Rapport

Kuolleet lehdet -elokuvassa Kaurismäen melankolinen huumori on hiottu huippuunsa

Lempeä tragikomedia on klassista Aki Kaurismäkeä. Orastavan rakkaussuhteen tielle osuvat kommellukset ja alkoholismi.

Kuolleet lehdet -elokuvassa Kaurismäen melankolinen huumori on hiottu huippuunsa

Ansa (Alma Pöysti) kutsuu Holapan (Jussi Vatanen) koti-illalliselle.

Tämä syksyinen elokuva tulee levitykseen juuri oikeana vuodenaikana. Kuolleet lehdet kertoo rakkaudesta ja alkoholismista. Pääosassa on kaksi yksinäistä ihmistä, joista kumpikin työskentelee matalapalkka-alalla ilman koulutusta. Kaurismäki on erikoistunut kuvaamaan arvostavasti työväenluokkaa.
Ansa (Alma Pöysti) ja Holappa (Jussi Vatanen) kohtaavat toisensa karaokebaarissa ja myöhemmin kadulla. Heidän välilleen syttyy heti syvä ihastus, mutta suhde etenee hitaasti.
Ansan eristäytyneestä ja pienituloisesta elämästä kertoo osuvasti se, että kun hän kutsuu Holapan luokseen illalliselle, hänen pitää ostaa kaupasta kotiinsa toinen lautanen ja toiset ruokailuvälineet. Pari onnistuu kadottamaan toisensa jo ensitreffien jälkeen, ja myöhemmin suhteen tielle tulee masentuneen Holapan alkoholismi.
Juttu sisältää juonipaljastuksia.

Kaurismäen tyylin tunnistaa jo elokuvan ensikuvista alkaen. Hahmot elävät maailmassa, jossa on yhtä aikaa läsnä 1940- ja 1950-lukujen sekä nykyajan Helsinki. Minimalistinen visuaalisuus on tyylikästä ja karua. Omalaatuinen esteettinen tyyli vuorotellen ärsyttää vieraannuttavuudellaan ja ihastuttaa hiotuilla yksityiskohdillaan.
Kuolleissa lehdissä hahmot kuuntelevat uutisia yhä vanhanaikaisesta radiosta ja kirjoittavat tietonsa paperilapuille sen sijaan, että tallentaisivat ne puhelimeensa. Elokuvan Helsingissä on yhä nettikahviloita kuin 2000-luvun alussa, mutta niissä on käytössä pöytätietokoneiden sijasta läppärit. Olisi mahdotonta kuvitella, että Kaurismäen elokuvien hahmot tekisivät päivityksiä sosiaalisessa mediassa, katsoisivat Netflixiä tai ajelisivat kaduilla sähköpotkulaudoilla. Seinäkalenterissa näkyy kuitenkin jo vuosi 2024, ja radiossa kuullaan jatkuvasti uutisia sodasta Ukrainassa.
Kun pari menee elokuvateatteriin, melkein odottaisi heidän katsovan vanhan mustavalkoisen elokuvan, mutta Kaurismäki hauskuuttaakin laittamalla heidät katsomaan huonon zombie-elokuvan The Dead Don't Die (USA 2019).
Kuolleet lehdet on myös kunnianosoitus menneelle elokuvataiteelle: elokuvateatterin ulkoseinä on täynnä vanhojen klassikkoelokuvien julisteita. Kuolleissa lehdissä itsessään riittää dramaattisia yllätyskäänteitä kuin Hollywoodin kultakauden draamoissa.
Elokuvasta voi bongata monia tunnelmallisia paikkoja Helsingistä. Ovatpa Ansa ja hänen ystävänsä Liisa (Nuppu Koivu) kaurismäkeläisittäin yllättävän hienoilla drinkeillä Kaurismäen itsensä omistamassa Buenos Aires -kapakassa Helsingin keskustassa.
Kuten Kaurismäen elokuvissa yleensäkin, hahmot ovat totisia, rauhallisia ja hieman melankolisia. Samaan aikaan heidän lyhyet repliikkinsä ovat nokkelia ja hauskoja.

Jutun asiasanat:

elokuvat
arvio
aki kaurismäki

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.