Rapport

Kalavelkojen maksamisen sijaan tarvitaan sopimista

Insinööriliiton Petteri Oksan mukaan hallitus hämmentää puurokauhallaan TES-huttua, ja tuloksena uhkaa syntyä ateria, joka ei maistu kenellekään.

Avatar

Juho Paavola

12/11/2023

Kalavelkojen maksamisen sijaan tarvitaan sopimista

Neuvotteleminen on perustunut Insinööriliiton edunvalvontajohtajan Petteri Oksan mielestä molemminpuoliselle arvostukselle, vaikka tilanteet ovat olleet hyvinkin vaikeita. Nyt on toisin.

Aiherahoitettu artikkeli
Ei, kehuminen ei edes satu, Petteri Oksa sanoo.
Insinööriliiton edunvalvontajohtajana toimiva Oksa on esittänyt ahkerasti kritiikkiä hallituksen työelämätoimia kohtaan. Hänen mielestään nykyisen hallituksen ohjelmassa on paljon sellaistakin hyvää, jonka hän on valmis allekirjoittamaan.
"Ostovoimaa halutaan parantaa verotuksen kautta ja sitoutuminen teollisuuden vihreään siirtymään on vahvaa. Opetuksessa panostetaan perusopetukseen ja ennen kaikkea perustaitoihin, mikä on tärkeää, sillä insinööriopinnoissakin usein kariutumisen syynä ovat puutteet matemaattisissa taidoissa", Oksa luettelee.
Tässä ei kuitenkaan istuttaisi, jos Oksa haluaisi suitsuttaa vain kehuja. Oksa on äänessä siksi, että hän kokee poliitikkojen sekaantuvan liikaa siihen, miten ja minkälaisilla ehdoilla työtä Suomessa tehdään.
"On asioita, jotka ovat TES-pöydistä tuttuja ja nyt niitä halutaan edistää lainsäädännön kautta", hän tiivistää ongelman.
Oksa huomauttaa, että vaikka hän itse puhuu työehtoasioista suoraan, aihe ei Insinööriliitossakaan ole helppo. Moni jäsenistä on äänestänyt jotakin nykyisistä hallituspuolueista. Silti Insinööriliiton E2-tutkimustoimistolta tilaamassa tutkimuksessa suurin osa vastaajista ei tue Suomen istuvan hallituksen työmarkkinauudistuksia, päinvastoin.
"Ihmiset ovat äänestäneet hallituspuolueita, mutta eivät nykyistä politiikkaa, ja on yllätytty siitä, mitä omilta on saatu. Moni on äänestänyt talouskurin puolesta, mutta puolueet ovat epäonnistuneet avaamaan, mitä ne sillä oikeasti tarkoittavat."

OKSAA KUUNNELLESSA yksi asia käy selväksi: on eri asia ymmärtää kuin hyväksyä. Oksa näkee nykyiseen tilanteeseen selvän syyn. Kun opposition vilttiketjusta on vihdoin saatu omat pelaajat ylivoimalle, olisi maaleja parasta tulla ja nopeasti.
"Tekemisestä huokuu asenne, että nyt on meidän tilipäivä. Näyttää siltä, että jotkut ovat onnistuneet vaikutuspyrkimyksissään hyvin, toisin sanoen Eteläranta ja Suomen Yrittäjät", Oksa sanoo.

Avatar

Juho Paavola

12/11/2023

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.