Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Pikku Tähti kuvaa Etelä-Korean laitonta adoptiobisnestä veijaritarinan kautta

Japanilaisen Hirokazu Kore-edan uutuus on yhtä aikaa perhedraama, tie-elokuva ja melodramaattinen rikostarina.

Toimittajan kuva

Elisa Helenius

12/16/2022

Japanilainen ohjaaja-käsikirjoittaja Hirokazu Kore-eda, 60, muistetaan palkitusta elokuvasta Shoplifters - perhesalaisuuksia (Japani 2018) ja myös draamoista Siskokset (Japani 2015) ja Fabiennen muistelmat (Ranska 2019). Uusimman elokuvansa Pikku tähti (Beurokeo / Broker) hän on kuvannut Etelä-Koreassa paikallisten tähtinäyttelijöiden voimin ja pureutunut maassa rehottavaan laittomaan adoptiobisnekseen. Kuten Kore-edan aiemmissakin elokuvissa, tässäkin keskiössä ovat perhesuhteet ja myös epätyypilliset, ei-biologisiin siteisiin perustuvat perheet.
Nuori äiti So-young vie lapsensa kirkon vauvaluukkuun. Sieltä vauvan nappaavat kuitenkin sympaattiset ja tunaroivat lurjukset Sang-hyun ja Dong-soo. He myyvät lapsia pariskunnille, jotka eivät voi Etelä-Koreassa turvautua viralliseen adoptioon kuten homoparit tai jotka eivät jaksa vuosia kestävää virallista adoptioprosessia.
Terveen poikavauvan voi ostaa Etelä-Koreassa 10 miljoonalla wonilla eli vähän alle kahdeksalla tuhannella eurolla ja tyttövauvan 8 miljoonalla wonilla eli noin kuudella tuhannella eurolla. Naisten heikompi yhteiskunnallinen asema näkyy karulla tavalla vauvojen hinnoittelussakin.
Kaupustelijoiden seuraan automatkalle liittyy katuva äiti ja myös orpokodista karannut mainio 8-vuotias poika. Matkan aikana porukka odotettavasti kiintyy vauvaan, Pikku tähteen. Joukkiota taas varjostavat kaksi naispuolista etsivää, Soo-jin ja Lee, jotka haluavat käräyttää niin vauvan myyjät kuin ostajaehdokkaat.
Elokuva on yhtä aikaa perhedraama, tie-elokuva ja melodramaattinen rikostarina. Länsimaalaiselle katsojalle elokuva on samalla kurkistus Etelä-Korean kiehtovaan kulttuuriin, jossa toisaalta lasten ja naisten asema ei ole vielä ihan niin hyvällä tolalla. Pikku tähden naisilla on tosin virkistävän kipakoita rooleja.
Vaikeassa tilanteessa lapsensa hylkääviä äitejä syyllistetään joka taholta – lasten isistä ei niin puhuta, vaikka he ovat yleensä hylänneet naisen ja vauvan. Vanhanaikainen yhteiskunta ei tarjoa epätoivoisille äideille apua lasten hoitamiseen, paitsi mahdollisuuden antaa lapsensa nimettömänä orpokotiin. Vauvaluukuilla estetään epätoivoisia äitejä murhaamasta vastasyntyneitä, ja niitä on ollut Euroopassakin jo keskiajalla luostarien yhteydessä. Korealaiseen erikoisuuteen kuuluu se, ettei orpokoti voi antaa lasta adoptoitavaksi, jos äiti on kirjoittanut lapulle, että palaa myöhemmin hakemaan lapsensa, vaikka harva äiti pystyy lopulta tekemään niin.

Elokuvalla on kiinnostava ja tärkeä aihe, jota se osaa käsitellä synkkyyden sijasta lämpimän huumorin kautta. Eteenpäin jouhevasti rullaavaa elokuvaa on mukava seurata. Välillä raadolliset aiheet tosin ohitetaan turhankin kepeästi. Avaramielistä on erilaisten laajennettujen perhemuotojen esitteleminen. Vaikka laittomat adoptiot ovat aiheena aika vähän käsitelty, niin muuten elokuva on aika perinteinen muodoltaan.
Lapsikauppiaan roolissa loistava 55-vuotias Song Kang-ho palkittiin toukokuussa Cannesissa parhaana miesnäyttelijänä. Hän on tuttu kasvo myös muun muassa elokuvista Parasite, The Host, Snowpiercer ja Memories of murder. Päällisin puolin nuivana etsivänä nähdään 43-vuotias Doona Bae, joka on myös nähty hirviöelokuvassa The Host ja esimerkiksi elokuvissa Sympatiaa herra kostajalle (2002) ja Wachowskin sisarusten elokuvassa Cloud Atlas (2012). Hänen lempeämpänä aisaparinaan on Etelä-Koreassa kovassa nousussa oleva Lee Joo-young, 30. Vauvansa hylänneen äidin roolissa on 29-vuotias näyttelijä Lee Ji-eun, joka tunnetaan myös laulaja-lauluntekijänä taiteilijanimellä IU. Kameran taakse Kore-eda sai Parasiten kuvaajan Hong Kyung-pyon.

Ensi-ilta: 23.12.2022
Ikäraja: 7
Pituus: 2 h 9 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Hirokazu Kore-eda
Näyttelijät: SONG Kang Ho, GANG Dong Won, Doona BAE, LEE Ji Eun, LEE Joo Young
Toimittajan kuva

Elisa Helenius

12/16/2022

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.