Rapport

Pahanhautoja käsittelee hienosti naisen vihaa ja väkivaltaisuutta

Pahanhautoja-elokuva edustaa Suomessa hyvin harvoin tehtyä genreä: psykologista kauhudraamaa. Rujo hirviö lurkkii pastellisävyisen unelmamiljöön kulisseissa. Todellinen hirviö on kuitenkin ankara äiti.

Pahanhautoja käsittelee hienosti naisen vihaa ja väkivaltaisuutta
Pahanhautoja on osa suomalaisen nykyelokuvan voittokulkua. Elokuva sai ylistystä tammikuussa Sundancen elokuvajuhlilla Yhdysvalloissa yhdessä suomalaisen Tytöt tytöt tytöt -elokuvan kanssa. Molemmissa elokuvissa keskiössä on tyttöys. Pahanhautoja on jo ennen ensi-iltaansa myyty yli 40 maahan.
Suomessa tehdään enimmäkseen draamoja ja komedioita, joten psykologinen kauhudraama on virkistävä poikkeus. Lisäksi genrekokeilu on onnistunut erinomaisesti. Hyytävyyden lisäksi elokuva on hauska. Elokuvassa on bodyhorroria, mutta väkivaltaa ei pahemmin näytetä eikä elokuvassa ole muitakaan itsetarkoituksellisen rajuja kohtauksia, joten se sopii herkemmillekin katsojille.
 
12-vuotias Tinja elää murrosiän kynnyksellä. Hän yrittää toteuttaa herttaisen ja perheeseen panostavan mutta erittäin vaativan ja itsekkään äitinsä unelmaa menestymällä telinevoimistelussa. Äiti ei sallisi Tinjalle muuta elämää voimistelun lisäksi. Äiti esittelee koko maailmalle lahjakasta tytärtään ja idyllisen onnellista perhe-elämäänsä suositussa Ihana arki -videoblogissaan.
Tinjan elämä täyttyy pakonomaisesta äidin miellyttämisestä ja kauneuden vaatimuksen täyttämisestä. Ansaitakseen äitinsä rakkauden, Tinja piilottaa tältä kaikki negatiiviset tunteensa ja rumat puolensa.
Eräänä yönä Tinja löytää oudon linnunmunan. Hän kätkee munan huoneeseensa ja hautoo sitä salassa peittonsa alla, kunnes munasta kuoriutuu hirviö. Täydellinen koti muuttuukin kauhun näyttämöksi.
 
Tinjan vaativaa roolia varten koekuvattiin 1 200 tyttöä. Pääosaan valittiin 12-vuotias muodostelmaluistelija Siiri Solalinna, joka häikäisee ensimmäisessä roolissaan. Äidin roolissa ihastuttaa Sophia Heikkilä ja arkkitehti-isän roolissa huvittaa Jani Volanen. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Reino Nordin, Saija Lentonen, Oiva Ollila, Ida Määttänen ja Stella Leppikorpi. Hirviö on digitaaliluomuksen sijaan Gustav Hoegenin (Jurassic World, Tähtien sota) käsityönä rakentama monimutkainen nukke, jota liikutteli viisi avustajaa. 
Arvio jatkuu kuvan alapuolella. 

Ohjaaja Hanna Bergholm on kertonut elokuvan idean syntyneen siitä, että hän kyllästyi latteisiin kauhuelokuviin, joissa naisten rooli on kapea. Vaikka Pahanhautojassa on hirviö, niin pääpahis on äiti. Toki pahoja äitejä on nähty kauhuelokuvissa ennenkin. Pahanhautoja käsittelee naisten vihaisia ja väkivaltaisia tunteita.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.