Rapport

Hittielokuva Wonder Woman viihdyttää ja inspiroi, paitsi ei sovinisteja

Wonder Woman on aiempaa lämpimämpi ja humoristisempi supersankarielokuva. Ensimmäistä kertaa näytetään Ihmenaisen eli Dianan syntymätarina amatsonien paratiisisaarella. Naistyöryhmän tekemä toimintaelokuva naispäähenkilöllä on tosin saanut sovinistit riehumaan.

Hittielokuva Wonder Woman viihdyttää ja inspiroi, paitsi ei sovinisteja
Wonder Woman 3D & 2D Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, fantasia, sci-fi, 3D Ohjaaja: Patty Jenkins Pääosissa: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Connie Nielsen, David Thewlis, Danny Huston, Elena Anaya, Ewen Bremner, Lucy Davis, Lisa Loven Kongsli Kesto: 2h 22 min Ikäraja: 12 Ensi-ilta: 2.6.2017
 
DC:n supersankarielokuvat saavat aina paljon huomiota saapuessaan valkokankaalle, mutta Wonder Woman on saanut näkyvyyttä tavallistakin enemmän. Elokuva ylitti kaikki odotukset ja avasi viime viikolla ensimmäisenä viikonloppunaan 100,5 miljoonalla dollarilla. Katsojamäärä rikkoi samalla kaikkien aikojen naisohjaajien avausviikonlopun lukeman.
Rotten Tomatoes -verkkosivuston mukaan 93 prosenttia Wonder Womanin arvioista on ollut positiivisia, mikä nostaa sen supersankarielokuvien kärkikastiin. Kyseessä on ensimmäinen supersankarielokuva naispääosalla 12 vuoteen, vuoden 2005 Elektran jälkeen.
Kuitenkin sarjakuva- ja supersankarileffayleisö osaa olla naisvihamielistä eikä ilostu sankarittaresta, vaikka naispuolisia päähenkilöitä nähdään ani harvoin. Miesasiamiehet taas ovat voivotelleet sosiaalisessa mediassa sitä, että elokuva on tehty kokonaan naispuolisella työryhmällä. He unohtavat sen, että elokuva-ala on yhä miesten dominoima, joten kannattaisi enemminkin miettiä, miten naisia saataisiin lisää elokuvien tekijöiksi.
Alamo Drafthouse -teatteriketjun saleissa Yhdysvalloissa pidetään muutamia Wonder Woman -näytäntöjä, jotka on tarkoitettu vain naisille ja tytöille, minkä takia laitaoikeiston aktiivi Jack Posobiec on vetänyt herneen nenäänsä ja vienyt asian New York Cityn ihmisoikeusvirastoon (lue tapauksesta lisää Kalle Kinnusen Kuvien takaa -blogin postauksesta). Tällainen valittaminen tuntuu pikkumaiselta, kun kuitenkin enemmistö leffateatterin näytöksistä on avoimia kaikille.
Pääosassa oleva Gal Gadot (s. 1985) näytteli Ihmenaisen roolin myös viime vuoden elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice. Näyttelijä on roolissaan loistava. Wonder Womanin jälkikuvausten aikaan hän oli jo viidennellä kuulla raskaana, mutta raskausvatsa on häivytetty kuvista.  
Kuitenkin Libanonin talousministeriö haluaa kieltää Wonder Womanin esittämisen, koska Gadot on israelilainen. Libanon ja Israel ovat virallisesti sodassa ja Libanonissa on voimassa laki, joka kieltää israelilaistuotteet sekä kontaktit israelilaisiin. Voitettuaan vuonna 2004 Miss Israel -kauneuskilpailun, Gal Gadot palveli kaksi vuotta Israelin puolustusvoimissa, niin kuin lähes kaikilla israelilaisilla nuorilla on tapana. Tapausta on kuumentanut se, että Gadot on ilmaissut tukensa Israelin toimille Gazan palestiinalaisalueella. Jotkut ovat tosin epäilleet Libanonin elokuvaboikotin takana olevan myös naisvihaa.
 

Naispäähenkilön tähdittämä supersankarielokuva on herättänyt naisissa ja tytöissä innostusta ympäri maailman. Ohjaajana on vieläpä yhdysvaltalainen Patty Jenkins (s. 1971), joka teki aikoinaan vaikutuksen naispuolisesta sarjamurhaajasta ja prostituoidusta kertovalla draamallaan Monster – Aileen Wuornos (USA 2003). Menestystä niittäneen Monsterin jälkeen hän on työskennellyt vain televisiossa ja tekee nyt paluun valkokangaselokuviin.
Jenkins on muuten ensimmäinen naispuolinen ohjaaja, joka on ohjannut supersankarielokuvan naispuolisella päähenkilöllä! Hän on tehnyt Wonder Womanista vilpittömän, lämpimän ja mielenkiintoisen elokuvan. Sanomana on, että rakkaus voittaa ja että ihmiset ovat kaikista pahoista teoistaan huolimatta pohjimmiltaan hyviä.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.