Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Lue arviot kuudesta elokuvasta DocPointin ohjelmistosta

Arviossa on dokumenttielokuvat Vietnamissa vuorilla asuvan hmong-kansan lapsiavioliitoista, naisten työurillaan kohtaamista lasikatoista, transsukupuolisen nuoren miehen elämänmuutoksista, Isisin kaappaamien seksiorjien pelastusoperaatioista, nuoren keksijän suuresta huijauksesta Norjassa ja intialaisten kastittomien naisten pyörittämästä uutissivustosta.

Suomen suurin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint järjestetään jo toistamiseen valtakunnallisena verkkofestivaalina. Festivaalin laadukas ohjelmisto käsittää yhteensä 63 elokuvaa, joista 52 on pitkiä elokuvia. Ohjelmisto on katsottavissa ympäri Suomea verkossa 31.1.–6.2.2022.
Yksi näytöslippu maksaa 10 euroa, ja ostettavissa on myös sarjalippuja. Jokaiseen verkkonäytökseen myydään rajoitettu määrä lippuja. 
Valitsin alla olevat elokuvat etukäteen katsottavakseni ja arvioitavakseni. Jutun pääkuva on Children of the Mist -dokumentista. 

CHILDREN OF THE MIST 

Pohjois-Vietnamin sumuisen vuoriston kauneuden keskellä elää harvojen tuntema hmong-kansa. Heidän elämässään yhdistyvät moderni teknologia älypuhelimineen ja takapajuiset perinteet lapsiavioliittoineen.
Vietnamilainen esikoisohjaaja Hà Le Diem (tämä sivusto ei valitettavasti mahdollista nimen erikoismerkkejä) on viettänyt kolme vuotta kuin yhtenä perheenjäsenenä vähävaraisessa hmong-kodissa, jonka 14-vuotiaasta Di-tyttärestä tulee hänen läheinen ystävänsä. Nuori ohjaaja ei puhu hmonginkieltä, ja kylässä vain Di puhuu vietnamia. 
Vuoristokylässä on yhä tapana mennä naimisiin hyvin nuorena, antaa myötäjäiset sulhasen perheelle ja ryöstää morsian uudenvuodenjuhlissa. Normaalilla ja viattomalla teinien välisellä flirtillä ja oman viehätysvoiman testaamisella on tässä yhteisössä raskaat seuraukset, kun deittailun sijasta pitäisi heti lopettaa koulun käynti ja perustaa perhe. Lapsiavioliitot ovat laittomia Vietnamissa, mutta virkavallan valvonta ei ylety syrjäkyliin asti. 
Din isosisko on joutunut morsiamenryöstön kohteeksi 14-vuotiaana, ja odottaa 17-vuotiaana jo toista lastaan. Di on eläväinen ja määrätietoinen nuori, joka ei aio alistua samaan kohtaloon kuin isosiskonsa, mutta yhteisön tapoja on vaikea paeta. Hänen äitinsä ei myöskään halua Dille samaa kohtaloa kuin hänellä itsellään on ollut lapsimorsiamena, mutta toisaalta äiti uskoo kansansa periaatteisiin, joiden mukaan flirttailun hinta on pikainen avioliitto. Din vanhempien liitto näytetään torailun ja alkoholin kyllästämänä. Moniulotteisessa kuvauksessa nähdään myös hmong-kansan pukujen ja juhlien hienous ja turvaa antava vahva yhteisöllisyys. 
Kieli: hmong, vietnam Tekstitys: englanti Kesto: 93 min Ikäraja: K12 Vuosi: 2021 Tuotantomaa: Vietnam


