Rapport

Amos Rexin ensimmäinen näyttely upottaa kävijän värikkääseen digitaaliseen taiteeseen

Massless-näyttelyn liikkuvat teokset ovat kuin ihania unia, jotka kutsuvat kävijän leikkimään. Japanilainen teamLab-kollektiivi häivyttää yksilöllisen taiteen tekemisen osaksi kollektiivista luomista.

Amos Rexin ensimmäinen näyttely upottaa kävijän värikkääseen digitaaliseen taiteeseen

Lasipalatsin alueen kaksi ja puoli vuotta kestänyt rakennustyö on saatu nyt päätökseensä, ja viimeisenä osana kokonaisuutta avautuu Amos Andersonin täysin uudistunut taidemuseo. Taidemuseon uusi nimi on Amos Rex, ja se koostuu arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnittelemista uusista maanalaisista näyttelytiloista, vanhaan loistoonsa entisöidystä Lasipalatsista kahviloineen ja elokuvateattereineen sekä näyttelytilojen kattona kumpuilevasta Lasipalatsin tapahtuma-aukiosta.
Uudesta museotilasta on haluttu mahdollisimman avoin, ja kaupunkilaiset ovat jo innostuneet kiipeilemään Lasipalatsin aukion kummuilla. Amos Rexin arkkitehtuuri yhdistelee kekseliäästi uutta ja vanhaa, ja kupoliteema toistuu museon tiloissa. 
Amos Rexin avaa tokiolaisen teamLab-kollektiivin näyttely ”Massless” (suom. Painoton), joka esittelee immersiivisiä digitaalisia installaatioita. Näyttelyn nimi tuntuu kuvaavan sitä, kuinka teoksissa esiintyvät eläimet ja kasvit virtaavat pitkin näyttelytiloja kuin painottomassa avaruudessa. Animoidut grafiikat on heijastettu katsojien ympärille videoprojektoreilla. 


Amos Rexin taidemuseon aula. 
Vuonna 2001 perustettu tokiolainen teamLab-kollektiivi koostuu noin viidestäsadasta taiteilijasta, ohjelmoijasta, insinööristä, animoijasta, graafisesta suunnittelijasta, kirjailijasta, matemaatikosta ja arkkitehdista. Amos Rexin näyttelyä on ollut tekemässä 20 kollektiivin jäsentä. Immersiiviset projektiot ovat vaatineet toista sataa laserprojektoria. Näyttely on ollut uudelta taidemuseolta ja yhteistyökumppaneilta suuri ponnistus.

Kazumasa Nonaka seisoo Graffiti Nature -teoksen edessä. Hän työskentelee teamLabissa ja saapui Helsinkiin jo kuusi viikkoa sitten. Koko näyttelyn tekemiseen meni työryhmältä puoli vuotta. 
 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.