Rapport

Miten TikTok aiheutti pakkoliikkeitä tuhansille nuorille

Omituiset oireet voivat levitä myös sosiaalisen median kautta

Avatar

Jani Kaaro

2/28/2023

Miten TikTok aiheutti pakkoliikkeitä tuhansille nuorille

Lukijoiden tuella

Vähän sen jälkeen kun koronaepidemia oli sulkenut suuren osan maailmaa lockdowniin, ensiapupoleille ympäri läntistä maailmaa ilmestyi uudenlainen potilasryhmä. Yhteinen piirre näille potilaille oli se, että heillä oli outoja pakkoliikkeitä, eli ticcejä. Ensinäkemältä oireet olisi voinut sekoittaa harvinaiseen Touretten oireyhtymään, mutta kun potilaita tuli yhä lisää, oli selvää, että kyse oli jostain muusta.
Ensinnäkin Touretten oireyhtymä on yleisempi pojilla, mutta uuden oireyhtymän potilaista ehdoton valtaosa oli teini-ikäisiä tyttöjä. Touretten oireyhtymä alkaa usein vähitellen, mutta uudessa oireyhtymässä oireet alkoivat äkillisesti. Lisäksi Tourette-potilaat kykenevät usein halutessaan tukahduttamaan ticcinsä, mutta nämä uudet potilaat eivät kyeneeet hallitsemaan niitä lainkaan.
Eroja oli myös pakkoliikkeissä. Touretten ticit ovat usein melko kaavamaisia, mutta uudessa oireyhtymässä ticit olivat erittäin monimuotoisia. Vastaavaa ticcien kokoelmaa ei ollut aikaisemmin nähty, mutta nyt niitä raportoitiin ympäri maailmaa. Potilaita arvioidaan olleen pahimmassa vaiheessa tuhansia.
Lähde löytyy
Mistä oli kysymys? Kun lääkärit alkoivat julkaista tutkimuksia uudesta ilmiöstä, huomattiin, että ticeissä oli yllättäviä samankaltaisuuksia. Yllättävän monella esimerkiksi oli ticci, jossa hoettiin samaa sanaa, esimerkiksi ”beanz” tai ”beetroot”. Toinen monille yhteinen ticci oli pakkoliike, jossa potilas hakkaa itseään rintaan. Pakkoliikkeillä oli siis oltava yhteinen lähde.
Ensin tutkijat etsivät lähdettä Youtubesta, mutta se ei tuottanut tulosta. Sitten lähde löytyi – kanadalaisen neurologin Tamara Pringsheimin teini-ikäinen tytär ehdotti, että katso TikTokista. Kun Pringsheim kirjoitti hakukentään tic, ruudulle tuli satoja videoita, joilla oli valtavat määrät katselukertoja. Monilla videoilla esiintyi nuoria, joilla oli aito Touretten oireyhtymä, ja videolla he esittelivät millaisia ticcejä heillä oli. Vähitellen ticit ”tarttuivat” terveisiin nuoriin, jotka alkoivat tehdä omia tic-videoitaan, ja näin ticeistä tuli suuri TikTok-ilmiö. Tänä päivänä näillä videoilla on yli seitsemän miljardia katsomiskertaa.
Voi kuulostaa uskomattomalta, että pakkoliikkeiden kaltaiset dramaattiset oireet voisivat ”tarttua” terveisiin ihmisiin. Tosiasia kuitenkin on, että psykologinen ahdistus voi muuttua ruumiilliseksi oireiluksi. Lievimmillään sen voi nähdä siinä, miten ahdistava tilanne saa sykkeen nousemaan ja kädet hikoamaan. Mutta kun ahdistus kestää pitkään, se voi purkautua esiin ruumiillisesti ja tällöin tuloksena on dramaattisempaa oireilua.
Teini-ikä on tytöille myrskyisää aikaa, ja niin sanotut toiminnalliset häiriöt– joissa aivot alkavat tuottaa fysiologisia oireita ilman lääketieteellistä syytä – ovat huomattavasti yleisempiä naisilla kuin miehillä.
Kirjoituskäden kramppi
Vaikka TikTok-ticit voivat kuulostaa eksoottisilta, vastaavista ilmiöistä on paljon kokemusta. Esimerkiksi vuonna 1892 saksalaisissa kouluissa koettiin merkillinen epidemia. Kesäkuun 28. päivänä eräs tyttö Gross-tinzin kyläkoulussa sai käteensä krampin. Hänen kätensä alkoi täristä eikä hän enää kyennyt kirjoittamaan. Kirjoituskäden kramppi levisi jo seuraavana päivänä useisiin muihin luokan tyttöihin siten, että heidänkin kätensä tärisi koko tunnin ajan. Tästä oireet vain pahenivat, kunnes pian koko koululuokka makasi kouristellen lattialla, ja koulu oli laitettava väliaikaisesti kiinni.
Tämä oli kuitenkin vasta alkua. Kun tieto Gross-tinzin tapahtumista levisi, samanlaista kouristelua koettiin muissakin kouluissa Sveitsissä ja Saksassa. 1900-luvun alussa kouristelu oli jo niin yleistä, että voidaan puhua epidemiasta. Laajin paikallinen epidemia koettiin Meissenissä vuosina 1905-1906. Kouristelu, joka alkoi 13-vuotiaasta tytöstä, laajeni koskemaan 237 oppilasta.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.