Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Hittielokuva Wonder Woman viihdyttää ja inspiroi, paitsi ei sovinisteja

Wonder Woman on aiempaa lämpimämpi ja humoristisempi supersankarielokuva. Ensimmäistä kertaa näytetään Ihmenaisen eli Dianan syntymätarina amatsonien paratiisisaarella. Naistyöryhmän tekemä toimintaelokuva naispäähenkilöllä on tosin saanut sovinistit riehumaan.

Wonder Woman 3D & 2D Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, fantasia, sci-fi, 3D Ohjaaja: Patty Jenkins Pääosissa: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Connie Nielsen, David Thewlis, Danny Huston, Elena Anaya, Ewen Bremner, Lucy Davis, Lisa Loven Kongsli Kesto: 2h 22 min Ikäraja: 12 Ensi-ilta: 2.6.2017
 
DC:n supersankarielokuvat saavat aina paljon huomiota saapuessaan valkokankaalle, mutta Wonder Woman on saanut näkyvyyttä tavallistakin enemmän. Elokuva ylitti kaikki odotukset ja avasi viime viikolla ensimmäisenä viikonloppunaan 100,5 miljoonalla dollarilla. Katsojamäärä rikkoi samalla kaikkien aikojen naisohjaajien avausviikonlopun lukeman.
Rotten Tomatoes -verkkosivuston mukaan 93 prosenttia Wonder Womanin arvioista on ollut positiivisia, mikä nostaa sen supersankarielokuvien kärkikastiin. Kyseessä on ensimmäinen supersankarielokuva naispääosalla 12 vuoteen, vuoden 2005 Elektran jälkeen.
Kuitenkin sarjakuva- ja supersankarileffayleisö osaa olla naisvihamielistä eikä ilostu sankarittaresta, vaikka naispuolisia päähenkilöitä nähdään ani harvoin. Miesasiamiehet taas ovat voivotelleet sosiaalisessa mediassa sitä, että elokuva on tehty kokonaan naispuolisella työryhmällä. He unohtavat sen, että elokuva-ala on yhä miesten dominoima, joten kannattaisi enemminkin miettiä, miten naisia saataisiin lisää elokuvien tekijöiksi.
Alamo Drafthouse -teatteriketjun saleissa Yhdysvalloissa pidetään muutamia Wonder Woman -näytäntöjä, jotka on tarkoitettu vain naisille ja tytöille, minkä takia laitaoikeiston aktiivi Jack Posobiec on vetänyt herneen nenäänsä ja vienyt asian New York Cityn ihmisoikeusvirastoon (lue tapauksesta lisää Kalle Kinnusen Kuvien takaa -blogin postauksesta). Tällainen valittaminen tuntuu pikkumaiselta, kun kuitenkin enemmistö leffateatterin näytöksistä on avoimia kaikille.
Pääosassa oleva Gal Gadot (s. 1985) näytteli Ihmenaisen roolin myös viime vuoden elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice. Näyttelijä on roolissaan loistava. Wonder Womanin jälkikuvausten aikaan hän oli jo viidennellä kuulla raskaana, mutta raskausvatsa on häivytetty kuvista.  
Kuitenkin Libanonin talousministeriö haluaa kieltää Wonder Womanin esittämisen, koska Gadot on israelilainen. Libanon ja Israel ovat virallisesti sodassa ja Libanonissa on voimassa laki, joka kieltää israelilaistuotteet sekä kontaktit israelilaisiin. Voitettuaan vuonna 2004 Miss Israel -kauneuskilpailun, Gal Gadot palveli kaksi vuotta Israelin puolustusvoimissa, niin kuin lähes kaikilla israelilaisilla nuorilla on tapana. Tapausta on kuumentanut se, että Gadot on ilmaissut tukensa Israelin toimille Gazan palestiinalaisalueella. Jotkut ovat tosin epäilleet Libanonin elokuvaboikotin takana olevan myös naisvihaa.
 

