Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
UUSI JUTTUSARJA — LUE JANI KAARON PERJANTAITÄRPIT >

Inside Out - mielen sopukoissa 2 käsittelee hienosti murrosikää ja minäkuvan muodostumista

Disneyn ja Pixarin elokuva Inside Out - mielen sopukoissa 2 on jo rikkonut katsojaennätyksiä maailmalla, eikä syyttä.

Ilo, Suru ja Inho kohtaavat uudet tunteet Kateuden, Ahdistuksen ja Nolouden. Tunteista Kiukku ja Ennui puuttuvat kuvasta.

Harvan animaation jatko-osaa on odotettu yhtä hartaasti kuin Disneyn ja Pixarin vuoden 2015 hittielokuvan Inside Out - mielen sopukoissa. Yhdeksän vuoden pituinen odotusaika on nyt vihdoin palkittu.
Jatko-osa Inside Out - mielen sopukoissa 2 onnistuu siinä, missä kaikki jatko-osat eivät, eli tuomaan tuttuun tarinamaailmaan uutta sisältöä sekä olemaan yhtä hauska ja oivaltava kuin ensimmäinen osa. Kyseessä on koko perheen elokuva, joka itkettää ja naurattaa niin aikuista kuin lasta.
Nykylapset ovat myös voineet nähdä ykkösosan DisneyPlus-suoratoistopalvelusta. Katsoin muistinvirkistykseksi ensimmäisen osan DisneyPlussasta edellisenä iltana ennen uuden elokuvan näkemistä pressinäytöksessä. Oli kiva huomata, kuinka paljon uutuudessa on silmäniskuja ensimmäisen elokuvan tapahtumiin. Jatko-osan katsominen ei silti vaadi ensimmäisen osan katsomista tai muistamista, jotta sen tapahtumia voisi ymmärtää.
Uutisissa on kerrottu, että Inside Out 2 on kerännyt maailmanlaajuisesti yli miljardin dollarin lipputulot nopeammin kuin mikään muu animaatioelokuva aikaisemmin. Kelsey Mannin ohjaama elokuva on lisäksi tämän vuoden ensimmäinen elokuva, joka on myynyt lippuja yli miljardin dollarin edestä. Rajapyykki meni rikki 19 päivää Yhdysvaltojen julkaisupäivästä.
Ensimmäinen osa Inside Out – mielen sopukoissa voitti Oscar-gaalassa parhaan animaatioelokuvan palkinnon. Jatko-osa on kuitenkin menestynyt elokuvateattereissa ensimmäistä elokuvaa merkittävästi paremmin. Uskoakseni syynä on se, että elokuva on nyt yleisölle jo tuttu ja odotettu. Ensimmäinen osa ei perustunut jo tunnettuun satuun, mikä on aina haaste animaatiolle, jotta teatteriyleisö löytäisi sen.

Ensimmäisessä elokuvassa käydään pikakelauksella läpi Riley-tytön elämä syntymästä 11-vuotiaaksi, jolloin Riley muuttaa Minnesotasta San Franciscoon isänsä uuden työn vuoksi. Uusi maa, asunto ja koulu masentavat iloluontoisen Rileyn, eikä hän heti löydä paikkaansa ja sopeudu muutoksiin.
Hänen päässään asuvat hahmot Ilo, Suru, Kiukku, Pelko ja Inho. Ilo näkee Surun tarpeettomana taakkana Rileylle, mutta ymmärtää Surun arvon, kun he lähtevät yhdessä palauttamaan Ilon vahingossa poistamia Rileyn ydinmuistoja ja palauttamaan Rileyn sammuneet persoonallisuussaaret taas käyttöön.
Jatko-osassa aikaa on mennyt eteenpäin kaksi vuotta. Riley on nyt 13-vuotias ja siirtymässä high schooliin. Hän menee parhaiden ystäviensä kanssa jääkiekkoleirille, jotta voi hakea joukkueeseen nimeltä Tulihaukat. Riley kuitenkin panikoi kun kuulee, että hänen ystävänsä eivät aiokaan jatkaa hänen kanssaan samaan high schooliin. Riley päättääkin yrittää leirillä ystävystyä tulevan high schoolinsa oppilaiden kanssa.
Rileyn tunteet ovat luoneet hänen mieleensä uuden osan, nimeltään minäkuva, joka sisältää Rileyn ydinpersoonallisuuden muodostavia muistoja ja tunteita. Vanha ydinpersoonallisuus kuitenkin vaarantuu, kun puberteetin alkaminen tuo Rileyn mieleen uudet tunteet: Kateus, Ennui, Nolous ja heidän johtajansa Ahdistus. Ahdistus alkaa kamppailla johtajan paikasta Ilon kanssa.

Inside Out - mielen sopukoissa oli uutta luova animaatio, koska siinä visualisoitiin hahmoilla ja esineillä mielen sisäisiä tunteita, ajatuksia, kuvitelmia ja unia. Kunnianhimoinen ja persoonallinen elokuva onnistui ymmärrettävästi kuvaamaan abstrakteja asioita. Pääpaino tarinassa on psykologialla, ennen kaikkea ihmisen minuuden käsittelemisellä. Inside Out -elokuvat pohtivat kysymystä siitä, kuka minä olen. Samalla tarinat käsittelevät ihmissuhteiden kiemuroita. Katse on perheessä ja ystävissä, jotka ovat ainakin lapsikatsojille läheisempiä suhteita kuin tulevaisuuden mahdolliset romanttiset rakkaussuhteet.
Yhdeksässä vuodessa keskustelu monimuotoisuudesta ja representaatiosta on mennyt paljon eteenpäin, ja jatko-osassa Rileynkin kavereissa näkyy piristävästi monimuotoisuutta, mitä ei kuitenkaan alleviivata. Elokuvat ovat muutenkin joissain asioissa raikkaan ei-konventionaalisia, esimerkiksi "tyttömäisen" Rileyn lempiharrastus on jääkiekko.
Inside Out -elokuvat eivät myöskään kuvaa kaltoinkohdeltua orpoa, supersankaria tai prinsessaa, vaan samaistuttavan tavallista lasta. Rileyllä on turvallinen ja lämminhenkinen perhe sekä hänen elämässään tapahtuu tavallisia asioita, jotka kuitenkin ovat hänelle itselleen pakahduttavan isoja ja tärkeitä. Silti tarinankerronta ei nojaa "tiskirättirealismiin", vaan tyylikeinona on esimerkiksi käytetty runsaasti surrealismia.
Viisasta ja hykerryttävän hauskaa jatko-osaa voi lämmöllä suositella niin lapsille kuin aikuisille. Jopa kaltaiseni aikuinen katsoja oivalsi Inside Out -elokuvien myötä paremmin, mitkä ovat surun ja ahdistuksen tehtävät ja kuinka ne voivat sopivassa mittasuhteessa johtaa onnellisiin asioihin ihmisen elämässä.

Ensi-ilta: 17.7.2024
Ikäraja: 7
Pituus: 97 min.
Ohjaus: Kelsey Mann

Jutun asiasanat:

elokuva
arvio
animaatio

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.