekirjoittanut olisi kaivannut niistä vauhdikkaimpia alkuperäisversioita. 
Loppupuolella keikkaa Murphy kajautti odotetusti soolouraansa edeltäneen Moloko-yhtyeen klassikon Sing It Back vuodelta 1999. Yleisö intoutui silloin eniten ja lauloi mukana. Samoin yleisö eläytyi eniten Molokon aikaisten hittien Time Is Now ja Forever More aikana. 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.