Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Kasviöljyt voivat kiihdyttää lihavuusepidemiaa

Amerikkalaistutkimuksessa kasviöljyjen pahikseksi on noussut soijaöljy, mutta tulokset voivat päteä muihinkin kasviöljyihin.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

5/7/2024

Lukijoiden tuella

Kasviöljyjen globaali kulutus viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana on kasvanut valtavasti. 1980-luvun 35 miljoonasta tonnista kulutus nousi 2010-luvulla 165 miljoonaan tonniin ja on nyt jo yli 200 miljoonaa tonnia.
Suosion voi toki nähdä vilkaisemalla vain omaan kauppakassiin, sillä kasviöljyjä löytyy kalasäilykkeistä kauramaitoon ja eineksistä leivoksiin. Niitä on mahdotonta välttää.
Koska kasviöljyissä ei ole kolesterolia ja ne ovat näin ollen sydänystävällisiä, monet pitävät niitä automaattisesti terveellisinä. Näin ei kuitenkaan aina näytä olevan.
Seuraavassa esittelen melko hämmästyttävää tutkimusta soijaöljyllä, joka on yksi maailman yleisimmin käytetyistä kasviöljyistä maailmalla. Sitä käytetään erityisesti Yhdysvalloissa ja Aasiassa, mutta Suomessa sen käyttö on ilmeisesti vähäistä.
Pointti suomalaisten kannalta on kuitenkin siinä, että emme varmuudella tiedä missä määrin meikäläisten käyttämissä kasviöljyissä on samanlaisia ongelmia. Olisi kuitenkin mielenkiintoista tietää.

Koska kasviöljyissä ei ole kolesterolia ja ne ovat näin ollen sydänystävällisiä, monet pitävät niitä automaattisesti terveellisinä. Näin ei kuitenkaan aina näytä olevan.

Seuraavat tutkimukset tulevat professori Frances M. Sladekin laboratoriosta Kalifornian yliopiston Riversiden kampukselta. Niiden lähtökohtana on se tosiasia, että soijaöljyn kulutus Yhdysvalloissa on lisääntynyt 1900-luvun alusta tuhatkertaiseksi. Soijaöljyä käytetään Yhdysvalloissa friteeraamiseen, ruoanlaittoon ja lukemattomiin elintarvikkeisiin sekä eläinten rehuun.
Samanaikaisesti väestön lihominen ei juurikaan osoita laantumisen merkkejä. Tutkimuksen tarkoituksena on siis ollut selvittää tarkemmin soijaöljyn terveysvaikutuksia ja voiko niillä olla yhteyttä amerikkalaisten ongelmiin – ylipainoon, aikuistyypin diabetekseen ja rasvamaksaan.
Ryhmän ensimmäinen tutkimus soijaöljyllä vuonna 2015 tuotti varsinaisen yllätyksen osoittaessaan miten voimakkaasti soijaöljy kiihdytti lihomista. Tutkimuksessa hiiret jaettiin neljään ryhmään, jotka söivät päivittäin täsmälleen saman määrän kaloreita. Hiirien ruokavaliosta 40 prosenttia koostui rasvasta siten, että yhdessä ryhmässä rasva oli kookosöljyä, mutta toisessa ryhmässä puolet kookosöljystä korvattiin soijaöljyllä. Kahdessa muussa ryhmässä ruokavalioon lisättiin hedelmäsokeria, eli fruktoosia.

Jutun asiasanat:

soijaöljy
kasviöljyt
linolihappo

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.