Children of the Sea -animaatiossa parasta on kaunis piirrosjälki
Elisa Helenius
9/30/2020
Meriaiheinen anime kuulostaa jo ideana ihanalta. Japanilainen Children of the Sea onkin visuaalisesti hieno, muttei hieman ontuvan tarinansa takia yllä esimerkiksi Studio Ghiblin animaatioiden tasolle.
Päähenkilö on vikkeläjalkainen 14-vuotias Ruka Azumi. Kesäloma on juuri alkanut, mutta Ruka on ajautunut riitaan käsipallojoukkueessaan eikä saakaan osallistua harjoituksiin kesäloman aikana. Mielensä pahoittanut tyttö menee valtavaan merimaailmaan, jossa hänen isänsä työskentelee. Ruka on etääntynyt äidistään, joka on myös töissä merimaailmassa, mutta sairauslomalla alkoholisminsa takia.
Merimaailmassa Ruka tutustuu salaperäiseen ja aurinkoiseen teinipoikaan Umiin ("Meri"), joka on hieman ylimielisen oloisen kasvattiveljensä Soran ("Taivas") kanssa elänyt meressä dugongien kasvattamana. Muinaiset merimiehet luulivat näitä merilehmiä usein merenneidoiksi. Meressä kasvaneet pojat ovat jo itsekin enemmän mereneläviä kuin ihmisiä. Ruka päätyy seikkailemaan salaperäisten poikien kanssa, ja heillä kaikilla kolmella on yliluonnollinen suhde mereen.
Meri ja meren olennot on piirretty häikäisevän todentuntuisesti ja upeasti. Osa hahmoista on piirretty ja osa tehty digitaalisesti. Animaation ihmishahmoissa on mukavaa moninaisuutta ja heidät on myös piirretty kauniisti. Kaikki ovat tosin langanlaihoja, myös pojat, jotka ovat feminiinisiä suurine mangasilmineen ja pitkine ripsineen.
Tarina etenee aluksi jouhevasti ja sisältää monia jännittäviä yksityiskohtia. Loppupuolella lähes kaksi tuntinen anime tuntuu pitkitetyltä ja jopa pitkäveteiseltä. Tarina myös kohoaa niin surrealistisiin tasoihin, että se tuntuu liioitellulta. Suurin ongelma on se, että tarina itsessään ja sen hahmot tuntuvat aika yhdentekeviltä.
Animaation sanoma kehottaa pelkäämisen sijasta rakastumaan tuntemattomaan, ennen kaikkea mereen. Meidän tulisi tutkia merta enemmän, koska tiedämme siitä vielä niin vähän. Elokuvassa todetaan myös, että olemme kaikki vain pieniä hiukkasia universumin valtavuuden äärellä, ja tämä on lohduttava tieto. Syvällisen sanoman lisäksi elokuvassa on hienoa se, että se herättää katsojassa uteliaisuuden ja arvostuksen merta kohtaan.
Children of the Sea perustuu Daisuke Igarashin samannimiseen mangaan, joka ilmestyi vuodesta 2007 vuoteen 2012 saakka. Elokuva ilmestyi Japanissa jo toukokuussa 2019.
Taianomaisen ja kekseliään musiikin on säveltänyt lukuisien Ghibli-klassikoiden teemojen tekijä Joe Hisaishi. Ohjaaja Ayumu Watanaben aiemmat anime-elokuvat eivät ole tuttuja Suomessa. Tuottaja Eiko Tanaka tunnetaan myös Totoron ja Kikin lähettipalvelun tuottajana. Elokuvan on tehnyt japanilainen animaatiostudio Studio 4°C.
Lopputekstien aikana tulee lisää kohtauksia, joten ei kannata heti rynnätä ylös penkistä.
Children of the Sea (Kaijû no kodomo, 2019)
Ensi-ilta: 2.10.2020
Kesto: 1 t 51 min
Ikäraja: 7
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Ayumu Watanabe
Elisa Helenius
9/30/2020
Kommentit
Joker: Folie à Deux yrittää hieman kompuroiden täyttää Joker-elokuvan jättämät isot saappaat
Elisa Helenius
Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali saapuu jo 37. kerran piristämään Helsingin alkusyksyä
Elisa Helenius
Inside Out - mielen sopukoissa 2 käsittelee hienosti murrosikää ja minäkuvan muodostumista
Elisa Helenius