Rapport

Perunasta on keitetty anarkistinen soppa

Pseudohistoriallinen farssi yhdistää tämän päivän startup-pöhinän 1600-luvun Suomeen.

Perunasta on keitetty anarkistinen soppa
Joona Tenan (Supermarsu, Roba, FC Venus) ohjaama uutuus on harvinainen tapaus jo siksi, että Suomessa kuvataan hyvin harvoin keskiajalle sijoittuvia elokuvia. Peruna-elokuva yhdistää hupaisalla ja kekseliäällä tavalla kaksi tasoa: nykyajan startup-yrittäjien kiihkeän menon ja 1600-luvun hitaan Suomen. Tarina kuvaa uskottavasti yrittäjien kivikkoista taivalta, vaikka elokuva ei olekaan tyylilajiltaan realismia. Pseudohistoriallinen komedia yhdistyy hahmojen kasvutarinoihin. 
Untamo (mainio Joonas Nordman) on pahnan pohjimmainen eli Hevonperän kylän käymälöiden tyhjentäjä, jonka sydän on kuitenkin innovatiivisen keksijän. Hän pääsee ritariksi naamioituneena kauppakaravaanin mukana barokkia jo elävään Turkuun ja vierailemaan siellä porvarisauna-tapahtumassa.
Untamokin tuntee kutsumusta yrittäjäksi, ja lopulta tuotteeksi valikoituu upouusi ja herkullinen mukulakasvi maapäärynä eli modernimmin peruna. Suomeen on syntynyt uusi säätyluokka, porvarit eli vapaat kauppiaat, mikä mahdollistaa luokkaretken myös positiivista energiaa pursuavalle Untamolle ja hänen tiimilleen. Ongelma on tosin se, että Suomessa kansa syö enimmäkseen vain naurista ja suhtautuu uutuuksiin epäilevästi. 
Elokuvassa on paljon herkullisia sivuhahmoja, kuten Kari Hietalahti äkäisenä linnanvoutina ja Alex Anton Turun startup-yhteisön maanisena vetäjänä. Antonin ja Killisilmää esittävän Linnea Leinon hahmoilla on puhevikaa ja karsastusta, mutta näistä piirteistä ei onneksi revitä huumoria, vaan hahmot esitetään sitkeinä ja menestykseen yltävinä, vaikka heillä on fyysisiä vammoja. Kyseenalaista tosin on se, että tervekehoiset näyttelijät esittävät hahmoja, joilla on näitä vammoja. 

Tarina on humaani ja huumori nokkelaa, mutta vitsit sisältävät myös paljon "junttihuumoria" ja navanalusjuttuja. Peruna tuo mieleen yleensä nuorten tekijöiden netissä julkaisemat lyhyet ja satiiriset huumorivideot, paitsi että nyt muutaman minuutin videosta on tehty laadukkaasti toteutettu kokoillan elokuva. Tyyli tuo myös vahvasti mieleen anarkistiset Monty Python -elokuvat. 
Peruna on visuaalisesti huoliteltu ja nautinnollinen, alkaen jo keskiaikaista tyyliä jäljittelevistä alkuteksteistä. Historialliset lavasteet ovat maalauksellisia ja näyttäviä. Elokuva on kuvattu Liettuassa, mistä löytyy yhä vanhaa käsityötaitoa.
Vaikka komedia leikittelee tuomalla tämän päivän startup-pöhinän keskiajalle, tarkan taustatyön ansiosta elokuvasta oppii myös paljon 1600-luvun elämänmenosta Suomesta. Keski-aika oli loppunut jo sata vuotta aiemmin, mutta Suomen syrjäseuduilla elettiin vielä pitkälti kuin keskiajan Euroopassa. 
Käsikirjoittaja Pekka Pesonen on erikoistunut komedian kirjoittamiseen, ja hänet muistetaan muun muassa Napapiirin sankarit -trilogiasta ja elokuvista Tyttö sinä olet tähti (2005) ja Onnenonkija (2016). Perunan huumori kolahtaa todennäköisesti erityisesti niihin, jotka ovat pitäneet Napapiirin sankarit -elokuvista. 
 
Ensi-ilta: 5.3.2021 Ikäraja: 7 Pituus: 109 min. Ohjaus: Joona Tena Käsikirjoitus: Pekko Pesonen Näyttelijät: Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Mikko Penttilä, Linnea Leino, Alex Anton, Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi, Petteri Pennilä, Lasse Karkjärvi, Linda Manelius, Lauri Maijala, Ville Myllyrinne, Mikko Kouki, Eero Herranen ja Tommi Korpela. Genre: Komedia 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.