LASIKATTO

Tekisi mieli sanoa kaikille, että katsokaa tämä dokumentti! Lasikatto (It’s Raining Women) kuvaa niin havainnollisesti ja vastaansanomattomasti sitä, millaisia esteitä naisten työurille on kasattu ja kuinka epäoikeudenmukaisesti naisia voidaan kohdella työelämässä vain sukupuolensa takia. 
Ohjaaja Mari Soppelan elokuva on yllättävän kansainvälinen, mutta hän onkin asunut jo pitkään Amsterdamissa ja hänen työkielensä on englanti. Soppela matkustaa eri maissa kysymässä ihmisiltä, mitä lasikatto-termi merkitsee. Olin luullut, että lasikatto on kaikkien tuntema termi, joten järkytyin siitä, kuinka harva tuntuu tietävän sanan symbolisen merkityksen. Kaikki eivät myöskään usko lasikaton olemassaoloon, ennen kuin he itse tai heidän läheisensä törmäävät siihen. Tapa pitää palkkatiedot salaisina on mahdollistanut sen, etteivät monet naiset edes tiedä tienaavansa mahdollisesti vähemmän kuin samaa työtä tekevät miespuoliset kollegansa. 
Lasikatto tarkoittaa siis yhteiskunnan rakenteissa olevaa naisten syrjintää, mitkä estää naisoletettuja etenemästä huipputyöpaikkoihin ja saamasta yhtä hyvää palkkaa kuin miesoletetut samasta työstä. Lasikatto on joissain maissa ohuempi ja toisissa paksumpi, ja mitä useampaan marginalisoituun ryhmään nainen kuuluu, sitä vankempaa tekoa lasikatto on.
Soppela sai kimmokkeen dokumentin kuvaamiselle, kun hän kuuli, että tällä tahdilla menee vielä yli 200 vuotta ennen kuin miehet ja naiset tienaavat yhtä paljon. Soppela koki, että jotain on tehtävä. Hän haluaa näyttää, että tilastot eivät ole vain abstrakteja lukuja, vaan niillä on todellista vaikutusta naisten elämään eri maissa. Viiden vuoden aikana kuvatussa dokumentissa tulee esille myös pandemian aiheuttama muutos ja takapakki tasa-arvolle työelämässä. 
Dokumentti keskittyy sukupuolten välisessä epätasa-arvossa vain palkkaukseen ja palkkatyöhön, eikä siinä myöskään käsitellä ei-binäärisiä ihmisiä, jotka kohtaavat todennäköisesti vielä enemmän ennakkoluuloja työelämässä kuin cis-naiset. Parasta dokumentissa on kenties se, että se näyttää, että kyseessä on yhteinen taistelu ja vain joukkovoimalla naiset ja tukijoina olevat miehet voivat muuttaa tilannetta paremmaksi.
Dokumentissa seurataan esimerkkitapauksena rohkeaa brittiläistä Rebeccaa, joka sai vuonna 2017 epäreilusti potkut telealan yrityksestä TalkTalkista. Rebecca sai samaan aikaan tietää, että on saanut 45 prosenttia vähemmän palkkaa kuin saman tiimin miehet. Hän yrittää hakea hyvitystä oikeussaleissa, tukenaan vastaavan kokeneet naiset. Hän joutuu taiteilemaan oikeussalien oudossa ja julmassa viidakossa. 
Kieli: englanti, suomi, ranska, viro, puola, japani, saksa, hollanti Tekstitys: englanti Kesto: 86 min Ikäraja: K7 Vuosi: 2022 Tuotantomaa: Suomi, Islanti, Alankomaat


PRINCE OF DREAMS

Ohjaaja Jessica Nettelbladtin seurantadokumentti kattaa yli 10 vuotta transsukupuolisen Erikin elämästä. Ruotsalainen Erik oli ennen Linda, ja nyt tuo valokuvissa esiintyvä tyttö on hänelle kuin kadonnut sisko. 
Tähän harvinaiseen taltiointiin on saatu lukioikäisen Erikin kipuilua ja yksinäisyyttä, hänen ensimmäinen testosteronipiikkinsä ja sukupuolenkorjausleikkauksensa. Vuosien saatossa Erik löytää rakastavan tyttöystävän ja pitää ensimmäisen taidenäyttelynsä. Vaikka vanhemmat joutuvat käymään läpi oman kriisinsä, he pysyvät läheisinä Erikin kanssa ja hyväksyvät sen, että heillä on nyt poika.
Puolalaissukuinen Erik kokee hengellisyyden läheiseksi ja siivoaa työkseen kirkkoa. Hän lähtee 27-vuotiaana yksin pyhiinvaellusmatkalle Santiago de Compostelaan Espanjaan. Hän haluaa patikkamatkan avulla alkaa voida paremmin, koska menneisyyden traumat ja masennus ovat jälleen vallanneet hänen mielensä, vaikka ulkoisesti kaiken pitäisi nyt olla hyvin. Avoimessa dokumentissa ääneen pääsevät myös Erikin vanhemmat ja tyttöystävä. 
Prince of Dreams Docpointin verkkosivuilla  Alkuperäinen nimi: Drömprins Kieli: ruotsi, puola, englanti Tekstitys: englanti Kesto: 88 min Ikäraja: K7 Vuosi: 2021 Tuotantomaa: Ruotsi, Tanska


SABAYA 

Tätä dokumenttia katsellessa voi vain ihailla siinä esiintyvien ihmisten rohkeutta ja määrätietoisuutta hengenvaarallisissa tilanteissa. Avustusjärjestön johtaja Mahmud tekee vaimonsa Siharin ja äitinsä Zahran kanssa todella tärkeää työtä auttaessaan hirveän kohtalon kokoneita nuoria naisia ja jopa lapsia. Elokuva saa jälleen miettimään sitä, kuinka raakalaismaisissa olosuhteissa osa ihmisistä joutuu elämään samaan aikaan kun itse katsoo dokumenttia turvassa mukavassa kodissaan. 
Sabaya on Isisin termi seksiorjalle. Kurditaustaisen Hogir Hirorin dokumentti kuvaa järjestöä, joka auttaa Isisin Al-Holin pakolaisleirille seksiorjiksi kaappaamia jesidinaisia. Suurin osa naisista on ollut teini-ikäisiä tyttöjä kun Isisin joukot ovat heidän silmiensä edessä teurastaneet perheen miespuoliset jäsenet ja kaapanneet naiset vaimoiksi/orjiksi väkivaltaisille miehille.
Dokumentti on täynnä jännitystä, kauhua ja kuumottavia kohtauksia. Todella sankarillisia ovat pakoon päässeet entiset sabayat, jotka palaavat takaisin Al-Holiin pelastaakseen kohtalotovereitaan.
Isisin vangittujen ja usein loukkaantuneiden sotilaiden kohtaloa vaikuttaa myös kovalta täpötäysissä Syyrian vankiloissa. Syyrian alkeelliset vankilat muistuttavat Neuvostoliiton ja DDR:n aikaisia vankiloita. 

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.