Naispäähenkilön tähdittämä supersankarielokuva on herättänyt naisissa ja tytöissä innostusta ympäri maailman. Ohjaajana on vieläpä yhdysvaltalainen Patty Jenkins (s. 1971), joka teki aikoinaan vaikutuksen naispuolisesta sarjamurhaajasta ja prostituoidusta kertovalla draamallaan Monster – Aileen Wuornos (USA 2003). Menestystä niittäneen Monsterin jälkeen hän on työskennellyt vain televisiossa ja tekee nyt paluun valkokangaselokuviin.
Jenkins on muuten ensimmäinen naispuolinen ohjaaja, joka on ohjannut supersankarielokuvan naispuolisella päähenkilöllä! Hän on tehnyt Wonder Womanista vilpittömän, lämpimän ja mielenkiintoisen elokuvan. Sanomana on, että rakkaus voittaa ja että ihmiset ovat kaikista pahoista teoistaan huolimatta pohjimmiltaan hyviä.
Ihmenaisen hahmo luotiin jo 75 vuotta sitten, mutta vasta nyt saamme kuulla hänen syntymätarinansa. Elokuvassa häntä ei tosin kutsuta kertaakaan Ihmenaiseksi, vaan Dianaksi. Näemme ensimmäistä kertaa valkokankaalla lapsi-Dianan. Hän elää villinä soturiprinsessana äitinsä, amatsonien kuningatar Hippolytan kanssa vain naisten asuttamalla, antiikin aikaan jääneellä paratiisisaarella.
Nuorena aikuisena Diana matkustaa ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Lontooseen etsimään sodanjumala Aresta, jotta voisi lopettaa kaikki maailman sodat. Kehystarinassa Diana elää tämän päivän Pariisissa.
Kyseessä on kasvutarina ja fantastinen seikkailutarina. Näin Wonder Womanista pressinäytöksessä 2D-version, joten en osaa sanoa, kuinka hyvin elokuvan 3D-efektit toimivat.
Erityisen upea on kaunis amatsonien saari, jossa naiset eivät edes kaipaa miesten seuraa. Pysäyttävissä kohtauksissa amatsonit naisrintamana laukkaavat hevosilla ja taistelevat antiikkisin sotavälinein saksalaisia sotilaita vastaan. Eipä tule mieleen toista elokuvaa, jossa olisin nähnyt naishahmojen tekevän vastaavia asioita, vaikka mieshahmot ratsastavat ja taistelevat elokuvissa alvariinsa.
Elokuvaan on ujutettu muutenkin feminismiä. Itseään ilmaisemaan tottunut ja sukupuolirooleista vapaa Diana törmää 1910-luvun Britanniassa sivistyneeseen mutta auttamattoman sovinistiseen maailmaan. Ihmenainen ihmettelee naisten epäkäytännöllisiä asuja sekä puuttumista parlamentista ja sodankäynnistä. Vaikka tapahtumat sijoittuvat menneisyyteen, ne saavat miettimään myös nykynaisen aseman rajoitteita. Sodanvastainen sanoma on myös yhä ajankohtainen.
 

