Rapport

Arviossa viikonlopun kaksi ensi-iltaelokuvaa: Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa ja Bohemian Rhapsody

Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa makeuttaa joulunodotusta. Bohemian Rhapsody kuvaa Queenin tarinan alusta alkaen, mutta ei ihan yllä odotusten tasolle. Molemmissa elokuvissa soi hyvin tuttu mutta upea musiikki.

Arviossa viikonlopun kaksi ensi-iltaelokuvaa:  Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa ja Bohemian Rhapsody

BOHEMIAN RHAPSODY 

Kuten elokuvan mainoslause sanoo, Queenin musiikki on tuttua ja rakasta monille, mutta bändin tarina taas on tuntemattomampi. On mielenkiintoista seurata Queeenin kokoonpanon syntymistä 1970-luvun Lontoossa ja sitä kuinka tutut hitit luotiin. 
Odotettavasti tarinan päähenkilö on karismaattinen, nuorena menehtynyt laulaja Freddie Mercury (televisiosarja Mr. Robotin päähenkilö Rami Malek). Muut bändin jäsenet ovat esillä vain kun he ovat tekemisissä Freddien kanssa. Heistä olisi voinut kertoa enemmänkin.
Sansibarin saarelta kotoisin oleva ja persialaistaustainen Freddie haluaa irrottautua konservatiivisesta lapsuudenperheestään ja viettää vapaamielisempää elämää muusikkona. Muiden on aluksi vaikea uskoa hampaiden ylipurennasta kärsivän, ruskean nuoren miehen pääsevän tähdeksi. Kyseessä on siis klassinen taiteilijatarina, jossa vaikeuksien kautta noustaan huipulle. 
Elokuva ottaa tosin paljon vapauksia faktoista, kuten kappaleiden syntyvuosien kohdalla. Elokuvan mukaan myös bändin jäsenet olisivat välillä olleet toisistaan erossa vuosia, vaikka kyseessä oli vain noin vuoden pituinen tauko. Freddie saa AIDS-diagnoosin muutamaa viikkoa ennen Live Aid -konserttia, vaikka hän sai todellisuudessa diagnoosin vasta kaksi vuotta myöhemmin. Toki on ymmärrettävää ja toimivampaa lopettaa elokuva inspiroivaan Live Aid -konserttiin eikä Freddien riutumiseen sairasvuoteella.  
Bohemian Rhapsody kuvaa Freddien rakastumista Mary Austiniin (roolissa Lucy Boynton), jonka kanssa hän meni naimisiin, sekä myöhemmin Freddien heräämistä homoseksuaalisuuteensa. Seksuaalisen suuntautumisensa medialta salaava Freddie tukeutuu bändin toiseen manageriin Paul Prenteriin (Allen Leech), jonka kanssa hänellä on suhde.
John Reid: So, tell me. What makes Queen any different from all of the other wannabe rockstars I meet?
Freddie Mercury: Tell you what it is, Mr. Reid. Now we're four misfits who don't belong together, we're playing for other misfits. They're the outcasts right at the back of the room. We're pretty sure they don't belong either. We belong to them.
Elokuva olisi voinut käsitellä Freddien homoseksuaalisuutta reippaamminkin. Nyt tulee sama olo kuin katsoessa Tom of Finland -elokuvaa, josta on myös häveliäästi jätetty pois kaikki lihallisuus ja miesten väliset seksikohtaukset. Bohemian Rhapsodylle on selvästi haluttu ikärajattomuuden suoma laaja yleisö, mutta samalla yksi tärkeä aspekti tarinasta on kadonnut. 
Avioeronkin jälkeen Mary pyörii koko ajan kuvioissa mukana, samalla kun Freddien miessuhteet jäävät vähemmälle kuvaukselle. Ratkaisusta tulee mieleen elämäkertaelokuva Tanskalainen tyttö (UK, USA 2015), jossa transsukupuolisen päähenkilön Lile Elben taiteilijavaimo nousee yllättäen suhteettoman suureen rooliin (vaimo on lisäksi elokuvassa hetero, vaikka hän tosielämässä oli avoimesti biseksuaali). Jopa kun elokuvan päähenkilö on queer-hahmo, niin elokuvantekijät ajattelevat, että aihe on liian vieras suurelle yleisölle ilman samaistuttavaa heterorakkaustarinaa... Koen tämän nykyajan yleisöä aliarvioivaksi ja hahmojen queer-identiteetin häivyttämiseksi. 
Bohemian Rhapsodyn loppupuoli kertoo pitkälti Queen-yhtyeen legendaarisesta keikasta osana Live Aid -konserttia kesällä 1985, jolloin Lontoon Wembley-stadionille oli ahtautunut yli 70 000 katsojaa. Kohtaus on kohottava ja Queen-fanit pääsevät kunnolla tunnelmoimaan. Samalla on olo kuin katsoisi musiikkivideota tai mainosfilmiä.
Bohemian Rhapsody on viihdyttävä ja menevä. Elokuva jää silti kaipaamaan lisää särmää ja syvällisempää taiteilijaelämän kuvausta. 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.