Tervetuloa Tiedustelun tiistaikirjeen vaikuttavaan kyytiin – tutkimme tänään vaikuttamista, viestintää ja manipulaatiota.
Tiistaikirje antaa vastauksia ajankohtaisiin pohdintoihin ja tiedustelukysymyksiin. Aiheet liittyvät esimerkiksi liiketoimintatiedusteluun, turvallisuuspolitiikkaan, informaatiovaikuttamiseen, yhteiskunnalliseen turbulenssiin, median murrokseen tai vaikkapa kyberuhkiin.
Jokaisessa tiistaikirjeessä on kolme artikkelia. Osa niistä on syvempiä analyysejä ja toiset mediakatsauksia tai tilastodatan läpikäyntiä.
Tänään troikan teemana on vaikuttaminen ja sen tehokkuus:
Tuoreen tutkimuksen mukaan tekoäly onnistui kääntämään salaliittoteoreetikkojen päät. Mutta keitä se ei vakuuttanut ja miksi?
Elokapinan tuoreen mielenilmauksen hinta luonnolle: mitä eduskunnan sotkeminen ja sen puhdistaminen maksaa hiilipäästöinä?
Kehopositiivisuus: hyväksi ilmapiirille ja yhteishengelle, mutta haitaksi yksilölle.
Q: Mitkä salaliittoteoriat tekoäly pystyy kumoamaan? A: Vain ne, joihin löytyy faktatodisteet
Tutkimuksessa reilut 2000 salaliittoteoreetikkoa sai chattailla kahden kesken tekoälyn kanssa. Aiheena oli jokin tietty yksittäinen salajuoni, johon he uskoivat.
Salaliittoilijat kuvailivat kymmeniä erilaisia teorioita. Mukana oli prinsessa Dianan järjestettyä kuolemaa, tahallaan tehtailtua koronapandemiaa, FBI:n tilaamaa John F. Kennedyn salamurhaa, Avril Lavignen kloonia ja tietenkin klassikkona New World Orderia eli pahan illuminatin maailmanherruutta.
Kun teoreetikot olivat keskustelleet tekoälyn kanssa, heidän uskomuksensa lieveni merkittävästi. Keskimäärin salaliittoon luottaminen väheni 20 prosenttia.
Kaiken lisäksi vaikutus näytti melko pysyvältä. Kahden kuukauden päästä tehdyn kyselyn mukaan usko teoriaan oli pysynyt heikompana.
Faktat pitää saada neutraalilta taholta
Ensinnäkin tekoäly on neutraali kone, joka ei arvostele, eikä siihen ole tunnesidettä.
Salaliittoteoria on kannattajalleen tärkeä osa minäkuvaa, jonka murtamista yrittävät niin huolestuneet lapset kuin naureskelevat työkaverit. Ihminen taistelee käännyttäjää vastaan, sillä hänen identiteettinsä ei kestä sitä, että on tullut uskottua vuosikausia väärään teoriaan.
Sen sijaan tekoäly on puolueeton masiina. Sille on ihan sama, uskooko vastaaja teoriaan vai ei. Lisäksi kukaan läheinen ei saa tietää keskustelusta. Silloin mielen muuttaminen tapahtuu turvallisesti ja ilman tunnemyrskyä.
Toisekseen tekoälyllä on mittaamaton määrä faktaa hallussaan. Se pystyy listaamaan kaikki mahdolliset yksittäiset perustelut sille, missä lämpötilassa WTC-tornien metalli alkoi vääntyä tai miten Lee Harvey Oswaldin luoti kulki. Mitä tahansa nippelitietoa salaliittoteoreetikko haluaakin tietää, tekoäly osaa auttaa.
Mutta ketkä eivät muuttaneet mieltään?
Tekoäly ei auta sellaisiin poliittisiin salaliittoteorioihin, jotka koskevat tulevaisuutta. Osa sinnikkäistä teoreetikoista uskoi tosissaan, että Joe Biden haluaa muuttaa Yhdysvallat sosialistiseksi maaksi tai että Trump aikoo kaataa hallinnon ja ryhtyä diktaattoriksi.
On kuitenkin ikävä fakta, että tulevaisuudesta ei ole saatavilla faktoja. Niinpä tekoäly ei pysty antamaan dataa siitä, mitä tulee tapahtumaan, jos Biden olisi ollut kykenevä jatkamaan tai jos Trump valitaan. Tämä osaltaan voi vaikuttaa siihen, miksi omasta teoriasta on helpompi pitää kiinni.
Lisäksi poliittinen polarisaatio on ehkä niin vahvaa ja tunneperäistä, että siitä on vaikeampi luopua kuin ikivanhasta salamurha- tai kuulentoteoriasta. Pahimmillaan poliittiset näkemykset jopa vahvistuivat sen jälkeen, kun teoreetikko oli keskustellut tekoälyn kanssa.
Tekoäly ei auta silloin, jos ihminen torjuu kaiken. Hän ei siis esitä jatkokysymyksiä eikä etsi uutta tietoa. Keskusteluissa oli runsaasti sellaisia tapauksia, joissa keskustelija ilmoitti yksisanaisesti, ettei ole kiinnostunut. Vastalauseet olivat napakoita:
– You are just repeating the same dogma propagated by fake science. (Keskustelu 189, kategoriassa Not Classified)
– You don't respect my faith. Stop lecturing me. God's Word is the final word. (Keskustelu 206, kategoriassa Not Classified)
– I AM NOT DISILLUSIONED. YOU ARE PROGRAMMED WITH DISINFORMATION. (Keskustelu 202, kategoriassa Not Classified)
Näissä tapauksissa keskustelija ei esittänyt lainkaan kysymyksiä, joten on hyvin todennäköistä, ettei hän myöskään lukenut tekoälyn antamia laajoja vastauksia. Osa salaliittoilijoista kirjoitti kyllä pitkän vuodatuksen omasta aiheestaan, mutta niissäkään ei ollut kysymyksiä.
Ihminen siis pystyy torjumaan tekoälyn faktat, jos hän on päättänyt jo ennakolta pysyä kannassaan.
Tekoäly ei tietenkään tehoa niihin salaliittoihin, jotka ovat totta. Tutkimuksessa oli esillä myös aitoja salaliittoja, siis todellisia tapahtumasarjoja, joissa jokin taho on juonitellut toista vastaan.
On selvää, että tekoälyllä ei ole sellaisia faktoja, jotka voisivat kumota todelliset tapahtumat. Niinpä tekoäly ei pystynyt käännyttämään totta valheeksi.