Instagram-ilmiö Celeste Barber kehottaa kirjassaan luottamaan itseensä
Elisa Helenius
8/20/2020
Australialainen Instagram-ilmiö Celeste Barber on vasta 38-vuotias, mutta hän kirjoitti jo pari vuotta sitten muistelmansa, kuten moni muukin tunnettu henkilö nykyisin tekee. Oikeastaan kyseessä on yhdistelmä muistelmaa, huumorikirjaa ja elämäntaito-opasta, ja teos on nyt suomennettu leikkisällä nimellä Tämä on haaste — Kuinka Nutella tekee naisen ja muita tärkeitä huomioita elämästä (Aula & Co, 2020).
Barber kertoo kirjassaan, kuinka hän on esiintynyt jo kymmenen vuotta Australian televisiossa, mutta silti vain aniharva tunnistaa hänet näyttelijänä. Täytyy tunnustaa, että itsekin tiesin Barberin vain hänen hauskojen Instagram-kuviensa kautta. Kirja valottaakin sitä, mitä kaikkea muuta Barber on myös, ja kuinka ennakoimatonta on se, mistä asiasta ihmisestä lopulta tulee tunnettu.
Hän on entinen tanssinopettaja ja teatterikorkeakoulusta valmistunut ammattinäyttelijä, joka esiintyy ennen kaikkea tv-sarjoissa. Lisäksi hän on ollut 21-vuotiaasta lähtien yhdessä maorimiehensä kanssa, jonka Instagram-seuraajat tuntevat nimellä #hothusband, ja heillä on uusperheessään neljä lasta.
Julkisuudessa Barber tunnetaan ennen kaikkea sosiaalisen median vaikuttajana, joka kuvillaan kommentoi sitä, miten nainen ja naisen vartalo esitetään mediassa. Yleensä hän on löytänyt jonkun muotikuvan tai julkisuuden henkilön kuvan, jossa kaunis nainen esiintyy seksikkäässä ja luonnottomassa asennossa pikkubikineissä. Barber kokeilee, miltä näyttää, kun tavallinen nainen pukeutuu ja poseeraa samoin. Samalla hän kommentoi kapeita kauneusihanteita ja sitä, millaiset ihmiset saavat näkyä julkisuudessa.
Alunperin Barber ei kuulemma ajatellut kuviaan ja itseään feministinä, mutta nyt hän kantaa feministin viittaa ylpeänä. Hän kertoo kuitenkin koko elämänsä tukeneensa ja ihailleensa muita naisia ja taistelleensa sen puolesta, ettei sukupuoli rajoittaisi hänen eikä muidenkaan mahdollisuuksia elämässä.
"Olen tyttö, jolla tytöt ovat kaikki kaikessa. Jos olen naisryhmässä, puhun kaikesta aina palkkaeroista mahdolliseen kolmanteen Sinkkuelämää-elokuvaan, ja ennen kotiin lähtöä olen väistämättä kuullut jokaisen oman #metoo-tarinan. (Surunaama.)"
Barber kertoo, kuinka hän aluksi julkaisi kuviaan vain hauskuuttaakseen itseään ja kavereitaan, mutta pari lehtijuttua räjäyttivät hänen suosionsa. Tällä hetkellä hänen Instagram-tilillään on uskomattomat 7,3 miljoonaa seuraajaa ympäri maailmaa, joten mainostajat ja media ovat ymmärtäneet hänen vaikutusvaltansa arvon.
Kuitenkin Instagram-julkisuus on tietynlaista sisäpiirin julkisuutta, ja kuten Barber vaatimattomasti kuvaa, meikkaajat eivät edes tunnista häntä, kun ehostavat häntä tv-haastatteluja varten. Hän kertoo, kuinka julkisuus tuli yllättäen, ja kuinka ihminen lopulta pysyy samana arkisena ja toheloivana itsenään, vaikka saisikin elämäänsä lisää glamouria.
Kirjan tarkoitus on hauskuuttaa lukijaa, ja samalla rivien välissä jakaa oivalluksia elämästä. Barber kirjoittaa rempseän ja rennon puhekielisesti, sekä käyttää paljon kapitaaleja, kursiivia, dialoginpätkiä ja luovasti some-kieltä. Suomentaja Terhi Kuusisto on tehnyt hyvää jälkeä, koska käännöksessä on säilynyt luonteva ja nokkela sävy. Barberista piirtyy kirjan kautta maanläheinen, avoin, lämmin ja viisas kuva.
Kirja on nopealukuinen ja kevyt, kuin kuuntelisi hyvän ystävän kertomuksia sohvalla istuen. Barber myös laittaa itsensä likoon ja avutuu, koska saamme kuulla niin hänen #metoo-tarinansa kuin hänen noloimmat kommelluksensa. Hän avautuu niin ensimmäisestä synnytyksestään, kuolleista ystävistään kuin siitä kuinka tapasi tulevan aviomiehensä työskennellessään baarissa. Barber on valinnut aiheensa hyvin läheltä, mutta samalla ne tuntuvat usein kertovan jotain laajempaa elämästä.
Barber halusi jo lapsena esiintyä ja hauskuuttaa muita, joten hänen uravalintansa ja menestyksensä tuntuvat luontevilta. Barber kirjoittaa myös siitä, kuinka vaikeaa on saada televisiosta näyttelijänä töitä, jos ei ole laiha ja kuvankaunis. Lahjakkuus ei tunnu painavan yhtä paljon kuin mallinmitat.
Kuitenkin Barberin oman ulkonäön jatkuva soimaaminen tuntuu välillä liioitellulta, koska hän on kuitenkin nätti ja terve. Hän on monessa mielessä etuoikeutettu ja valtavirtaan kuuluva ihminen, mutta onneksi hän myös tiedostaa tämän, ja tukee vähemmistöjä. Kirjassa on yksi luku omistettu kokonaan Barberin rakkaudelle sateenkaariväkeä kohtaan. Hän kertoo myös elämästään aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD:n kanssa, joten kirjankin valmiiksi saaminen on varmasti ollut hänelle suurempi ponnistus kuin monelle muulle.
Barber haluaa innostaa ja inspiroida lukijoitaan olemaan omia itsejään ja sitkeästi toteuttamaan haaveitaan, vaikka he eivät mahtuisi muotteihin tai ihanteisiin. Hän kertoo omista kokemuksistaan koulukiusattuna ja neuvoo samassa tilanteessa nyt olevia.
"... jos sinua kiusataan tai ihmiset ovat jatkuvasti nurjia, kannustan sinua tarttumaan toimeen. Huolehdi omista jutuistasi ja keskity siihen, mistä pidät. - - Älä helvetissä huolehdi niistä idiooteista, koska ne ovat ihan totta niin älyttömän kiinnostuneita sinusta, ettei sinun IKINÄ kannata kiinnostua niistä puoliksikaan niin paljon. Ole uskollinen omalle itsellesi."
Englanninkielinen alkuteos Challenge Accepted
Suomentanut Terhi Kuusisto
270 sivua
Ilmestynyt: 2/2020
Elisa Helenius
8/20/2020
Kommentit
Inside Out - mielen sopukoissa 2 käsittelee hienosti murrosikää ja minäkuvan muodostumista
Elisa Helenius
Korealaista nananaata, pehmoeläimiä, rohkaisevia sanoja ja kypsää feminiinienergiaa... Sideways hurmasi jälleen!
Elisa Helenius