Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Big Mac 100 % hiirenlihapihvillä — milloin soluviljelmissä kasvatettu keinoliha saapuu lautasillemme?

Jos odotit päivää, jolloin laboratoriossa kasvatettu liha tulee ruokakauppoihin, sitä päivää tuskin tulee. Kolme miljardia dollaria ja kymmenen vuotta kehitystyötä ei ole tuottanut paljon muuta kuin pari kananugettia.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

5/13/2024

Kuva: Joshua J. Cotten ja Amirali Mirhashemian / kuvanmuokkaus: Rapport

Lukijoiden tuella

Kaikki vegaanit tietävät mikä on Just Egg. Se on kananmunankorvike, jota tuottaa San Franciscossa toimiva start-up -yritys Eat Just. Eat Just on yksi niistä lukuisista start-upeista, jotka aikovat mullistaa lihantuotannon tuottamalla lihaa laboratoriossa, jolloin lihantuotannossa voitaisiin luopua eläinten tappamisesta.
Eat Just on toistaiseksi onnistunut kehittämään vain yhden laboratoriolihatuotteen – kananuggetin. Harva on päässyt sitä maistamaan, sillä sitä on myyty vain yhdessä ravintolassa Singaporessa. Kananuggetista 30 prosenttia on kasvispohjaista ja loput kanan soluista puristettu massaa, unohtamatta tietenkään taikina- ja maustekuorta.

Mutta onkohan kana oikeasti kanaa? Sitä sopii kysyä sen jälkeen kun on lukenut mitä toimittaja Joe Fassler on kertonut vierailustaan Eat Justin pääkonttorilla vuonna 2017. Tuolloin Fasslerille näytettiin havainnekuvia tehtaasta, jossa pienestä pisarasta eläinsoluja kasvaisi kahdessa viikossa miljoonia kiloja naudanlihaa. Jos kaikki menisi suunnitelmien mukaan, Eat Just olisi vuonna 2030 maailman suurin lihantuottaja ja perinteiset lihatalot kaatuisivat konkurssiin yksi toisensa perässä.
Fassler sai kuitenkin tietoonsa myös jotain muuta, jota hänen ei ollut tarkoitus kuulla. Yhtiöllä oli käynnissä projekti, jossa kasvatettiin ankan soluja. Niistä oli tarkoitus valmistaa ankkachorizoa sekä hanhenmaksan kaltaisia luksustuotteita, joista kuluttajat olisivat valmiita maksamaan enemmän. Yritys päättyi nolosti kun laboratoriossa haluttiin varmistua, että kasvatettavat solut varmasti kuuluivat ankalle. Eivät kuuluneet. Ne kuuluivat hiirelle.
Hiiren solumassaa ei voi erottaa naudan tai ankan solumassasta, joten jos soluista olisi joskus tehty makkaraa, se olisi ollut hiirenlihamakkaraa, jota myydään ankkana.

Hiiren solumassaa ei voi erottaa naudan tai ankan solumassasta, joten jos soluista olisi joskus tehty makkaraa, se olisi ollut hiirenlihamakkaraa, jota myydään ankkana.

Tapaus ei ole ainoa. Upside Foods on ollut Eat Justin ohella yksi menestyneimpiä ja hypetetyimpiä laboratoriolihan start up -kehittäjiä. Yhtiön verkkosivuilla on kuvia herkullisen näköisistä paistetuista kananfileistä, jotka oletettavasti ovat heidän omasta tuotteestaan. Kanaa on päässyt maistamaan kahdessa ravintolassa San Franciscossa.
Kaiken hypetyksen takaa on kuitenkin paljastunut toisenlainen todellisuus.

Jutun asiasanat:

keinoliha
laboratorioliha
soluviljely

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.