Kaikki vegaanit tietävät mikä on Just Egg. Se on kananmunankorvike, jota tuottaa San Franciscossa toimiva start-up -yritys Eat Just. Eat Just on yksi niistä lukuisista start-upeista, jotka aikovat mullistaa lihantuotannon tuottamalla lihaa laboratoriossa, jolloin lihantuotannossa voitaisiin luopua eläinten tappamisesta.
Eat Just on toistaiseksi onnistunut kehittämään vain yhden laboratoriolihatuotteen – kananuggetin. Harva on päässyt sitä maistamaan, sillä sitä on myyty vain yhdessä ravintolassa Singaporessa. Kananuggetista 30 prosenttia on kasvispohjaista ja loput kanan soluista puristettu massaa, unohtamatta tietenkään taikina- ja maustekuorta.
Mutta onkohan kana oikeasti kanaa? Sitä sopii kysyä sen jälkeen kun on lukenut mitä toimittaja Joe Fassler on kertonut vierailustaan Eat Justin pääkonttorilla vuonna 2017. Tuolloin Fasslerille näytettiin havainnekuvia tehtaasta, jossa pienestä pisarasta eläinsoluja kasvaisi kahdessa viikossa miljoonia kiloja naudanlihaa. Jos kaikki menisi suunnitelmien mukaan, Eat Just olisi vuonna 2030 maailman suurin lihantuottaja ja perinteiset lihatalot kaatuisivat konkurssiin yksi toisensa perässä.
Fassler sai kuitenkin tietoonsa myös jotain muuta, jota hänen ei ollut tarkoitus kuulla. Yhtiöllä oli käynnissä projekti, jossa kasvatettiin ankan soluja. Niistä oli tarkoitus valmistaa ankkachorizoa sekä hanhenmaksan kaltaisia luksustuotteita, joista kuluttajat olisivat valmiita maksamaan enemmän. Yritys päättyi nolosti kun laboratoriossa haluttiin varmistua, että kasvatettavat solut varmasti kuuluivat ankalle. Eivät kuuluneet. Ne kuuluivat hiirelle.
Hiiren solumassaa ei voi erottaa naudan tai ankan solumassasta, joten jos soluista olisi joskus tehty makkaraa, se olisi ollut hiirenlihamakkaraa, jota myydään ankkana.