Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

AINEETON LAHJA: Anna ajateltavaa joka viikolle — 39 € / 6 kk >

Siis juusto ei nostakaan kolesterolia?

TähtijuttuSekä toinenkin kolesteroliin liittyvä mysteeri.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

5/2/2023

Valokuva: Margaret Jaszowska / Unsplash

Lukijoiden tuella

”Juusto ei nosta kolesterolia.” Harva väite saa ystävieni leuat loksahtamaan samalla tavalla kuin tämä. Eikä ihme, sillä eihän väitteessä ole järkeä. Juusto on täynnä kovaa, tyydytettyä rasvaa – miten siis olisi mahdollista, että se ei nosta kolesterolia. Monet myös välttävät juustojen liiallista syömistä kolesteroliongelman vuoksi. 
Olin itsekin melko hämmästynyt, kun pari vuotta sitten ensimmäisen kerran törmäsin havaintoon. Kyseessä oli tämä tutkimus, jossa selvitettiin camembert-juuston vaikutusta veren rasva-arvoihin. Tutkimuksessa oli mukana noin 150 vapaaehtoista, joiden kolesteroliarvot olivat enemmän tai vähemmän koholla. He söivät ensin täysrasvaista jogurttia kaksi kertaa päivässä kolme viikkoa, ja tämän jälkeen viisi viikkoa joko täysrasvaista jogurttia tai kaksi annosta (30 g) camembert-juustoa päivässä. 
Tulokset osoittivat, että camembert ei nostanut vapaaehtoisten verenpainetta eikä nostanut heidän LDL-kolesteroliaan. ”Tulokset viittaavat siihen, että camembertin syöminen päivittäin ei vaikuta verenpaineeseen eikä veren rasva-arvoihin”, tutkijat kirjoittivat.
Tämän jälkeen tutkimuksia on löytynyt tukuittain lisää. Eräissä tutkimuksissa on verrattu miten voi vs. juusto vaikuttavat kolesteroliarvoihin. Tässä tanskalaisessa crossover-tutkimuksessa 49 vapaaehtoista sitoutui syömään kuuden viikon ajan ravintoa, jossa 13 prosenttia päivittäisestä energiasta tuli joko voista tai juustosta – minkä jälkeen ryhmät vaihtoivat ruokavalioita keskenään. 
Nämä tulokset osoittivat, että juustoryhmän LDL-kolesteroli oli kokeen päätyttyä merkittävästi alhaisempi kuin voiryhmässä – vaikka tyydytetyn rasvan osuus oli kummassakin ryhmässä sama. 
Entäpä tämä tanskalaistutkimus vuodelta 2016? Siinä vapaaehtoiset söivät peräti 12 viikkoa joko täysrasvaista juustoa tai vähärasvaista juustoa, minkä lisäksi tutkimuksessa oli kontrolliryhmä, joka ei nauttinut juustoa. Nämä tulokset kertoivat, että täysrasvaisen juuston nauttiminen ei nostanut pahaa LDL-kolesterolia tai muita metabolisen oireyhtymän riskitekijöitä verrattuna vähärasvaista juustoa syöneisiin.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Haluatko jatkaa lukemista?

Tilaajana saat Jani Kaaron uusimmat jutut ja lukuoikeuden kymmeniin aiempiin artikkeleihin.

Tilaajana myös tuet Kaaroa — Rapportin tilausmaksuista enemmistö menee aina suoraan tekijälle.

Voit peruuttaa tilauksesi milloin tahansa

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!