Rapport

Lue arviot kuudesta elokuvasta DocPointin ohjelmistosta

Arviossa on dokumenttielokuvat Vietnamissa vuorilla asuvan hmong-kansan lapsiavioliitoista, naisten työurillaan kohtaamista lasikatoista, transsukupuolisen nuoren miehen elämänmuutoksista, Isisin kaappaamien seksiorjien pelastusoperaatioista, nuoren keksijän suuresta huijauksesta Norjassa ja intialaisten kastittomien naisten pyörittämästä uutissivustosta.

Lue arviot kuudesta elokuvasta DocPointin ohjelmistosta
Suomen suurin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint järjestetään jo toistamiseen valtakunnallisena verkkofestivaalina. Festivaalin laadukas ohjelmisto käsittää yhteensä 63 elokuvaa, joista 52 on pitkiä elokuvia. Ohjelmisto on katsottavissa ympäri Suomea verkossa 31.1.–6.2.2022.
Yksi näytöslippu maksaa 10 euroa, ja ostettavissa on myös sarjalippuja. Jokaiseen verkkonäytökseen myydään rajoitettu määrä lippuja. 
Valitsin alla olevat elokuvat etukäteen katsottavakseni ja arvioitavakseni. Jutun pääkuva on Children of the Mist -dokumentista. 

CHILDREN OF THE MIST 

Pohjois-Vietnamin sumuisen vuoriston kauneuden keskellä elää harvojen tuntema hmong-kansa. Heidän elämässään yhdistyvät moderni teknologia älypuhelimineen ja takapajuiset perinteet lapsiavioliittoineen.
Vietnamilainen esikoisohjaaja Hà Le Diem (tämä sivusto ei valitettavasti mahdollista nimen erikoismerkkejä) on viettänyt kolme vuotta kuin yhtenä perheenjäsenenä vähävaraisessa hmong-kodissa, jonka 14-vuotiaasta Di-tyttärestä tulee hänen läheinen ystävänsä. Nuori ohjaaja ei puhu hmonginkieltä, ja kylässä vain Di puhuu vietnamia. 
Vuoristokylässä on yhä tapana mennä naimisiin hyvin nuorena, antaa myötäjäiset sulhasen perheelle ja ryöstää morsian uudenvuodenjuhlissa. Normaalilla ja viattomalla teinien välisellä flirtillä ja oman viehätysvoiman testaamisella on tässä yhteisössä raskaat seuraukset, kun deittailun sijasta pitäisi heti lopettaa koulun käynti ja perustaa perhe. Lapsiavioliitot ovat laittomia Vietnamissa, mutta virkavallan valvonta ei ylety syrjäkyliin asti. 
Din isosisko on joutunut morsiamenryöstön kohteeksi 14-vuotiaana, ja odottaa 17-vuotiaana jo toista lastaan. Di on eläväinen ja määrätietoinen nuori, joka ei aio alistua samaan kohtaloon kuin isosiskonsa, mutta yhteisön tapoja on vaikea paeta. Hänen äitinsä ei myöskään halua Dille samaa kohtaloa kuin hänellä itsellään on ollut lapsimorsiamena, mutta toisaalta äiti uskoo kansansa periaatteisiin, joiden mukaan flirttailun hinta on pikainen avioliitto. Din vanhempien liitto näytetään torailun ja alkoholin kyllästämänä. Moniulotteisessa kuvauksessa nähdään myös hmong-kansan pukujen ja juhlien hienous ja turvaa antava vahva yhteisöllisyys. 
Kieli: hmong, vietnam Tekstitys: englanti Kesto: 93 min Ikäraja: K12 Vuosi: 2021 Tuotantomaa: Vietnam

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.