Dianan hahmo on hyvä esikuva tytöille, ja miksei muillekin. Hän on määrätietoinen, rohkea, empaattinen, hyväsydäminen, viaton ja rehellinen. Oikein piristävä naishahmo valkokankaalla. Hänestä puuttuvat miespuolisiin supersankareihin liittyvät synkkyys ja kovuus. On tosin hieman koomista, että kun kaikki muut (miehet) ovat päästä varpaisiin asti vaatetettuja, Diana taistelee pikkuruisessa seksikkäässä asussa, jopa lumen keskellä. 
Tarinaa on helppo seurata, vaikkei olisikaan lukenut Ihmenainen-sarjakuvia eikä nähnyt muita DC Comicsin sarjakuviin perustuvia elokuvia. Wonder Womanissa on silti supersankarielokuvien helmasyntejä eli mahtipontisuutta ja vakavahenkisyyttä, vaikka kyseessä on tavallista kepeämpi DC Comicsin sarjakuviin perustuva elokuva.
Toimintakohtauksia on elokuvassa runsaasti, varmasti koska tekijäryhmä on halunnut osoittaa, että naispäähenkilölläkin saadaan yhtä vauhdikas toimintaelokuva kuin miespuolisella sankarilla. Eeppisiin taistelukohtauksiin tosin turtuu, kun niitä tulee yksi toisensa perään. Lisäksi Wonder Womanissa vaivaavat supersankarielokuvien perusongelmat eli oman käden oikeus ja se, että väkivaltaa vastaan taistellaan väkivallalla, ei nokkeluudella. Kenties ohjaaja ei uskaltanut mennä niin pitkälle, että olisi rikkonut näitä supersankarielokuvien kaavoja.
Elokuva tosin onnistuu yllättämään juonenkäänteillään. Ihmenainen ja amatsonit myös tavoittelevat rauhaa ja yrittävät saada miehet lopettamaan sotimisen. Apunaan tässä Zeuksen tyttärellä on ylivertaiset voimansa ja taistelutaitonsa, luodinkestävät rannesuojansa, miekkansa, kilpensä ja totuuden lassonsa. Eri vuosikymmeninä Ihmenaisen aseet, asut ja seikkailut ovat vaihdelleet, ja uudessa elokuvassa on mukana aineksia eri vuosikymmenien Ihmenaisesta. Vaikka moni hahmo heittää henkensä, niin elokuvassa ei muuten nähdä ollenkaan verta, mikä on varmaan ollut keino laskea ikärajaa.
Amatsonien paratiisisaari taas lähes huutaa kuvaamaan naisten välistä romantiikkaa, mutta elokuvassa naisten väliset suhteet kuvataan sisarellisina (toki amatsonien saaren voi myös nähdä lesboparatiisina). Sarjakuvissa Ihmenainen on kuvattu biseksuaalina, mutta elokuvassa hänestä näytetään vain heräävä heteropuoli. Yllättävää arkuutta ohjaajalta, joka kuitenkin kuvasi avoimesti naisten välistä rakkautta elokuvassaan Monster
Dianan apuri, hurmaava yhdysvaltalainen taistelulentäjä (Chris Pine) tuo elokuvaan romanttista jännitettä sekä hänen ja Dianan välinen sanailu huumoria. Sankariparin mukana matkaa renttukööri, jossa on herkullisia mutta juonen kannalta turhia mieshahmoja. Olisi ollut mahtavaa nähdä Ihmenainen taistelemassa sotatantereella naisrentturemmin kanssa! Ehkä tulevaisuudessa näemme Ihmenaisen rinnalla hänen mustan kaksoissiskonsa Nubian sekä menestyneen Wonder Womanin jalanjäljissä uusia supersankarielokuvia naispäähenkilöllä.
 

Tiesitkö? 
–  Ihmenainen on ikoninen feministinen symboli, jonka loi kuitenkin mies: psykologi, juristi, käsikirjoittaja, valheenpaljastuskoneen keksijä, polyamoristi ja bondagen harrastaja William Moulton Marston (1893–1947). Marstonia inspiroivat hänen vaimonsa kaltaiset naisasianaiset, ja hän halusi luoda epätraditionaalista elämää elävän naissupersankarin, joka ratkaisisi ongelmia ennemmin rakkaudella kuin väkivallalla. Oikeastaan oli hänen psykologi- ja juristivaimonsa Elizabeth Holloway Marstonin (1893–1993) idea, että uusi supersankarihahmo olisi sekä nainen että hänellä olisi aseenaan totuuden lasso. Ihmenaisen esikuvana oli myös Marstoneiden yhteinen toinen elämänkumppani Olive "Dotsie" Byrne (1904–1985). 
– Ihmenainen on nähty aiemmin sarjakuvien ja videopelien lisäksi pääosassa vuoden 1974 tv-elokuvassa (Ihmenaisena entinen tennistähti Cathy Lee Crosby), 1970-luvun televisiosarjassa ja siihen perustuvassa elokuvassa (pääosassa Miss Maailma USA -kisan voittaja Lynda Carter) ja vuoden 2009 animaatioelokuvassa (äänenä Keri Russell). Kaikkien näiden elokuvien nimi on Wonder Woman.
– Vuoden 2017 Wonder Womanin tekijät ovat sanoneet, että ottivat tarinaan vaikutteita elokuvista Superman (1978), Batman Begins (2005), Indiana Jones -elokuvasarjastasota-ajan rakkauselokuvasta Casablanca (1942) ja Disneyn animaatiosta Pieni merenneito (1989).
 
Elokuva tuli ensi-iltaan perjantaina 2.6.2017.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.