Rapport

Corsage – Kuriton keisarinna kurkistaa 1800-luvun glamouridolin maskin taakse

Marie Kreutzerin käsikirjoittama ja ohjaama häikäisevä draama kuvaa kauneudestaan kuuluisan keisarinnan ensimmäistä vuotta nelikymppisenä.

Corsage – Kuriton keisarinna kurkistaa 1800-luvun glamouridolin maskin taakse
Keisarinna Sissi on tavattu kuvata nuorena kaunottarena, mutta draama Corsage – Kuriton keisarinna (Itävalta, Luxemburg, Saksa, Ranska, 2022) esittää hänet täyttämässä 40 vuotta. Pääosassa loistaa luxemburgilainen näyttelijä Vicky Krieps (Bergman Island - Kohtauksia eräältä saarelta, Phantom Thread, Old).
Keisarinna Elisabet on nyt paljon esillä, sillä viime syksynä ilmestyi nuoresta Elisabetista kertova Netflix-sarja Keisarinna (The Empress, Saksa 2022). Vuotta aiemmin julkaistiin myös ainakin Prime Videossa, DisneyPlussassa ja Youtubessa nuoresta Elisabetista kertova saksalais-itävaltalainen minisarja Sisi. Elokuvauutuudessa keskitytään kerrankin muuhun kuin romantiikkaan keisarinnan elämässä.
Vaikka julisteessa keisarinna näyttää provokatiivisesti keskisormea ja tarina kuvaa kapinoivaa keisarinnaa, elokuva on tyylillisesti varsin perinteinen historiallinen draama, eikä sisällä sellaista raikasta revittelyä kuin esimerkiksi The Favourite (2018) ja Marie Antoinette (2006). Epookkidraamana se on kylläkin visuaalisesti varsin nautittava ja pieteetillä tehty. Filmi sisältää monia historiallisia herkkupaloja, kuten ensimmäiset elokuvakokeilut, miesten muhkeat irtopulisongit ja heroiinin tulon lääkkeeksi.

Elisabet (1837–1898) oli Baijerin herttuatar, Itävallan keisarinna ja Unkarin kuningatar. Hän oli naimisissa Itävallan keisari Frans Joosef I:n (roolissa Florian Teichtmeister) kanssa. Elisabetia kutsuttiin jo nuorena nimellä Sisi (elokuvissa ja joissain kirjoissa Sissi).
Draama tarjoaa kuvitteellisen selonteon yhdestä vuodesta Elisabetin elämässä. Hän täyttää jouluaattona 40 vuotta, mikä oli tuohon aikaan naisen keskimääräinen elinajanodote Itävallassa. Elokuva näyttää Elisabetin ahdistuksen vanhenemisen edessä. Hän on yhä kaunis, mutta tyytymättömänä vertaa itseään muotokuvien 20 vuotta nuorempaan itseensä. Elisabet on älykäs, liikunnallisesti lahjakas, musikaalinen ja useita kieliä sujuvasti puhuva koulutettu nainen, mutta muita kiinnostaa hänessä ennen kaikkea hänen ulkonäkönsä.
Hän oli aikansa ensimmäisiä naispuolisia julkkiksia, ja lehdistö kirjoitti hänestä herkeämättä. Muuttuvasta ulkonäöstään epävarma Elisabet saattoi tosin hyödyntää tuon ajan pukeutumistapoja, ja julkisesti peittää kasvonsa viuhkalla tai harsolla. Tämä edesauttoi myös sitä, että hän keksi alkaa laittaa hovineitonsa esittämään itseään raskaissa julkisissa esiintymisissä, joissa hänen ei odotettu sanovan mitään.
Elokuvan nimi Corsage (suom. naisen puvun vyötärö) viittaa todellisenkin Elisabetin pakkomielteeseen hoikkuudesta ja nuorekkaasta kauneudesta. Pakkomielteen voi sinänsä ymmärtää hyvin, koska julkisuuden henkilönä hänen ulkonäköään seurattiin herkeämättä sekä tuohon aikaan naisen tärkein tehtävä oli olla viehättävä.
Kuninkaallisena hänellä on valtavat paineet pysyä hyvännäköisenä, mikä luo yhtymäkohtia tämän päivän julkisuudessa esiintyvien naisten ja muidenkin naisten ulkonäköpaineisiin. Elisabet nähdään elokuvassa voimistelemassa katosta roikkuvissa renkaissa, ja hänen voimisteluharrastuksensa oli tuohon aikaan harvinaista. Häntä ei esitetä vain onnettomana hahmona, vaan hänet on kuvattu myös poikkeuksellisen urheilullisena ja reippaana, kuten taitavana voimistelijana, ratsastajana ja miekkailijana. Elisabet rikkoo sukupuolelleen asetettuja rajoituksia. Hänen jatkuva tupakanpolttonsa on myös elokuvissa klassinen kapinoinnin ele naiselta.

Elisabet oli aikansa tyyli-ikoni, jonka muodikkuus inspiroi muita naisia. Hän on myös tunnettu valtavan pitkistä ja paksuista kutreistaan, mutta elokuvassa hänen vapautumistaan kuvaa hiusten leikkaaminen. Painolasti kirjaimellisesti putoaa hänen harteiltaan.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.