Rapport

Dansot ovat pojiksi pukeutuvia japanilaistyttöjä, jotka esittävät unelmaseuralaisia

Harva ulkomaalainen matkaaja on tietoinen japanilaisesta danso-kulttuurista, jossa tytöt esittävät androgyynejä ja huomaavaisia poikia. Danson voi tavata Tokiossa erityisessä teemakahvilassa tai klubilla, nähdä laulamassa idoliyhtyeessä tai vuokrata seuralaisekseen kävelylle.

Dansot ovat pojiksi pukeutuvia japanilaistyttöjä, jotka esittävät unelmaseuralaisia
Baarimikko saapuu viereeni kehumaan paitaani ja kännykkäkoruani. Hän antaa minulle katsottavaksi valokuva-albumin, jossa on paikan naispuolisista työntekijöistä kuvia erilaisissa asuissa kuten miesten puvuissa ja Halloween-naamiaisasuissa. Hän osoittaa omaa kuvaansa kahvilan seinällä olevassa julisteessa, missä hän poseeraa baarityöntekijän asussa: valkoisessa kauluspaidassa ja mustassa liivissä.
”Kirei desu! Beautiful!” kehun.
Tokiossa on jo vuosia toiminut danso-kahvila Queen Dolce, jossa vierailin viime kesänä Akihabaran alueella. Kapean Akibako-tornin neljännessä kerroksessa olevasta kahvilasta ilmoittaa kadulla vain huomaamaton ständi, minkä ohitse ensiksi kävelimme. Ständissä lukee englanniksi, että niin tytöt kuin pojat ovat tervetulleita ja että kahvilassa saa tupakoida.
Danso-kahvilat on suunnattu ennen kaikkea nuorille sinkkunaisille, joille dansot esittävät unelmapoikaystäviä. Japanilainen danso-alakulttuuri on näkymätöntä monelle vakituisellekin Japanin-matkaajalle. Aiheesta löytää verkosta englanninkielisiä artikkeleja ja blogitekstejä. Yhtään suomenkielistä lehtijuttua ei tule vastaan.
Näissä artikkeleissa dansot mainitaan vain ammattiroolinsa kautta. Dansot tuntuvatkin asettuvan osaksi japanilaisten nuorten naisten pitkää perinnettä palveluammateissa, joissa heidän roolinsa on viihdyttää asiakkaita: maid cafejen tanssivat sisäköt, pop-musiikkiteollisuuden idolit, ”toimistokukat” eli office ladyt sekä klassiset maikot ja geishat. Dansot poikkeavat kaavasta siinä, että he eivät ole laittautuneet korostetun tyttömäisiksi ja heidän tehtävänsä ei ole viihdyttää miehiä vaan nuoria naisia.  
Minua ja kahta naispuolista ruotsalaista ystävääni hermostutti, kun matkasimme hissillä ylös kahvilaan. Emme oikein tienneet, mitä odottaa. Esittäisivätkö työntekijät poikaystäviämme? Miten? Queen Dolce osoittautui kuitenkin rennoksi ja tyylikkääksi paikaksi.
Queen Dolce on enemminkin baari kuin kahvila, ja se on auki kahdesta iltapäivällä kymmeneen asti illalla. Seinällä on pastellinvärisiä paperiruusukkeita ja julisteita paikan työntekijöistä samankaltaisissa baarimikon asuissa. Mustanpuhuvassa, ikkunattomassa ja kapeassa tilassa istuu neljä tai viisi nuorta naista baaristiskillä. Sohvaseinustalla istuu yksin nuori nainen ja toisessa laidassa nuori mies, molemmat syventyneinä älypuhelimeensa.
Olimme ainoat ei-aasialaiset asiakkaat, todennäköisesti siksi, että moni länsimaalainen ei tunne japanilaista danso-kulttuuria. Tokiossa on myös niin valtavasti kahviloita, ja monet niistä sijaitsevat huomaamattomasti korkeiden rakennusten yläkerroksissa, että erikoisempikin teemakahviloiden ohi kävelee helposti.  

Kento-niminen danso seuralaispalvelu Ws Collection verkkosivuilta.

SEURALAISPALVELU KAIKILLE PRINSESSOILLE

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.