Rapport

Lue tärpit tänään alkavalta Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilta

Suomen suurin elokuvatapahtuma Rakkautta & Anarkiaa alkaa torstaina 16. syyskuuta ja kestää 11 päivää. Rapport valikoi ohjelmistosta kuusi erityisen kiinnostavaa elokuvaa arvioitavaksi.

Lue tärpit tänään alkavalta Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilta
Jo 34. Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 16.–26. syyskuuta pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa. Festivaalilla esitetään yhteensä 130 pitkää elokuvaa ja 149 lyhytelokuvaa noin 600 näytöksessä. Ohjelmisto ja lipunmyynti löytyvät osoitteesta hiff.fi.
Festivaaliin kuuluu myös tapahtumia, kuten avajaisklubi Monkey Roof Top -baarissa, ulkoilmaelokuvanäytökset Suvilahden kaasukellossa ja Rivieran leffabrunssit (lue täältä tapahtumista). Osan elokuvista voi nähdä myös netin välityksellä kotonaan, ja festivaalin jälkeen joitakin elokuvista pyörii teattereissa vielä Jälkilöylyt-näytöksinä. Koronasta huolimatta festivaalille on saatu myös useita tekijävieraita ulkomailta. 


BLISS

Sascha (Katharina Behrens ensimmäisessä pääroolissaan) on 42-vuotias prostituoitu, joka asuu ja työskentelee Berliinissä. Hänen työnsä bordellissa on arkista mutta mukavaa. Iloisen ja tasapainoisen oloinen nainen on pidetty niin asiakkaiden kuin bordellin työntekijöiden parissa. Yhtenä päivänä bordelliin saapuu uusi tyttö, 25-vuotias italialainen Maria (Adam Hoya, performanssitaiteilija ja seksityöläinen, joka oli pääosassa vuoden 2019 dokumentissa Searching Eva, ja on dokumentin jälkeen tullut ulos kaapista transmiehenä). Maria on itsevarma ja itsenäinen muunsukupuolinen, jolle seksityö on vain yksi performanssin muoto ja keino tienata nopeasti paljon rahaa.
Saschalla on jo miesystävä ja myös 10-vuotias poika ex-miesystävänsä kanssa. Nämä seikat eivät kuitenkaan ole esteinä, kun Sascha ja Maria tuntevat heti vetoa toisiinsa. 
Ennakkoluulottomassa elokuvassa naiset ovat oman seksuaalisuutensa ja muutenkin elämänsä ohjaksissa, mutta samaan aikaan jatkuvasti heteromiesten ja partiarkaalisen yhteiskunnan ympäröimiä. Seksityö on kuvattu vain työnä, joka ei aiheuta mustasukkaisuutta parisuhteissa. Seksityöläisten feminiinisyys ja vartalo ovat myytäviä tuotteita, mutta rakkaussuhteessaan he ottavat ne kuitenkin käyttöön omaksi ilokseen.
Saschan ja Marian intohimoinen suhde on elokuvan nimen mukaisesti hurmio. Kuitenkin seksityöläisyyden ja homoseksuaalisuuden leimat ovat niin vahvoja, että Sascha alkaa murentua yhteiskunnan odotusten alla. Marialla on myös omat perhetraumansa, jotka saivat hänen alunperin lähtemään pois kotoa. Kumpikin päähenkilö on aluksi vaikuttanut vahvemmalta kuin ehkä onkaan. 
Henrika Kull on kuvannut romanttisen draaman oikeassa bordellissa ja sivuosissa on oikeita prostituoituja, mikä antaa muutenkin rouhealle elokuvalle autenttisuuden tuntua. Aiheeseen sopivat lukuisat seksikohtaukset ovat naturalistisia.
Blissin ansio on siinä, että se kuvaa seksityötä tuomitsematta ja toisaalta ilman Moulin Rouge -henkistä fantasiaglamouria. Elokuva kuvaa myös kauniisti kahden naisen välisen, ajoittain myrskyisän rakkaussuhteen. Miinuksena on sanottava se, että päähenkilöiden englanninkielisestä muminasta toisilleen on välillä vaikea saada selvää. 
Maa: Saksa Ohjaus: Henrika Kull Käsikirjoitus: Henrika Kull Näyttelijät: Katharina Behrens, Adam Hoya, Nele Kayenberg, Jean-Luc Bubert, Petra Kauner, Bence Máté Kesto: 91 min Ikäraja: 16

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.