Rapport

Huumaavan musiikin siivittämä Sydänpeto-elokuva kuvaa toksiseksi muuttuvaa ihastusta

Idylliseen Etelä-Ranskaan sijoittuva suomalainen draama on harvinaisen hienoa katsottavaa ja kuultavaa.

Huumaavan musiikin siivittämä Sydänpeto-elokuva kuvaa toksiseksi muuttuvaa ihastusta
On hienoa saada elokuvateattereihin levitykseen suomalaisen naisen ohjaama draama, jossa pääosassa on kahden naisoletetun välinen suhde. Miehet ovat tässä elokuvassa ohuissa sivurooleissa.
Harvemmin kotimaisten elokuvien soundtrackilla on myöskään naisten esittämää feminististä räppiä. Jo elokuvan nimi on iskevä. Sydänpeto (Suomi, Ranska, Saksa 2022) sijoittuu Ranskan Rivieralle kesän lämpöön ja upeisiin maisemiin.
Pääosassa on räppäriydestä haaveileva suomalaisranskalainen 17-vuotias Elina (roolissa 21-vuotias muunsukupuolinen ja queer muusikko-näyttelijä Elsi Sloan). Hän muuttaa ranskalaisen äitinsä kanssa Helsingistä Rivieralle äidin uuden miesystävän isoon taloon. Elina ei ole innostunut muutosta vieraaseen paikkaan, erityisesti kun hän joutuu jättämään Helsinkiin parhaan ystävänsä Amandan (roolissa suomalainen räppäri Yeboyah eli Rebekka Kuukka).
Kuitenkin mieli muuttuu, kun Elina tapaa ranskalaisen siskopuolensa, 18-vuotiaan Sofian (Ranskassa jo tunnettu nimi Carmen Kassovitz). Sofia on lahjakas balettitanssija, johon Elina heti salaa hullaantuu. He ovat ulkoisesti toistensa vastakohdat: Elina on androgyyni ja Sofia taas feminiininen.
Sofialla on kuitenkin kaksi puolta: kunnianhimoinen tanssija rakastaa myös bileitä, huumeita ja vapaata seksiä, ennen kaikkea nuorten miesten kanssa. Kun Elina katkerana ymmärtää, että hän on vain uusi ystävä ja bileiden pussailuseuraa Sofialle, hän käynnistää myrkyllisen ja julman valtapelin, jotta saisi Sofiasta tyttöystävänsä.

Elokuvassa on voimakas ja pahaenteinen tunnelma. Klubikohtaukset vangitsevat hyvin juhlimisen ja tanssimisen riemun. Sofian ja Elinan esityskohtaukset ovat myös vaikuttavia. Sloan on todella uskottava rakastuneen Elinan roolissa. Sydänpeto sykkii hienosti neonväreissä, kuten Elinan limenvihreät hiukset.
Toisin kuin tosielämässä, elokuvissa tanssijat pystyvät usein juhlimaan rankasti koko yön ja menemään aamulla tanssitreeneihin samoilla silmillä tai vaikka illan esitykseen. Krapulapäiviä ei tunneta. Tämä asia huvitti allekirjoittanutta jo esimerkiksi elokuvissa Black Swan (2010) ja And Then We Danced (2019).
Sydänpeto kertoo taiteilijaksi kasvamisesta, kasvukivuista, pakkomielteestä, yksipuolisesta rakkaudesta ja omistushalusta. Kyseessä on sinänsä tyypillinen ja kipeä kokemus queer-nuorten elämästä, kun salaisen ihastuksen kohde ei lopulta olekaan yhtä queer tai yhtä tosissaan, vaan enemmänkin kokeilun- ja huvittelunhaluinen. Suosittu Sofia leikkii Elinan tunteilla, eikä kenties edes ymmärrä Elinan ihastuksen syvyyttä. Elina vie pakkomielteensä pidemmälle kuin mitä ihastuneet yleensä ja on valmis kylmänviileästi rikkomaan moraalin rajoja. On harvinaista nähdä yhtä ristiriitaista naista — tai kenties jopa muunsukupuolista — päähenkilöä.
Tylsää taas on se, että kyseessä on jälleen onneton ja raastava queer-tarina. Loppukohtauksessa on onneksi iloa ja toivoa. Kuitenkin Sofialla on aina mieluista miesseuraa, mutta queer-hahmo Elina on kliseisesti yksin. Kyseessä on toki vain yksi kohtaus nuoren ja eteenpäin suuntaavan Elinan elämässä.


Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.