Rapport

Siis juusto ei nostakaan kolesterolia?

Sekä toinenkin kolesteroliin liittyvä mysteeri.

Avatar

Jani Kaaro

5/2/2023

Siis juusto ei nostakaan kolesterolia?

Valokuva: Margaret Jaszowska / Unsplash

Lukijoiden tuella

”Juusto ei nosta kolesterolia.” Harva väite saa ystävieni leuat loksahtamaan samalla tavalla kuin tämä. Eikä ihme, sillä eihän väitteessä ole järkeä. Juusto on täynnä kovaa, tyydytettyä rasvaa – miten siis olisi mahdollista, että se ei nosta kolesterolia. Monet myös välttävät juustojen liiallista syömistä kolesteroliongelman vuoksi. 
Olin itsekin melko hämmästynyt, kun pari vuotta sitten ensimmäisen kerran törmäsin havaintoon. Kyseessä oli tämä tutkimus, jossa selvitettiin camembert-juuston vaikutusta veren rasva-arvoihin. Tutkimuksessa oli mukana noin 150 vapaaehtoista, joiden kolesteroliarvot olivat enemmän tai vähemmän koholla. He söivät ensin täysrasvaista jogurttia kaksi kertaa päivässä kolme viikkoa, ja tämän jälkeen viisi viikkoa joko täysrasvaista jogurttia tai kaksi annosta (30 g) camembert-juustoa päivässä. 
Tulokset osoittivat, että camembert ei nostanut vapaaehtoisten verenpainetta eikä nostanut heidän LDL-kolesteroliaan. ”Tulokset viittaavat siihen, että camembertin syöminen päivittäin ei vaikuta verenpaineeseen eikä veren rasva-arvoihin”, tutkijat kirjoittivat.
Tämän jälkeen tutkimuksia on löytynyt tukuittain lisää. Eräissä tutkimuksissa on verrattu miten voi vs. juusto vaikuttavat kolesteroliarvoihin. Tässä tanskalaisessa crossover-tutkimuksessa 49 vapaaehtoista sitoutui syömään kuuden viikon ajan ravintoa, jossa 13 prosenttia päivittäisestä energiasta tuli joko voista tai juustosta – minkä jälkeen ryhmät vaihtoivat ruokavalioita keskenään. 
Nämä tulokset osoittivat, että juustoryhmän LDL-kolesteroli oli kokeen päätyttyä merkittävästi alhaisempi kuin voiryhmässä – vaikka tyydytetyn rasvan osuus oli kummassakin ryhmässä sama. 
Entäpä tämä tanskalaistutkimus vuodelta 2016? Siinä vapaaehtoiset söivät peräti 12 viikkoa joko täysrasvaista juustoa tai vähärasvaista juustoa, minkä lisäksi tutkimuksessa oli kontrolliryhmä, joka ei nauttinut juustoa. Nämä tulokset kertoivat, että täysrasvaisen juuston nauttiminen ei nostanut pahaa LDL-kolesterolia tai muita metabolisen oireyhtymän riskitekijöitä verrattuna vähärasvaista juustoa syöneisiin.
Vielä voisin mainita tuoreen kanadalaistutkimuksen, jossa on ollut vapaaehtoisena pieniä perusterveitä lapsia, iältään 2–6 vuotta. Vanhemmat pitivät ruokapäiväkirjaa lasten maidon, juuston ja jogurtin kulutuksesta. Tulokset kertoivat, että mikään maitotuotteista ei vaikuttanut negatiivisesti metabolisiin terveysmarkkereihin, mutta eniten juustoa syöneillä oli matalimmat LDL-kolesterolin tasot. 
Kaikki ylläolevat tutkimukset on tehty verrattain pienillä kymmenien-sadan vapaaehtoisen aineistolla. Pitääkö havainto, kun mukaan otetaan enemmän ihmisiä?
Näyttää pitävän, ainakin tässä irlantilaistutkimuksessa. Dublinin University Collegen aineistossa oli mukana noin 1500 ihmistä, jotka merkitsivät neljän päivän ajan ruokapäiväkirjaan kaikki käyttämänsä maitotuotteet ja niiden määrän. Kaikilta vapaaehtoisilta otettiin verinäytteet ja heidän pituutensa ja painonsa mitattiin. 
Tulokset olivat niin yllätykselliset, että ne ylittivät mediankin kynnyksen. Ensinnäkin ihmisillä, jotka käyttivät eniten täysrasvaisia maitotuotteita, oli matalin painoindeksi, ja eritoten juuston syöminen oli yhteydessä mataliin LDL-kolesterolin tasoihin. Näin siitä huolimatta, että juuston syöjät saivat huomattavasti enemmän tyydytettyä rasvaa kuin ihmiset, jotka kuluttivat vähärasvaisia maitotuotteita. Vähärasvaisia maitotuotteita käyttävillä sen sijaan oli korkeammat kolesterolitasot kuin juustonsyöjillä. 
Samanlaisia tuloksia juuston vaikutuksesta kolesteroliin on saatu parissa asiaa arvioineessa meta-analyysissa. Hollantilaisessa meta-analyysissa oli mukana kaksitoista satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta, joissa oli vertailtu juuston vs. voin vaikutusta kolesteroliarvoihin tyydytetyn rasvan määrän ollessa molemmissa ryhmissä sama. Juustoryhmässä kolesteroli oli säännönmukaisesti alempi. 

Jutun asiasanat:

juusto
terveys
kolesteroli

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.